Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2010 02:09 - Произход на името на град Кресна
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3226 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 04.09.2011 15:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
За името Кресна се предполага, че произлиза от старобългарската дума крест, която означава кръст. Тази форма крест се е запазила в сегашния руски език и името на село Стара Кресна е един спомен за старобългарските корени на тази дума. По късно село Кресна дава името на град Кресна. В течение на времето името Кресна се видоизменило от първоначалния си облик, заради своите специфични фонетично особености в първоначалния си вариант.
В действителност макар населението да изповядва християнската религия, произхода на името е далеч от подобна символна връзка. При това тази теза може да бъде отхвърлена категорично колкото и привлекателно да звучи. Причината е, че името на селището е строго обусловено от ландшафтните особености на неговото месторазположение, което е уникално в сравнение с околните селища. 
Характерното разположение на Кресна в края на клисурата на река Струма в Кресненското поле дава нейното име. От граматическа гледна точна то е глаголна производна форма в минало свършено време от глагола кряскам.
Нещо повече, думата клисура (кλεισούρα) запазена добре както в старогръцки, така и в новогръцкия език е типично тракийска дума за обозначение на тесен планински проход и още по-конкретно на "стеснение на речна долина между две скали".
При това името Кресна изразява двойно семантичен смисъл на звукови явления на специфичния ландшафт, формирани както от шума на реката, спускаащата се под наклон и с грохот от клисурата към полето, така и от отражението на звуците в извисяващите се в края на полето съседни скала, в подножието на които като пирамидални конуси е струпан "мел". Така разнородната природа от ехото на съседните скали и грохота на реката оформя типично българския ойконим "Кресна". Селища с подобни имена са град Кричим, разположен в Кричимската клисура и село Грохотно по поречието на река Въча. Автор: Димитър Георгиев - Даков.

Официална теза: Съгласно етимологията на град Кресна, дадена в Българския етимологичен речник т. 3, името се разглежда като формирано от старобългарската дума крес - огън, жега : една напълно несъотносима с ойконимиката теза, доближаваща се до абсурда. С нищо тази теза не може да устои защо в Кресна е жега,а тази жега отсъства в Сандански и Петрич например. Суперглупавата теза не може да бъде подкрепена с никакви доказателства и е напълно голо твърдение.
image

image

Поречието на река Канина е сходно с това на Струма от панорамен изглед
image
image

image






Тагове:   град,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14527843
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930