Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2010 04:30 - Произход на град Тител от Първото българско царство
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 9225 Коментари: 16 Гласове:
6

Последна промяна: 25.06.2012 21:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Град Тител е столица на комитата на българския болярин Салан. Салан управлява земите, заградени от реките Дунав и Тиса, а днес областта носи названието Войводина - на името на неговия комитат.  По времето на негово управление териториите на комитата са разграбени от маджарите, заселили се масово в Панония.
Името на столичния град на Салан е с изцяло прабългарска етимология. Латинското име Titulium e наподобително от българското название. Защо не можем да се опрем на латинското Titulium в реконструкцията на името? На първо по време на Дакийските войни римляните унищожили поголовно селищата на даките като военно отмъщение за претърпяните загуби. В последствие с упадъка на Рим района се оказал извън границите на империята. Нахлулите в Средна Европа хуни и авари в ранното Средновековие допълнително унищожили всякакъв зачатък на поселищен живот. При упадъка на Аварския хаганат и военните кампании на Хан Крум, земите на Панония от левия бряг на Дунав, станали бълграско владение. Така преди още да стане спор за религиозното влияние между Католически Рим и Византия, района между реките Дунав и Тиса попаднал под българска власт. Поради тази причина римското политическо и религиозно влияние било значително ограничавано от политическата власт на Първото българско царство. Религиозните реформи били проведени от българския княз Борис и затвърдени окончателно от цар Симеон.
Едва през 10 век по време на управлението на цар Петър, маджарите побеждават българите и така управляваната от Салан област пада под маджарска власт. Преди да дойдат българите на власт,  териториите между Дунав и Тиса били населени с хуните на Атила.
Какъв произход  има името на българския град Тител?
Етимологията на името Тител е изцяло свързана с географското положение на средновековното селище. Тител е разположен непосредствено след вливането на реките Тиса и Бега (виж схемата). При това реки Бега и Тиса(твърде сходно с българското название Тича) звучат типично като български названия на реки. Именно това специфично разполжение на града, определя и произхода на името от прабългарската дума от тюркски произход "читал"(диалектни форми читол, чатал). На български думата се превежда като двупътно разклонена клонка или дърво издялано с такава форма. Читал се нарича също човешкото тяло от кръстта надолу. Съществува и древен град от неолита с подобно име в Мала Азия -  Зatal Hьyьk, както и град Чаталджа в Европейска Турция.
Създадената нова етимологична теория за името на град Тител подкрепя и теорията за прабългарсото име на числото три - читем. Думите в прабългарския език читал и читем имат общ корен. Тъй като читалът като геометрична форма има три разклонения, поради тази причина доказваме тезата на Петър Добрев, че "читем"  на прабългарски означава числото 3 и бройното "трети", като така отхвърля научните тези на И. Богданов, М. Москов и Й. Вълчев. Изследователите Васил Златарски и Микола също приемат тезата, че читем означава 7.


Буквата "Ч"(чрьвь) има формата на триразклонен знак:image.
По-малко вероятна е тезата, в която в качестовото на главен град, Титул е носил званието столичен, титулен град, тъй като тя произхожда от евентуалната латинска теза от името Titulium, а по време на българското управление на областта римското влияние е минимално.
Нужно е да споменем и още една теза за името на града. Разположен непосредствено на брега на пълноводната Тиса, но недалеч от вливането й в Дунав в клиновидното пространство между двете реки. В случай, че се застъпва хидронимната теза за ойконима от сливането на речните имена, имено би могло да се изведе и от слятите и провизорни имена TheisTunau (старо название за Горен Дунав) или Titunau(Titun). 
Латинското влияние в този град също е осезателно особено ако обвържем името на селището с латинското прилагателно tutus-безопасен, сигурен и производната вариация tutеla в словосъчетанието Castra tutеlia от tutela- защита. Така реките край крепостта също дават принос в стратегическата подсигуреност на укреплението.
Автор: Д.Георгиев-Даков

Алтернативни имена за Тител: Tetol,Tetцl,Theisshugel,Theisshьgel,Titol,Tittel,Titul,Titulium,Titцl.

Схема на географското разположение на град Тител.
image
image
image







Тагове:   град,


Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Може ли една корекция?
09.09.2010 10:52
Читем не е "трети", а "седми", вечем е "трети".
цитирай
2. apollon - прочетете си учебния материал за ...
09.09.2010 12:32
прочетете си учебния материал за "читем" - по-хубаво гледайте
цитирай
3. анонимен - Една молба
09.09.2010 12:59
Бихте ли ми дали линк към учебния материал за "читем",явно имам пропуски?
цитирай
4. apollon - http://www. protobulgarians. ...
09.09.2010 13:05
http://www.protobulgarians.com/alem-belem.htm
цитирай
5. анонимен - Благодаря ви,
09.09.2010 13:18
Този сайт е наистина супер авторитетен,всичко там е истина,така че ще го прочета с най-голямо старание!
цитирай
6. apollon - хубаво е човек да е създал нещо, за да ...
09.09.2010 15:08
хубаво е човек да е създал нещо, за да критикува създаденото
цитирай
7. анонимен - Много точно казано,Аполоне!
09.09.2010 16:40
Този анонимник вероятно е някакъв бездарен шушумига,който само търси кусури и никога не се е опитал да създаде нещо свое,жалко,че истинските творци и учени са малко,а завистниците - твърде много!
цитирай
8. анонимен - Аз съм на същото мнение!
09.09.2010 17:06
Попаднах неотдавна на този блог и съм много приятно изненадан от качествените изследвания и открития,които любезно и безвъзмездно ни предоставя господата Георгиев и Даков-малко са истинските учени в България,които правят нещо без пари,всички други търкат бюрата в БАН и само преповтарят стари теории като папагали!
цитирай
9. анонимен - Оставете ги,
09.09.2010 17:26
тези дребни душици,винаги ще има такива,няма как,трябва да ги търпим и да ги игнорираме тотално,така те ще осъзнаят колко са жалки!!!
цитирай
10. анонимен - Идвам от блога на Спораток
09.09.2010 17:33
И се чудя защо там е пълно с посетители и се вихри дискусия върху някакви псевдонаучни теории,а тук в този блъг,където е пълно с академично издържани и професионални теории няма почти никакви дискусии,явно хората си падат по чалга-науката,а истинската наука е недостижима за зомбираните им мозъци!
цитирай
11. apollon - правилното име е Спараток
10.09.2010 01:52
правилното име е Спараток
цитирай
12. анонимен - Щапаров Мл.:
11.09.2010 18:53
Българският анализ показва малко по-друго значение на името,макар че то би могло да значи и Тисел/Тичел/,т.е.-Град на Тиса/Тича/.Много по-вероятно е обаче то да си е свързано с базисното семантично гнездо,включващо имена на
градове,а именно:
Тител=Зидел/Зидар,Хисар,Къщар,Кастел/,а Титулиум=Зидариум/Зидарият,
Зидарят,Зидарич,Зидарин и т.н./.А титлата на Българските владетели до
IX -ти в.винаги си е била Канас/Къняз,Княз/-така пише по всички надписи от епохата,и никъде не е записано нищо различно.Тази титла също е древно-Българска и датира от хиляди години преди Христа-в Тракийските надписи от
Линеар Б е записана като Ванакс или Фанакс/Ванакат/,което значи Канакс/Къняз,Кънязът/.
цитирай
13. solinvictus - Имам един лаичен въпрос какво значи ...
17.09.2010 14:48
Имам един лаичен въпрос какво значи "комитат" и защо войвода е записано а не дуке?

Това не са ли comitae с началник - DUC -римска титла?
и на орела не пишеше ли "Дук" ?
на картата пише Българска империя пък ние си пишем царство ,при положение че за тази титла (цар)не са чували до пьотр великийот!
цитирай
14. apollon - Всъщност си поставил по важен въ...
17.09.2010 16:07
Всъщност си поставил по важен въпрос сред много въпросителни, които даваш - Рим и Константинопол и техните религиозни жреци под шапката на християнската църква са имали право да дават титли на владетелите и да получават уния. Ханството е суверенна форма на азиатско управление, което може да има или няма вселенски характер. Първият владетел достигнал вселенски граници е Хан Крум, тъй като за своето управление той владее 4 римски провинции - Дакия поролисензис, Дакия Апулензис, Мизия Супериор, Мизия инфериор (към нея влиза Дакия рипензис), Дакия Малуензис, Дакия Медитеранея с център Сердика, част от Скития, Тракия, малки части от Панония инфериор и части от Далмация, както и части от Молдавия и Валахия незавзети от Рим.
Ето на това му се казва вселенска империя. Затова управлението на хан Крум слага началото на Българската империя, каквато е Монголската империя, създадена от Чингиз хан и осъществена под титулатурата на хаганата.
цитирай
15. solinvictus - За хановете и ханските титли при...
17.09.2010 16:50
За хановете и ханските титли пришити на българските владетели е като понятието византийско гръцката империа.
няма данни за такава титла у българите ,нити на пръстен ,нито на камък,нито на паница! хехе ти поне ги проучваш и изследваш добре.
монголите са късна работа.
всички наши владетели са Архонти ,някои Патриции има и Басилеуси и на ромеи и на българи.
тея пръстени ако бяха на ханове и на монголи не ми се вярва да са се прайли на "бизантийци" хехе
вселенски е само констанинополския патриарх който загуби делото срещу един българин ,че няма такава титла (измислена е)
ханове,прабългари,ханства.тенгрита,велики преселения,няколко българско-азиатски държави ,бизантия,са измислена работа ,приятелю!
поздрави
цитирай
16. анонимен - Щ.Младши:
18.09.2010 04:06
Комитат=Канязат/Кънязич,Княжеско владение/.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471468
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031