Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2010 16:36 - Тракийският произход на римската титла "дук"
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8868 Коментари: 3 Гласове:
49

Последна промяна: 20.11.2010 00:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Титлата дук е еквивалентна на древногръцката титла стратег( стратег е командна длъжност в армиите на Древна Елада и Византия). Дукът е член на нобилитета и притежател на най-висшата титла под монарха. Титлата дук се отнасяла за лидери на армията, включително и чуждестранни лидери, привлечени като съюзници, които нямали военно звание.
Официалната етимология на латински идва от глагола ducere, т.е. в смисъл на водач, лидер, който да води, да поведе, да заповядва на войската. Историята на титлата обаче, не започва от историята на глагола ducere, а има своя собствена история. Нещо повече, подобна етимология не отчита историческите обстоятелства около възникването и необходимостта от подобна титла в монархическата система на Рим.

Исторически титлата е използвана в съчетанието "Dux Bellorum", което значи "Дук на битките" - термин, който римските хроникьори използвали военните лидери на германските и келтските племена. Успоредно с конфликтите на Рим с племената на германите и келтите, военната експанзия била по-успешна в Тракия, където държавата на одрисите била превърната в клиентелно царство. Това била донякъде срамна политика, тъй като одрисите воювали срещу останалите тракйски племена. 
Легатът на Мизия Авъл Цецина Целер успял да удържи позициите си през 6 година от новата ера, благодарение на военната помощ на цар Реметалк.
Политическата система на управление при траките била от парадинастичен тип. Парадинастите били преки наследници на монарха и имали равностойни права върху оставеното им военно, политическо и териториално наследство. Поради това, че парадинастите разпределяли помежду си държавните владения и били пълноправни, техните съседи елините ги наричали със специален термин за владетел - докос, който не бил разпространен в земите на елините и могъл да съществува само в пределите на Тракия в епохата на античния свят.
Докосите парадинасти били цивилни лица с монаршески произход и произтичащите от това династични права, които имали правото да управляват армията, като реално разполагали с политическа власт, ограничена върху територията, определена от династическата привилегия. Поради това, че парадинастите разделяли един и същи народ в две идентични управления, те не могли да бъдат наречени абсолютни монарси, чийто елински аналог в древността е титлата "базилеус". Така доста от тракийските царе били наричани докоси.
В историческата наука е ивестно, че първата политическа фигура, която използва термина дук е самия Юлий Цезар, за да нарече с това име владетелите на келтските племена. Във всички случаи Юлий Цезар не е инвентор на понятието, а вероятно е научил за съдържанието му от своя учител Аполоний Молон от остров Родос или възпитателя му Марк Антоний Гнифон.
Eто и имената на тракийски парадинасти в потвърдение на лингвистичната теория на произхода на титлата "дук":
03. SADOKOS, 3rd King 425-4

 

(a) Amadokas (Amadocus) I, 6A-King

 

04. SPORADOKOS, 4th King c. 425BC

 

6A. AMADOKAS I, King 415-391
7A. MEDOKOS, King ?-389

 

7C. SARDOKOS I, King c. 405-387

 

8E. MILTOKYTHES, King 362-359

 

9A. SKOSTOKES I, King 359-357

 

9B. AMATOKAS II, King 359-357

 

9G. SARDOKAS II, King

 

16A. AMADOKAS III, King

 

22C. AMATOKAS IV

С тези имена са останали някои от тракийските парадинасти. Ясно личи окончанието токес, докас, докос в имената на тези благородни владетели.
Думата докос - владетел (повелител), който не се ползва с пълна и абсолютна власт върху земите на родовата привилегия, произлиза от корена на следните думи с общ смисъл:
θωκος - седалище, кресло, стул (Hom., Pind., Her., Plut.), заседание, съвещание,  епископска катедра

δοκεω - постановлявам, решавам; δοκησις - мнение, решение, постановление; δοκιμασια -проверка гражданских прав;
δοκιμαστης -оценител, експерт, съдия

Във Византия възникнала титлата "δούξ" (douks), която била равностойна на провинциален стратег или генерал. Пак във Византия била въведена и титлата мега дук през 1090 година.
Във нито една древна или сегашна монархическа система по света, не съществуват имена на монарси с подобни имена, освен в тракийската. Дори древните елини не наричали с името докоси своите монарси, с което тракийските владетели остават единствени в света, носели подобна именна традиция.
Малко изключение от тази традиция е царят на Мезена - Аподакос (Appodakos), царувал в периода
110/09-104/03 BC. Той бил васал на Партанското царство. Личността на владетеля е позната само от сечените по неговото управление сребърни и бронзови монети. Автор: Д.Георгиев-Даковimage





Тагове:   дук,


Гласувай:
49



1. apollon - Последните години на Одриското царство
07.09.2010 16:55
Примерно по същото време - 18 гоодина от новата ера, починал тракийският цар Реметалк. Римляните разделили царството му на две - северната част дали на брат му – Раскупорис II, а южната - на сина на царя – Котис VIII. Раскупорис II обаче искал цялата страна за себе си и през 18 г. започнал война срещу Котис, когото успял да убие по време на пир. Римляните извикали Раскупорис II на преговори и го екзекутирали.

Разделението на държавата било запазено. Северната му част била присъдена на сина на Раскупорис II - Реметалк II, а югът на сина на Котис VIII, също носещ името Реметалк III. Понеже последният бил малолетен, за попечител бил изпратен римски наместник. През 21 г. одрисите вдигнали въстание срещу новия ред. Боевете продължили до 25 — 26 г., когато военачалникът Попей Сабин успял да обкръжи бунтовниците в планините и да ги принуди да капитулират. Последният тракийски цар Реметалк III живял далеч от родината си в Рим и бил приближен на Калигула. Императорът му върнал трона, но царят предпочел да се забавлява в Рим, а от негово име страната била управлявана от римски наместници до 38 г. След убийството на Калигула в Тракия настъпили размирици и римляните разположили легиони там. Последният тракийски цар Реметалк II /сина на Раскупорис II/, управлявал до 46 г., когато бил убит от бунтовници. Taкa Тракия се превърнала в римска провинция през 46 г. по времето на император Клавдий.
цитирай
2. анонимен - доц. Даков,
11.09.2010 10:59
Бихте ли представили изворови или археологически доказателства за употребата на такава титла "докос" при траките?С други думи,приложете някакво тракийско надписче или цитат от някъв труд на древен историк или хроника.
Благодаря предварително,
С уважение,
Димитрина
цитирай
3. анонимен - Щапаров Младши:
11.09.2010 18:28
Има още едно,и то много убедително обяснение на думата"Дук".Тя просто е латинизиран вариант на титлата"Дож",която значи чисто и просто"Вож"/Вожд,
Вот,Бат/.Пристигнала е във Венеция заедно с основателите на града-Венетите
/Ванади,Вананди-с носовка/,т.е.-с Ванандовите/Малоазийските/Българи,при техните многобройни разселвания по света.Почитам честния труд на автора на статията по-торе,разбира се-само един отличен патриот може да се вълнува от тези теми.Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466148
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031