Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 11:06 - Вражеските племена на Римската империя в земите на Долен Дунав и Сарматия.
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2234 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 31.08.2010 19:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
След завземането на Тракия и Мизия от Марк Лициний Крас и след административното им превръщане в римски провинции, много тракийски племена били заплашени да бъдат продадени като роби. Това довело до масово изселване на траките в земите отвъд Дунав. Така римският диктат бил заплашен от все по-растящата политическа заплаха в лицето на Децебал и от неговата политика да приема бягащите траки. Вероятно това е била важна причина за предприетите от Траян дакийски войни. Терорът и робската политика на Рим му осигурили нови противници.
Гетите наред с присъединените разноплеменни траки, станали най-многобройния противник по северните брегове на Долен Дунав. Това е най-масовото изселение на тракийския етнос. Рим завзел земите им, но не завзел народа, а същевременно никой римски историк не отразил това събитие, което било непрекъснат процес  от времето на римската инвазия на Балканите.
За подобно изселване на беси и трибали - най-войнствените племена свидетелства единствен Дио Касий.Марк Лициний Крас сам поставя това начало като изселва непокорните беси на север, а  част от трибалите при своите военни походи изтиква също отвъд Дунав.
Бягащите от робски Рим траки продължили да се изселват дори отвъд земите на Азовско море. Така териториите между Крим и Дунав били заети от тирагетите, чието име е свързано с черноморската колония Тирас и с името на река Тирас - днешен Днестър, а териториите между Азовско море и Кавказ били заети от масагетите. Така гърците условно разделили тракийския народ, избягал от римляните, за да не попадне под ударите на робството. Какво значи името масагети?
Безпорно това била тракийска общност, но поради отдалеченото си придвижване на изток те срещнали и други етноси, с които се смесили. Ето защо не бива да се разбира тяхното име от гръцкото μάσσα - множество, хаос, а от  μάσσω -меся, мачкам, със значение за "смесени гети".
Бастарните са друго племе изпречило се на Рим. Считаме, че името е образувано от корена bastum - тояга.
Името на трибалите може да се преведе в два близки смисъла като "трижди въоръжени" или "трижди войнствени". Тяхното присъствие в гръцката истоорическа литература е неотменно и често след обсадата на град Абдера и последвалото им отблъскване от града.
Бурите били дакийско племе, известно още на древните гърци, което за тях било най-отдалеченото на север племе. Етнонимът е свързан с бога на северния вятър - Борей.
Най-значителни загуби Рим получава от роксоланите. В съюз с даките през 92 година от новата ера, те напълно унищожават Legio XXI Rapax наричан с прозвището хищния легион.
Загубите в римския легион са катастрофални, а последната му битка се ситуира край Tropaeum traiani.
Тази огромна за Рим загуба вероятно спира инвазията на изток.
Ние наистина не можем да не свържем роксоланите ясната представа за една ярка смеесица от индо-ариани и северни проторуси, мигрирали далеч на юг. В този смисъл теорията на руския историк Дмитрий Ловайски изглежда смислена. Предполага се, че етногенезисът на роксоланите е протекъл в северните предели на Боспорското царство и извън него в северните степи.
Друг случай на пълна загуба на легион е този с Legio IX Hispana. Изчезнал в резултат на варварско нападение, за което все още няма отговор, от неговите редици оцеляват само единични висши офицери като Lucius Aemilius Karus - управител на Арабия. Загадката около изчезването на легиона през 117 година в земите на Британия е от особен интерес за филмографията, в резултат на което са създадени два исторически филма: Tha last legion 2007 и Centurion 2010.




 




Тагове:   дунав,   империя,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14511546
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930