Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.08.2010 12:49 - Кулинарните предимства на белия и шарен патладжан
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 11557 Коментари: 5 Гласове:
8

Последна промяна: 14.05.2011 13:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Добър вкус!!!
Особено с новият вариант на имамбаялдъ без пържене на фурна.
Продукти:
Нарязан на филии шарен или бял патладжан с основното предимство, че не горчи. Нарязан и посипан отгоре върху наредените патладжановии филии кромид, магданоз, домати и чесън. Една до три щипки захар, за да се убие киселия вкус на домата. Залива се с олио и вода, които да покрият дъното на тавата - разбира се на око, тъй като патладжана поема излишната мазнина.
Приятен и божествен апетит!!!
От дръжките можете да направите отвара в случай на проблеми с вените.

Имамбаялдъ (на турски:İmambayıldı) е постно ядене, типично за балканската, и по-специално турската кухня. Представлява пълнени патладжани с домати, моркови, лук и чесън. За подправки се използват целина, магданоз, лимон, дафинов лист. Пече се на фурна, но се консумира студено.[1]

Името на ястието означава на турски „имамът припадна“ (от възхищение). Легендата разказва за един висш духовен сановник (имам), който припаднал от възхищение, когато вкусил за първи път гозбата.

image

image

Не използвайте за имамбайалдъ - горчат
image




Тагове:   патладжан,


Гласувай:
8



1. iliada - Привет ,Аполон!:)
29.08.2010 13:49
Непременно ще го приготвя и по този начин!Вижда ми се доста лесен начин за приготвяне на това известно ястие ,а белия патлажан наистина е разкошен!:)
Благодаря ти !)
цитирай
2. apollon - ах ти колко си сладка - ще те схрускам
29.08.2010 13:52
ах ти колко си сладка - ще те схрускам
всичко вкусно обичаш тиии...:)
цитирай
3. iliada - :)))
29.08.2010 16:41
Хей,приятелю тук май е опасно да се коментира:)))
цитирай
4. apollon - нали знаеш че съм апетитен - кво да ...
29.08.2010 16:43
нали знаеш че съм апетитен - кво да правя като имам слабости
цитирай
5. iliada - Не знам дали си апетитен ,тъй като не съм те опитвала и предполагам,че
30.08.2010 09:01
[quote=apollon]нали знаеш че съм апетитен - кво да правя като имам слабости[/quote
правилната дума /ако не не възразяваш / е - лакомник!:
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464727
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031