Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2010 13:13 - Римски Porolissum
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2563 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 07.02.2016 17:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Porolissum е римско военно укрепление в най-крайната част на Провинция Дакия, изграден през 106, който постепенно прераства в римски град. В тези райони политиката на Рим била сравнително дипломатична и така в Поролисум били привлечени голям брой местни дакийски жители. В резултат на бързия градски растеж Поролисум станал столица през 124 година на едноименната дакийска провинция. В 124 година Горна Дакия е разделена на Дакия Малвензис, Дакия Апулензис и Дакия Поролиензис, като последната носи името на укреплението Поролисум. Въпреки, че след оттеглянето си от Дакия, римляните изцяло напуснали Поролисум като негови основатели, археологически свидетелства говорят, че града не е бил обитаван дълго време след това в продължение на столетия.
От етимологична гледна точка Porolissum в превод означава "оголен път" от πόρος-път и lissum - гол, плешив. Възможна е обаче и етимология porro- далече напред  Никак не е чудно подобно име, тъй като по-тези места никога не били изграждани нито села, нито градове. Римската цивилизация строяла за първи път своите военни лагери, военни селища и цивилни градове. Нужно било изсичането на големи площи горски масиви и на девствени вековни гори. с това заниимание основно била заета армията. В много случаи тези земи били лишени от пътища и армията била заета с тяхното проправяне и изграждане. Това били земите на Трансилвания, където Поролисум бил един от първите градове в близост до най-отдалечените краища на империята. Градът обаче никога не е удостоен със статут на колония. 
Днес Поролисум не е унаследен от съвременен град. Autor: D.Georgiev-Dakov
Надпис Поролиссо
Patavissa - от pateo - открит съм и βῆσσα- долина
image

image

В надпис от Стара Загора  се споменава името на гражданин Дакиас от Поролисум по времето когато градът е функционирал. Едва през 271година от новата ера по времето на Аурелиан, градът е напуснат от своте основатели.

IGBulg III,2 1590 - 
Augusta Traiana (Stara Zagora) — 222-235 AD

ἀγαθῆι    τύχηι.

θεῷ Δολιχηνῷ ὑπὲρ τῆς τοῦ κυρίου ἡμῶν

ἀνικήτου καὶ ἐωνίου διαμονῆς καὶ νήκης {І⁶νίκης}І⁶

Αὐτοκράτορι Καίσαρι Μάρκῳ ∙ Αὐρ(ηλίῳ) ∙ Σεουήρῳ
 

Ἀλεξάνδρῳ Εὐσεβοῦς Εὐτυχοῦς Σεβαστοῦ

καὶ Ἰουλίᾳ Μαμαίᾳ Σεβαστῆς καὶ ἱερᾷ συνκλήτου

καὶ δήμῳ Ῥωμαίων καὶ ἱερῶν στρατευμάτων καὶ

βουλῆς καὶ δήμου Αὐγούστης Τραιανῆς



Αὐρ(ήλιος) ∙ Σαβεῖνος Θειοφίλου Σύρος ἱερεὺς καὶ

ὐνέμπορος {І⁶οἰνέμπορος}І⁶ {τῆς Δακίας} καὶ Αὐρ(ήλιος) Πρῖμος

Ἀστέῳ τῷ καὶ Ἰουλίῳ vac. β(ου)λ(ευτὴς) ∙ τῆς Δακίας

Σεπτιμίᾳ Πορολίσσου θιῷ {ἀναλαβον τὸν ναὸν}

ἀναλαβόντες τὸν ναὸν κατὰ τὸν νόμον

καὶ δικιπλῖναν τὴν ΙΕΡΟΙ {Іsic}І. εὐτυχῶς.



И нещо любопитно от Хунедоара - град в Румъния.
Замъкът Хунедоара

Мнозина са на мнение, че замъкът Хунедоара (Hunedoara Castle) е един от най-красивите и впечатляващи дворцови комплекси в цял свят. Той се намира в едноименния румънски град, като до 1918 г. е бил част от територията на Австро – Унгарската империя, която владее тукашните земи за близо хиляда години. След тази дата Хунедоара е върнат на исконите си собственици – румънците.

image  

Замъкът Хунедоара е разположен на река Зласти (Zlasti) в западната част на Централна Румъния, на около 300 км северозападно от столицата Букурещ (Bucharest). Обграден от Черната долина (Black Valley) на изток и от планината Пояна Руска , замъкът Хунедоара е част от легендарната румънска област Трансилвания, световно популяризирана с името на граф Дракула.

Историята на замъка Хунедоара започва с построяването му като фамило владение през 1320 г. от фамилия Анжу (Anjou). През 1458 г. Матиас Корвин (Matthias Corvin) става крал на Унгарското царство.

3 години преди тази дата, през 1455 г. Константинопол, която е християнската врата към Европа, пада под ударите на турците.

Влад Цепеш или Граф Дракула води тогава успешни битки срещу турската армия по река Дунав (Danube). При едно мощно нападение на Трансилванските територии от страна на мюсюлманската армия и Влад Цепеш е принуден да потърси скривалище в планините. Когато се върнал през 1462 г. да организира ново нападение срещу турците, той бил заловен и затворен в замъка Хунедоара от Матиас Корвин.

След седем години съдът официално обявява Цепеш за съюзник. Жени се за сестрата на братовчедката на Матиас, а в допълнение получава и армия. По време на седемте години, докато лежи в тъмниците на Хунедоара, Влад Цепеш не спира с любимите си навици. Граф Дракула е известен със зверствата си, като в килията си постоянно обезглавявал мишки и набучвал главите им на малки колчета, както между впрочем е обичал да прави и с хората.

Историите разказват, че Цепеш трескаво е защитавал единствено прилепите и дори си е говорил с тях, когато те идвали да го навестят в килията му в Хунедоара. Легендата продължава с твърдението, че разсилните били често втрещени и покрусени от молбите на Дракула да получи повече кръв за вечеря.

Днес замъкът Хунедоара е по заслужено да се нарече двореца на Граф Дракула и мистичният образ на Влад Цепеш. Красивата готическа сграда на Хунедоара е обявена за най-красивата дворцова постройка в Румъния. Днес в нея се помещават няколко удивителни музея и галерии.







Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469992
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031