Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2010 20:01 - Произход на тракийския град Гарескус
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5514 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 13.02.2012 15:46


Представям ви изключителен град - единственият в областта антична Орбелия според сведенията на географа Клавдий Птолемей. В резултат на близостта на Сандански до един от главните пътища в римската империя - Via Egnatia, жителите му бързо възприемат зародилата се и пуснала дълбоките корени християнска идея след последните християнски гонения при император Галерий, продължили до 311г.  Така Сандански е един от малкото български градове с цели 5 раннохристиянски базилика - цифра, с която могат да се похвалят само градове като Константинопол - вероятно над 10, Несебър с цели 6 базилики, София и Солун. Това показва, че Сандански е един от първите християнски градове в империята и е приел новата религия още в самото начало на реформите на Константин Велики.
Известно ни е, че древният град се ползвал със статут на лечебна резиденция на ветераните от Север (Мизия), а също и на самия император Траян, който изградил свое императорско имение. Съвсем хипотетично можем да предположим, че тук е отсядал императора при строежа на своя град Никополис ад Нестум, макар сведения за това да не са запазени, с изключение на съществуващото импеторско имение в района на Сандански. Освен Траян, който посещавал често Марцианополис по време на своите военни кампании в Дакия, ревностни почитатели на минералните извори били Диоклециян и Константин Велики, като за последния се предполага, че освен в София и в своето имение Скретиска е посещавал и изворите край Сандански. Вероятно първияj храм в тогавашното селище бил изграден с волята и желанието на Константин, както това се случило в Сердика, в противен случай не бихме могли да си обясним как малкото селища край изворите на Сандански, ще притежава повече базилики от самата София, а тези събития са тясно и пряко свързани с християнската реформа подета от Константин.
Пищната и богата мозаечна орнаментация на базиликите е била лукс и през римско време, който е могъл да се срещне в богати средищни центрове с градски статут, в частни вили и императорски резиденции.
Произходът на селището Гарескус е изцяло тракийски. То произлиза от индоевропейския корен кхара - планина, гора, но през "кар" също и скала и северната мизийска дума за вода -ескус.  В семантичен план името се превежда като "вода от скалата", "планинска вода". Доказателство, че северно тракийско племе завзема града Гарескус, споменат от Страбон като Гареск, е нападението на трибалите над град Абдера. През 375 г.пр.н.е. трибалите заплашват да превземат Абдера, но атинският военачалник Хабрий ги отблъсква. Трибалите се славят като едно от най-войнствените тракийски племета, не претърпели поражение дори и в сражението с Александър Македонски. Това е едно от доказателствата, че трибалите и северните тракийски племена са слизали през котловината на Сердика до долината на Струма чак до Егейска Тракия. Няколко века след началото на християнството като официална религия името на града е известно като Партикопол и заменя старите тракийски имена Запара и Гарескос.

Името на съвременния град произлиза от прякора на Яне Сандански - български държавен чивновник и революционер, заемащ длъжността началник на дупнишкия затвор. Името Сандански произлиза от персийско-турската дума zindan за затвор, тъмница. Това име той получава в качеството му на началник на затвора в Дупница.

Мозайките на базиликата на епископ Йоан
image
imageimage
image


Базиликата на епископ Йоан
imageimageimage
Единственият запазен баптистерий за кръщение на възрастни по българските земи
image
Баптистериум в Стоби, който удивително прилича на този в Сандански - за жалост липсата на реставрация на обекта и по-скоро липсата на пари безвръзвратно ще унищожат всичко.
image
И все пак налице е разлика  - баптистериума в Стоби е четири местен, а този в Сандански е 6 местен, което вероятно го прави единствен по-рода си. Баптистериумът в Червената църква в Перущица е бил малък кръгъл басеин в сградата на църквата.

Умолява се Италия в лицето на италианския посланник и с разбирането за опазването на римското наследство, да съдейства за професионалната реставрация на паметника, която до този момент не само, че не е професионална, но и разрушителна. Понякога е нужно да сведеш гордата и неопитна глава, да признаеш безсилието си и да поискаш помощ от специалист.

youtube officialMrTE






Гласувай:
6



1. анонимен - Борислав Бурановски
27.02.2011 16:02
Благодаряви трябва даго запазим и реставрираме за идните пуколения слетнас.
цитирай
2. apollon - и аз се надявам
27.02.2011 17:17
и аз се надявам
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466719
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031