Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.08.2010 01:13 - Произход на името на планината Рила (Origin of the thracian name of Rila mountain)
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 17957 Коментари: 16 Гласове:
55

Последна промяна: 28.12.2014 14:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Имената на планината Рила са с древен произход. Римското име на планината Доунакс, Донукас Монс произлиза от латинската дума донакс със значение "даряваща планина". Предполага се, че думата донакс е рядка и древноиталийска, формирана от глагола доно - давам, подарявам и производните думи като donatrix- дарителница и donator - донор, дарител. При това латинската дума донакс е различна по значение  с думата производна от гръцкия език donax - кипърска тръстика.
В официалната литература се предполага, че съвременното име на река Рила е тракийско. Това предположение е вярно, но не е вярно, че името произлиза от думата роула. Името Рила произлиза от тракийското съчетание "рой ахила" и се превежда като планина на множеството реки (в пряк смисъл на планина на многото водни потоци). В този случай беззвучното "х" се синкопира и изчезва, а словосъчетанието даващо името Рила е ройаила. В другият случай звука "х" се оззвучава в звук "к" и от "рой ахила" произлиза българо-тракийската дума река, образувайки една от диалектните форми на думата ройак(ил)а--> рояка--> ряка-->река.
Не напразно тракийското име на древногръцкия пелазг Ахил е със значение на вода. Ахил означава вода, но още по-точно "роден във водата". За това значение на неговото име ни свидетелства древния мит, в който майка му, богинята Тетида, го потопила целия след като се родил в безсмъртните води на река Стикс, държейки го за петата - единственото уязвимо място на героя. 
Налице са всички основания да приемем, че думата ахел(ахил) е древна пеласгийска дума и свидетелство за това е името на митичния герой Ахил (Akilles). Тя фигурира и в речника на тракийските думи от книгата “ Езикът на Траките “ на Иван Дуриданов.
Думите рой, рояк - за ято, множество и роене, роя - множа, са с тракийски произход. Названието Руй е производно на рой. В тази статия се оспорва мнението на българския археолог и праисторик Васил Миков, че името на планината Руй и връх Руй произлизат от латинското име на смрадликата - Rhus cotinus. От гледната точка на типичния трако-пеласгийски произход на думите - рой, руй, роя, рояк, роене, следва, че името Руй е типично тракийско име.
И макар в граничната зона между Италия и Франция да съществува река с името Роя - това е областта, наситена с богомилско влияние, в България ясно се очертава област, заградена от планините Руй, Руен и Рила, в която изобилстват топоними и ороними с корена руй. В този заградена област попада тракийската област Дентелетика, кръстена на името на най-многобройното племе дентелети, въпреки, че на тази територия са живели още тракийските племена агриани и пеони.
Тук можем да разкрием произхода на прекрасния ойконим на село Забел. Селото се намира в подножието на връх Руй и е изходен пункт за неговото изкачване. Продължителното пролетно топене на снежната покривка задълго задържа издигащия се в бяло над панорамния изглед връх Руй. Оттук и името на селото от причастието "забелял"--> Забел.
По всяка вероятност останалите до наши дни топоними носят езиковите корени на племето дентелети или на някое от съседните племена. Подобни топоними съществуват и в Източна България с имената Руен и Рояк, като е известно в древността, че много тракийски племена в условията на война, са напускали своите автохтонни територии. Това със сигурност се отнася за бесите и дентелетите по време на инвазиите на Филип Македонски и на Древен Рим. 
Името на село Мазарачево в Кюстендилска област фигурира в турските документи като селище с името Мазарач от 1570 година. С голяма вероятност името е турска основа и произлиза от думата мазари - свещен. В миналото още от времето на траките селището е наследило некропол и късноантична крепост, което е повлияло на името на селището с неговите древни корени. Днес в Афганистан съществува съвременен град името Мазари Шариф, което в превод означава -
"свещена гробница".
Село Мъзгош се намира на сръбско-българската граница и е разделено на две от Ньойския мирен договор - за срам и позор на Европа за всички времена. В турски документи от 16 век името на селото е Мъзгошик, което се превежда като "хубава влага". От извор край селото извира Мъзгошка река, ляв приток на Забърдска река.  В Пирин планина също има малка река, която носи името Мозговица като нейния етимологичен произход е идентичен с този на село Мъзгош в Сърбия и село Музга, Габровско.
Автор: Д. Георгиев-Даков


image


image
image
image
image

Връх Руен
image


Връх Руй - снимка на върха, по която е възстановена ойконимната етимология на село Забел
image


Чешмата при село Забел

image
Река Роя - Франция
image

От думата руй, рой - в контекста за вода се образуват думите ручей - вода, която се издига и извира в голямо количество и от там прилагателното руен със значението "много издигнат", "високо издигнат". Оттам и словосъчетание руйно вино в смисъл на "изтекло" = "извряло", отлежало вино. С това можем да свържем и още по-ясно етимологичния смисъл на думата ручей - "вода, която тече от високо". Точен синоним на думата ручей е бързей.





Тагове:   рила,


Гласувай:
55


Вълнообразно


1. анонимен - 2935
13.08.2010 19:26
ако "руй" е производно на пелазгийското "рой",тогава какво трябва да значи изразът "руйно вино",според Вашата теория?
цитирай
2. apollon - С чудесен въпрос сте ме удостоили, ...
13.08.2010 21:18
С чудесен въпрос сте ме удостоили, макар и да сте анонимен. И за да е справедливо ще отговоря когато го зададете като регистриран потребител?
цитирай
3. apollon - руйно вино - идва от издигнато, от ...
14.08.2010 04:34
руйно вино - идва от издигнато, от кипнало вино, от което не боли глава

руйно, значи още извряло, изтекло вино, зряло вино.
цитирай
4. анонимен - "даряваща планина" - и ...
14.08.2010 10:12
"даряваща планина" - и какво дарява тази планина, бихте ли обяснили
цитирай
5. apollon - КОЙ каквото иска тва му дарява пл...
14.08.2010 10:41
КОЙ каквото иска тва му дарява планината - тук съм имал предвид вода, билки,стада, сено, гъбки и други подобни и разнообразни - благодаря за въпроса - беше съдържателен - и понеже става дума за римляните, те особено силно са ценели водоизточниците, както ни е известно от историята. Римската цивилизация е първата, която организира и създава инженерни съоръжения, с които пренася вода от водоизточници към сравнително отдалечени градове, в които липсват водоизточници - типичен пример акведуктите, водопроводите и римските каптажи.
цитирай
6. анонимен - в този ред на мисли, всяка една пл...
14.08.2010 10:51
в този ред на мисли, всяка една планина е даряваща и дарява точно същите неща, както и тази, защо тази точно е заслужила името "даряваща"
цитирай
7. apollon - именно - но малко са планините, к...
14.08.2010 10:56
именно - но малко са планините, които на малка територия пускат толкова много реки в равнина - Марица, Места в лицето на Черна и Бяла Места, притоци на Струма, Джерман, Сестримска река и други. И да не забравим Искъро, но да не пропуснем и други малки реки като Лакатица, Дупнишка Бистрица, Бистрица, която тече през Благоевград, Рилска река, Яденица, Люта река.
цитирай
8. анонимен - този отговор е задоволителен, н...
14.08.2010 11:00
този отговор е задоволителен, наистина има смисъл в този случай
цитирай
9. анонимен - ....Елица
14.08.2010 11:14
Благодаря за виртуалното потапяне в прохладата и красотата на величествената Рила!Фотосите са много хубави и изразителни-Рила не може да се обясни--нея човек просто я носи в сърцето си.
цитирай
10. apollon - няма смисъл да благодариш - това е ...
14.08.2010 11:37
няма смисъл да благодариш - това е само суха теоретизация - няма нищо забавно - само фактология и нова теория за името
цитирай
11. анонимен - ....Елица
14.08.2010 11:50
"суха теоретизация"-не ме познаваш,за да определяш какво ми е "забавно" или не-
хубав уикенд,Аполоне

цитирай
12. kostadin222 - доста интересна статия, наистина ...
14.08.2010 12:20
доста интересна статия,наистина има върху какво да се замисли човек,България е страна -кръстопът на Балканите и тук много народи са оставили своите отпечатъци,това неминуемо се е отразило върху езика и наименованията....
цитирай
13. анонимен - мисля, че Родопите са много по-к...
14.08.2010 12:27
мисля, че Родопите са много по-красиви, притегателни и внушителни!
цитирай
14. koce79 - интересна информация и си заслу...
14.08.2010 18:14
интересна информация и си заслужава да се прочете
цитирай
15. apollon - мерси Коце а относно Елица - не оц...
15.08.2010 12:10
мерси Коце а относно Елица - не оценявам теб и твоите вкусове, защото не те познавам - озенявам собствената си работа и реалния интерес към нея, който е слаб
цитирай
16. анонимен - Щ.Младши:
03.10.2010 17:44
Отговавям на Анонимуен 1./2935/,че думата Руйно/виж-руйно вино/означава Ружно/Розно,Розино,Розово-т.е.Червено/.А вие,Аполон,не се отчайвайте-интересът към статиите в блоговете е зависим/според мен/от обема на изнесените материали и от актуалността на темата.Може да не е модерно днес да се занимаваме с наука,но ние все пак го правим. Интересът към науката не е повсеместен,понеже хората предпочитат шоу,а учените са малко.И обемът на
разработките не е много голям,понеже такова е естеството на материала.В тези
блогове,в които има голяма по обем информация,виждаме и по-големи коментари,понеже от актуални теми всеки разбира.Тълкуванията обаче не
са по силите на всеки-дори академици и професори се затрудняват с тях.Така че
спокойно,приятелю-нашата работа може да не предизвиква бомбастичен интерес днес,но ще доведе до бомбастични промени утре,когато настъпи новата наука и
промени самочувствието на Българите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465248
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031