Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2010 15:22 - Джеймс Уорлик - най-добрият политик на България
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2793 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 29.07.2010 15:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Поредица: Изкуството на политиката

Естествено когато ни липсват свестни български политици, ще се наложи да номинираме за най-добър някои от чуждите политици. Дойде времето, в което доживяхме да видим чужд дипломат като американския посланник Джеймс Уорлик, да защитава повече и по-добре интересите на България, отколкото собствените ни български политици. С основателните си критика към предишното и сегашното правителство, посланника е точен коректив на текущите политическия явления в страната. Със съветите, че България отново трябва да се превърне в аграрна страна, каквато винаги е била в присъствието си на Балканите, на Европа и на руския фронт в годините на тоталитаризма, Ужрлик отново поставя верни акценти в несъстояли с още действия на българското правителство. Посланникът е прав, защото българина в продължение на 1 деситилетие консумира основно в супермаркетите зеленчуци и плодове, произведени в южните ни съседки Гърция и Турция. По този начин българския пазар е мощна и директна финансова стимулация за икономиките на двете ни съседки и българина, алтруистично обогатява икономиките на съседните страни. Критиките му  за корурцията, за несъстоялите се реформи на съдебната система са напълно основателни и правдиви.
Като нямаме патриотични политици, ще се наложи да внасяме отвън, така както правим с плодовете и зеленчуците.
Американското правителство все повече се ангажира чрез своя дипломат у нас, да следи политическите процеси, тъй като значителното нарастване на българската общност, която работи в САЩ, кара американските дипломати да са солидарни във връзка с геополитическите интереси на щатите в нашата страна.
При липса на некомпрометирани и патрични политици, поне си имаме чуждестранни дипломати, които се грижат, притесняват и следят отрицателните явления в българския политически и обществен живот в страната.

Ето още една от намесите на посланника в България:

Българското правителство да обясни защо близо една година бави отговора си към сериозен американски инвеститор за производство на  ток от слънчева енергия. Това призова посланикът на Съединените щати у нас Джеймс Уорлик във връзка с намерението на американската компания AES да строи соларен парк край Силистра. Уорлик посочи, че компанията иска да построи там най-голяма електрическа централа за слънчева енергия в Европа, но все още не е получила отговор от българска страна. Американският посланик коментира, че в съседна Румъния също грее слънце и инвеститорите могат да реализират проекта си там, вместо в България.

Американският гигант за производството на ток от слънчева енергия AES Solar Energy иска да построи край Силистра централа с мощност 80 мегавата. Компанията е готова да инвестира в проекта 400 милиона долара, без да се налага българската държавата да влага пари в соларния парк, обясни Боб Хемфил, регионален мениджър на компанията. Американците обаче искат да бъде променен Законът за възобновяемите енергийни източници, който в момента позволява на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране всяка година да намалява с до 5 на сто тарифата, по която инвеститорът ще продава тока от централата. „Тоест получава се една нестабилност на паричните потоци, което прави проектите много трудни за финансиране, почти невъзможни. Във всички останали европейски страни преференциалната тарифа се фиксира", обясни Анелия Ърдли, изпълнителен директор на компанията за България.

Посланик Джеймс Уорлик изрази недоволство от липсата на отговор към американската компания. „Искате чуждестранни инвестиции? Ето ви 400 млн. долара. Възползвайте се от тях. Сега имаме компания, която чака, чака и продължава да чака. И ако те продължат да чакат, сигурно ще потърсят и други начини, защото слънцето свети и в Румъния", каза Уорлик.

AES присъства на българския пазар с най-големия вятърен парк у нас край Каварна, както и с проекта за ТЕЦ „Марица Изток 1" край Гълъбово.

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков коментира  настояването на американската компания AES за промяна в Закона за възобновяемите енергийни източници, която да фиксира тарифите на електроенергията, произвеждана от слънчевите централи, без енергийният регулатор да може да я намалява всяка година. Според енергийния министър цената на тока от слънчева енергия може да се фиксира в закона, но само ако е по-ниска от сегашната.





Гласувай:
5



1. dianatrg - Брани интересите на америкаснския ...
29.07.2010 15:35
Брани интересите на америкаснския бизнес, а не нашите интереси. Вие запознат ли сте колко по-скъпа е енергията от възобновяемите източници и естествено тази цено я плащаме ние потребителите.
цитирай
2. apollon - Моите уважения, но всяка уважаваща ...
29.07.2010 15:39
Моите уважения, но всяка уважаваща себе си страна и всеки народ, който държи на екологията, избира енергията от възобновяеми източници - нашата ел енергия и до сега беше една от най-скъпите в Европа, защото както каза Бойко Борисов държата произвеждала тока на за 87 стотински, а го продавала на енергоразпределителните дружества на 90 стотинки. Трите стотинки сме ги плащали ние за 10 години - това прави милиарди левове от нашите джобове.
цитирай
3. apollon - Позволете ми да не се съглася с ва...
29.07.2010 15:46
Позволете ми да не се съглася с вашето мнение, че защитава американските интереси - ако българските политици бяха наполовина толкова отговорни кат американския висш дипломат, щеше да си проличи по защитата на гражданските ни интереси. Все още живеем в тоталитарно или още по-лошо - в посттоталитарно общество госпожо. Ако не сте забеляза в кой свят живеете, огледайте се.

Ако трябва да бъда съвсем точен госпожо, България е на последно място по използването на слънчевата технология за добив на електроенергия, която е значително по-рентабилна и по-евтина от държавната електроенергия
цитирай
4. raders - Всеки инвеститор, който иска за ...
29.07.2010 22:08
Всеки инвеститор, който иска за вложи пари в страната, трябва да е добре дошъл, независимо в какво ще инвестира /дори в рециклирането на клечки за зъби, презервативи и тоалетна хартия/. Просто парите трябва да се вложат в стопанството, а не да се пълнят гушите на разни корумпирани чиновници. В това отношение поведението на държавата е просто инфантилно /дори бих казал престъпно/. Аз - в ролята на данъкоплатец.
цитирай
5. анонимен - Да изгоним Уорлик
30.07.2010 15:27
за 400 милиона искат да ни променят законите, хаха, боклук американски. После тези 400 милиона през носа ще ни излязат. Не мога д аповярвам че още има бунаци които вярват на американците
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471220
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031