Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2010 22:39 - Староримското име на Ирландия - Хиберния и нейните градове. Произход на името Каледония.
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5957 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 04.02.2011 11:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Пръв Pytheas от Massilia през 320 г.пр.н.е. споменава остров Хиберния като Ἱέρνη. Почти същото име дава и Клавдий Птолемей на острова. Името Хиберния идва от зимния и студен климат по тези земи, отделечени далеч на север. С това име римляните резонно характеризирали суровия климат на острова.
Главен град на Хиберния е Еблана, вероятно и едно от първите римски селища на острова.
Eblana е името на древно селище на мястото на днешния Дъблин.Най-ранното писменно сведение за Дъблин е в съчиненията на  Клавдий Птолемей, гръцки астроном и картограф, около 140 година от новата ера, който го нарича Eblana Civitas. Предполага се, че името Еблана произлиза от латинския глагол  eblandior, в смисъл на "достигнатия град" отвъд пределите на Британия и на империята на Рим, както и вероятно, заради упоритото съпротивление, оказано от местните племена. 
Нападенията на пикти, келти, а по-късно и на скоти и викинги налагат изглането на Хадриановия вал през 122 година от новата ера. През 144 година от новата ера бил окончателно построен втори защитен вал по времето на император Антонин Пий (строежа започнал през 142 г.). Така между двата вала се формирала буферна зона, където попадали областите Стратклид и Берниция(по-късно Northumbria) и трайно отделяла римска Британия от областите на Пиктавия - страната на непокорните пикти, които практически били свободни от римска окупация.
Римските имена на племената Caledonii и Scoti могат да имат гръцки произход. Това е сигурно за името на скотите, чийто поминък в животновъдството е изиграл главна роля в тяхното наименоване -
Σκότος -.мрак, духовна тъмнота, неведение.  Скотите са келтско народно племе от Ирландия, което през 3 до 5 век с постепенното отслабване на Рим извършват множество грабежи се заселват в земите на Каледония главно от северната част на Антониновия вал, което показва, че системата от римски валове е функционирали и през по-голямата част на Средновековието е разделяла на две Британия. Това говори и за една по-късна поддръжка на тези защитни съоръжения.
Според
Moffat (2005) името Каледония произлиза от келтската дума caled - твърд, което да се отнася за скалистата земя или нетърпящия робство народ.
Името на племето каледони е близко и аналогично до римското име за племето келти - Celtae.
Във връзка с по-топлият климат на Шотландия в сравнение с другите северни територии и имайки предвид голямата значимост на климата за римляните, тук се предлага нова климатична теория за произхода на името Каледония, свързана с присъствието на топлото океанско течение на Гълфстрийм. Според нея името Каледония произлиза от корена на латинската дума calidus - топъл. Оттам името Каледония със значение на "страна, даваща топлина". Напълно възможно е хората да били наричани - calidi със значение топли, огнени, заради техните рижи и руси коси например. Д.Георгиев-Даков

Адрианов Вал
imageimageimageimage

image

Hibernia
image
И днес между шотландците и останалите британци съществува коренна разлика в обичаите и нравите, в държание, като шотландците са по-сърдечни от англичаните.



Произход на името Британия
Уелс, Френски Бретан и малка част от испанска Галиция са тясно свързани от общ келтоетнически елемент, който населява изброените територии. Бретон е населяван от племе с етнонима бритони. Римляните наричали остров Албион с името Британия - старофренски Bretaigne и галското Bertaиyn. Ойконимът Бордо и неговото старо название Бурдигала e повлиян от най-екзактния смисъл на "крайбрежен град на галите", което и днес ясно отговаря на френскоезичното bord - бряг. Оттук и името на Бретон и Британия се определят като "крайбрежна земя" от индоевропейския корен берг (bherэg) - бряг, планина, който отговаря на келтското брига - хълм, укрепена височина. 
Гръцкото име Ἀλβιών е възможно да произлиза от ἅλς, ἁλός -сол или ἄλη -  блуждаене, странстване и bion - живот.

image

image
Англия при Хенри I
image
Англия при Хенри II

image
Скалите край Довер












Тагове:   Ирландия,   име,   нейните,   caledonia,


Гласувай:
7



1. анонимен - Щ.Младши:
02.10.2010 03:13
Според "Ангеловия анализ" племенното име Скоти означава Скити/Щити,Гети,Готи/,
а Каледония=Келетания/Келтиния-Земя на Келтите/,Балътания/Балтиния-Земя на Балтите/ и Бълъгания/Бългания,Болгиния=Земя на Болгите,на Бългите/.
цитирай
2. apollon - в написаното от теб единствено К...
02.10.2010 18:50
в написаното от теб единствено Калетания не е глупост
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467537
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031