Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2010 17:58 - Произход на името на римския замък Тримамиум в местността Декилиташ, Русенско
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4738 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 23.07.2010 13:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тримамиум първоначално възникнало като селище от постепенно разраснала се пътна станция. Около нея в последствие били изградени крепостни стени и селището се оформило като римски кастел. Днес крепостта се намира до русенското село Мечка в местността Дикилиташ - "Побит камък".
Селището Тримамиум се споменава най-рано от Клавдий Птоломей /II век от н.е./, представено от него като полис.
Името произхожда от латинската дума за гърда mamma. Оттук и името от латински на български се превежда като  кастел "Тригръдник", вероятно обозначавайки изобилието на района, което да се свързва с изобилния улов и риболов край водите на Дунав. Както сега, така и преди, изобилните с риба води на река Дунав са благоприятствали един основните поминаци на населението по тези места като рибарството.
Българското име на крепостта не се е запазило, въпреки последвалото поселение от българи и печенеги в района, поради липса на епиграфски сведения. 

В античността трите гърди и култа към тях били символ на плодородие. Мъжете и жените, които притежава този вроден атавизъм се приемали за по-плодовити от останалите, макар това да било само внушение.
Археологически новини:
В кастелът е открита изключително ценна бронзова статуетка на Венера, която ни днешните българи вероятно няма да имаме възможността да видим, тъй като учените ще се постараят да я скрият от учите на редовите граждани - от себичност или просто от научен егоизъм. Древната творба, с височина 15 см, е била намерена в церемониална антична яма от римския период, където преди това са открити 36 монети, датирани от периода I-III век. В Русенския музей досега не е имало статуетка с подобна големина. 
През това археологическо лято в Тримамиум са открити множество ценни находки, сред които: умбо - средната част на щит, направена от бронз, бронзова теглилка, търговски пломби от олово и железни предмети от всекидневието. Намерена е и рядка каменна лампа. В миналото тук са намирани монети, строителна и битова керамика (тухла с печат Rimoridus), части от глинени съдове, характерни за периода III - IV век. През IV век. Върху една скала е имало издълбано изображение на тракийски конник, за жалост унищожено от каменари и иманяри. Конникът много напомнял на Мадарския, но с по-малки размери. 
 Тримамиум е била станция между кастела Ятрус - при днешното село Кривина, и крепостта Сексагинта Приста в Русе.
image
Снимката е с хилядолетните напластявания по статуетката, тъй като находката не е претърпяла реставрация. 
image
Скалата Декилиташ - източник Панорамио.
image
Декилиташ- снимка Ивелина.
И накрая един блог от типа откровение - приятно четене - http://ag-demon.livejournal.com/




Тагове:   България,


Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469992
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031