Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2010 00:23 - Лъжите, грешките и незнанието на археолозите. Съвременна локализация на Никополис ад Иструм в България.
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 13802 Коментари: 28 Гласове:
6

Последна промяна: 02.03.2012 01:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
New modern localisation of the ancient town Nicopolis ad Istrum in Bulgaria

Оригинална статия на Д. Георгиев

Римският град Никополис ад Иструм  е основан през 102 година от Траян, за да ознаменува неговите грандиозни победи на даките Според съвременните археолози се намира в близост до Търново, на около три километра от село Никюп и на около 18 километра от Търново. 

Това не е така за наша най-голяма радост, иначе много бихме съжалявали, че сме имали вяра на бездарните съчинители на история.

 Къде се коренят проблемите? Първо, за какъв зор им е на археолозите да учат латински, а още по малко да го разбират. Няма нужда, няма и смисъл, поради което резултатите са плачевни. Като прибавим и факта, че за да бъдеш археолог навремето се изискваше задължително червен билет от ловно-рибарското дружество, където куцо и сакато можеше да стане лебед, нещата стават къде къде по ясни. Второ, виновни са римляните които са измислили не един , а цели три града с името Никополис . Ако се питаше и беше нуждо дори да се пита мнението на пресветлите, но лъжовните археологически главици, те спокойно щяха да намалят победите на римляните над бедното дакийско население, само и само да не бе нужно да кръщават не  един, не два, а това вече  прекалено - цели три града с името Никополис. Българската археологична мисъл не може да проумее, че за да не се забуждава самия римлянин от имената и понятията, които сам въвежда, бил измислен много преди това латинския и така римляните давали по две имена на тези градове, за да не се заблудят. То ние съвременните хора с едно име не можем да се оправим, та камо ли  с две, както римляните. 


 И така Никополис ад Иструм не е в село Никюп, както ни залъгва родната наука.  

Като си представя колко лъжливи научни монографии са написани по въпросите на Никополис ад Иструм и само ако се открехне вратата и е види как тези автори заемат високи постове в йерархията на обществото, може би ще ми се завие свят. Защо археолозите не могат да намерят останките на един от най-големите градове на Мизия Секунда (Мизия Инфериор)? Най- удачното научно обяснение е неговото пълно разрушение. За подобна възможност говори последното споменаване на града Никополис ад Иструм от Теофилакт Симоката през 600 година, във връзка с действията на византийския генерал Коменциол, осъществявал военни действия срещу нахлуващите варвари в съгласие с политиката на император Маврикий. С военно-административният преврат след това, политиката на Маврикий е изцяло изоставена и градовете в Долна Мизия са напълно обречени на варварските нашествия и разрушения. Император Ираклий основава нов град със същото име през 629 година, следвайки приемствеността, задължителна за тогавашното и сегашното време.  Става ясно, че за времето от 600 до 629 година градът е подложен на събития, които слагат неговия край и пълна разруха, което дава основание императора да основе нов град със същото име. Възможно е крепостта Луцернария Бургус при днешния Сомовит да е била специално пригодена крепост за нощна охрана на цивилния град и нейното издигане да е било проектирано още при самото основаване на Никополис ад Иструм през 102 година от императора Траян. 

 Как римляните са различавали двата големи свои града Никополис. Много семпло и лесно за правилата на латинския език. Кръстили са единия на голямата река, до която се намира, а другия на голямата планина, в чието подножие е издигнат. Но не, за българската архиология това не е достатъчен аргумент и тя твори нови археологически страници, нищо че са фалшиви. 

  Така за превода на едно най-обикновено име като това "ad Istrum" не се разбира точното му значение, а се интерпретира като близо до Дунав. То е все едно да ти дадат флейта, но ти да кажеш, че този инструмент има звук близо до пианото. Така и "ad Haemum" не значи в нормалния си превод "до Хемус", а непонятно защо се разбира от много глави близо до Хемус, но той остава с неясна локализаця. 
Нужно е да знаем, че за съжаление много древни антични населени места не оставяли никакви писмени сведения за своето съществуване, освен в най-добрия случай своето име. 

 А сега? Кой да намери съвременната локализация на Никополис ад Иструм

Да я потърсим с металотърсач, да извикаме на помощ иманярите, латинистите, Ватикана дори или най-добре да се жалваме на папата.

 Градовете в Мизия били смазани от готските нашевствия - от запазилите се по-късно градежи не могли да се запазят солидни градежи, особено след като се наложило тяхното цялостно възстановяване през Юстинияновата Ера. Така в близост до Луцернария Бургус Юстиниян построил Секуриска, каквито ясни сведения ни е оставил Прокопий. Никополис ад Хемум дава началото на друго по-голямо поселение, което възстановява селището от разрушенията на готите. 

  Така Никополис ад Иструм се намирал непосредствено на брега на река Дунав и неговата съвременна локализация е българския град Никопол. Статията е опит да се отговори на точната локализация на античния град в съвременната география на България. През 13 век Певтингеровата карта дава погрешна локализация на град Никополистро, който е аналогично име на Nicopolis ad Istrum. 
   Латинският език с 100 % увереност ни разкрива ясно истинското местоположение на Никополис ад Иструм и то е непосредствено до брега на реката и в никой случай където и да било и както нашите археолози го локализират в Никюп. Съвременният град Никопол е наследник на древния Никополис ад Иструм.
 За останалите учудени от историко-археологическия ребус можем да споменем, че край село Никюп се намира Никополис ад Хемум, който е могъл да носи и викариантното име Никополис ад Ятрум (Nicopolis ad Iatrum), тъй като е невъзможно да се усъмним в авторитета и сведенията, които античния географ Клавдий Птоломей дава за името на съществувалия древен град Никополис ад Хемум. Мнението на Константин Иречек е съвършенно правилно, че при село Никюп сe намира Никополис ад Хемум.
Все пак наистина трябва да се съгласим с историограф от световна величина като Иречек. Ето и извадка от неговото произведение "История на българите" на стр .86:

Според новото разделение на империята от Диоклетиан (297 г.) полуостровът се разпадал на два диоцеза. Diocesis Thraciae включвал в себе си шест провинции : 1) Thrazia с градовете Philippopolis и Berrhoea (Стара Загора); 2) Haemimontus с градовете Hadrianopolis и Anchialos; 3) Europa с градовете Heraclea (Perinthos), Selimbria и Gallipolis; 4) Rhodope c градовете Aenos, Traianopolis (живописни развалини при Дедеагач), Maximiniapolis (останки при Гюмюрджина) и зад Хем, 5) Moesia inferior c градовете Marcianopolis (развалини при Девня, близо до Варна), Nicopolis ad Haemum (Никюп при Търново), Novae (при Свищов) и Durostorum (Силистра); 6) Scythia, днешна Добруджа, с градовете Tomi (до Кюстенджа), Noviodunum (Исакча) и Troesmis (развалини в Иглица, при Мачин). Вторият диоцез се наричал при Диоклетиан Diocesis Moesiarum, при Константин — Diocesis Daciae и включвал в себе си в IV в. следните провинции : 1) Moesia superior Margensis, в днешна Сърбия с градовете Viminacium (развалини при Костолац) и Singidunum (Белград); 2) Dacia ripensis от Тимок до Вит с главен град Ratiaria (днес Арчар при Видин); 3) Dacia mediterranea с градовете Serdica (Средец или София), Naisus (Ниш) и Pautalia (Кюстендил); 4) Dardania c градовете Scupi (Скопие) и Ulpiana; 5) Macedonia; 6) Thessalia; 7) Aehaia (древна Гърция); 8) Praevalis в Албания с гр. Scodra (Скутари); 

Извод: Лъжите на българските учени са уникални и в тях вярват само заблудените от техните лъжи и самите те. Сериозните учени по-света не са на това мнение по конкретно разглеждания казус.

Фактът че, опожаряването на Константинополската библиотека е скрил голяма част от истините на света и до днес държи света в неведение за много от въпросите на знанието в различните области.








Гласувай:
6



1. анонимен - Да бе,
20.07.2010 00:53
До Резово е
цитирай
2. анонимен - Лъжите, грешките и незнанието на българските археолози
20.07.2010 10:48
http://rumseysid.lunaimaging.com/mrsid/mrsid_images/Rumsey/SIDS/D0114/3362013.sid?image=/D0114/3362013.sid
цитирай
3. анонимен - Личи си,че не сте професионалист,господине-
20.07.2010 10:53
има и Nicopolis ad Nestum
цитирай
4. анонимен - Господине,какъв сте по образование,археолог или историк?
20.07.2010 10:59
Като професионалист,мога да Ви уведомя,че тезата за 3 различни града е оборена одавна. Това го казат и от археолозите от Нотингам и Теофил и Румен Иванов и проф.Кабакчиева, и проф.ДИН Маргарита Тачева, и на международния форум-конференция 2006 за Никополис. Натрупването на обърквания през вековете от картографите (къде лаици не идвали тук изобщо, къде енциклопедисти псевдонаучни гении на запада) е толкова дълъг и сложен процес, че даже и у съвременната методична теренна археология започват да се повдигат разни такива въпроси и да се вкарват мухи с някаква приключенческа цел, а не научна!
Постарайте се да четете по-специализирана литература,преди да пишете такива профанизирани постинги!
цитирай
5. apollon - Никополис ад Нестум е с установена ...
20.07.2010 11:11
Никополис ад Нестум е с установена локализация и не е предмет на разглеждане.

Объркване през вековете - това е интересен израз - да не би объркването да е у вас самия. Тази статия касае локализирането на древните градове и дава ясни отговори. От ясни - по ясни, с точни лингвистични аргументи. А вашето анонимно мнение тежи колкото една малка жълта стотинка, похвърлена в локва.

Все още е останало правото на хората да си казват мнението в собствения блог.
цитирай
6. анонимен - Плагиатчо,защо криете линка,откъдето сте откраднали идеята за тоя постинг?
20.07.2010 12:05
Плагиатчо,защо криете линка,откъдето сте откраднали идеята за тоя постинг?
цитирай
7. apollon - докажи че съм плагиат
20.07.2010 12:08
докажи че съм плагиат - направих статията авторска, за да се види, че не крада ничия идея - напротив, давам точен отговор. Сим, този спор няма да те реабилитира в очите ми.
Никой никъде не е твърдял тази моя теза - нещо си се объркал. Оставих само моята идея, за да видиш че няма плагиатство на идеи.
цитирай
8. helibet - Добра статия, нека престанат да ...
20.07.2010 12:30
Добра статия, нека престанат да лъжат тия археолози.
цитирай
9. анонимен - Майничке,пак си разядосал професионалните гробищари,
20.07.2010 13:13
които наричат себе си с гръмкото "археолози",обаче язека подозирам тука и дългата ръка на Варелия Фул,със сигурност и она чете блого ти,за да крадне идеи,а типично по гробищарски нейните клакьорчета те обвиняват и нападат подло!!!
Но нека оставим Варелия и подвластната и жалка пасмина,виж каква уникална снимка направих оня ден:
http://prikachi.com/images/197/2344197B.jpg

И понеже още ми се сръдиш,нема да ти кажем къде съм я снимал и какви флорални и фаунални обекти се виждат на портрето,хихихи
цитирай
10. apollon - не се напъвай - снимката не е от Бъ...
20.07.2010 13:17
не се напъвай - снимката не е от България.
цитирай
11. анонимен - Хехе,майно,нещо си в грешка,
20.07.2010 13:28
снимката лично аз я направих онзи ден,правих велопоход до едно място в региона,но нема да ти кажем кое е местото,за наказание,оти ми се сръдиш като малко дете,хихихи
Между другото,имам още доста снимки на въпросните флорални и фаунални обекти
цитирай
12. apollon - ни съ натискай толкова човек - да не ...
20.07.2010 13:30
ни съ натискай толкова човек - да не си влюбен

цитирай
13. анонимен - Майна,ето ти местото с въпросните обекти,
20.07.2010 13:41
въпросните фаунални обекти(зелените жабки) съм ги посочил със стрелка,още ли сметаш,че това не се намира у България???

http://prikachi.com/images/289/2344289n.jpg
цитирай
14. apollon - смешен си - не ме интересуват ник...
20.07.2010 13:43
смешен си - не ме интересуват никакви жабки, жабоци и глупаци - блокиран си
цитирай
15. анонимен - недей така де майна,много си афектиран последно време,
20.07.2010 13:44
защо така,,кажи какво ти тежи на душата
цитирай
16. apollon - Край значи край
20.07.2010 13:50
Край значи край
цитирай
17. анонимен - ок майна,че съжаляваш,
20.07.2010 13:53
сам нема да може да се пребориш с клакьорите на Варелия Фул
цитирай
18. анонимен - хихи
20.07.2010 13:58
Една Професорка е това,която тайно ти чете блого и ти краде от идеите,а нейните клакьори ти имат леко зъб,но аз нема да те защитавам,щом си ме блокирал,спасявай се сам майна
цитирай
19. apollon - ще ти напомня, че ти започна да се ...
20.07.2010 14:23
ще ти напомня, че ти започна да се караш с хората във фейса.
цитирай
20. анонимен - язека не съм се карал,а им казах истината у очите!
20.07.2010 14:41
А освен това се включих у коментарите на една снимка,за да те защита от техните гнусни нападки,а ти сега блокира единственио си съратник,не си прав майна,но така да е,сам си го избра!!!
цитирай
21. анонимен - Ето ти за последно от мен нещо супер интересно!!!
20.07.2010 16:33
До крао на месецо че одим да изследвам тая местност между двете села Колена и Шеново,за да вида къде е предполагаемио тракийски град Берое,че разпитам и дали са намирани тракийски монети с това име,че правим и яко снимки,ама нищо нема да ти покажа,оти ти реши вече да не сме екип.Може да открия и некой камик с надписи,ама нема да го видиш,майна,рови си там у Филибето,дето си имате и паметник на Филип Македонецо,така нареченио Орангутано,хахаха
цитирай
22. анонимен - май забравих линко да ти дам,те го
20.07.2010 16:34
http://dimdim-istoriabezgrimizmisliciilajico.blogspot.com/2009_06_01_archive.html
цитирай
23. apollon - омитай ми се от главата - не мога да ...
20.07.2010 16:44
омитай ми се от главата - не мога да мисля
цитирай
24. анонимен - Добре майна,омитам се
20.07.2010 22:14
а също така те блокирах и у скайпо,така че това беше краят на общите ни научни търсения,сам че си действам като теб,да видим кой че успее повече,се пак ти пожелавам успех в твоята трудна мисия!
цитирай
25. анонимен - Лъжите, грешките и незнанието на археолозите. Съвременна локализация на Никополис ад Иструм в България.
21.07.2010 11:35
тва със зелените жабки е изкуствено езеро ,като това например в Западен парк,София и др. под.личи капака на шахтата сред камъните на равното циментово дъно
цитирай
26. apollon - не ме занимавай
21.07.2010 15:19
не ме занимавай
цитирай
27. demograph - Това е моят коментар
01.03.2012 22:03
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Thraciae-veteris-typvs.jpg
Поздрави Apollon.
Съгласен съм с всичките ти изводи. Тия зловредни гробари са причината по всички исторически писания българите да се определят като магарета, мулета и телета, цитирайки неуките или купени "български археолози magaretari".
Интересно ми е дали на територията на днешна Румъния има римски градове в "чест на победата над Даките'?
цитирай
28. apollon - Радвам се, че има някой, който е о...
02.03.2012 01:11
Радвам се, че има някой, който е оценил труда ми
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464999
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031