Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.07.2010 20:23 - Топоними и хидроними в Пирин - произход
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3420 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 23.02.2012 14:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Името на връх Вихрен произлиза от думата вихър. Това е български аналог на по-старото турско име Ел тепе: върхът на ветровете.
Името на на връх Беговица е производно от името на река Беговица, чието име означава "бягаща река".
Името на връх Мозговица и на котловината Мозговишка порта са производни от името на река Мозговица. Името на река Мозговица произлиза от диалектната дума за влага, мокрота: мозга, мазга, мъзга. Така значението на името се превежда като мочурлива река, "река с влажни брегове".
Малокаменишките езера се наричат се така по името на връх Малка Каменица в Пирин. Друго популярно название, останало от миналото, е Белеметски езера по името на циркуса Белемето, в който се намират. Относително по-рядко езерата се наричат и Мозговишки, тъй като от тях води началото си река Мозговица, която е планинска река.
Яловарника е гранитен връх в Пирин. Името му произлиза от словосъчетанието на прилагателния диалектизъм "ялов" и варник, което вероятно не произлиза от наличието на варовик, а от множеството каменисти склонове, циркуси и морени. Прилагателното ялов е употребено заради аналогия с безлесен връх, тъй като през глациалния период и заради своята значителна височина от 2765 м в алпийската част на Северен Пирин, върхът е бил заобиколен от ледници по своите склонове.

Връх Дисилица има тракийски произход и произлиза от тракийската дума деса, превеждайки се като божествен връх.

Амбарица - популярното име на връх Левски в Стара планина, носи своето име от думата хамбар - постройка, сграда или помещение за съхранение на зърнени храни. Като второ значение на думата се използва за синоним на хранилище. Името си върха е получил по съседство от близката до склоновете му хижа, която първоначално е била дървен хамбар, а по-късно е превърната в заслон и хижа. В миналото под хамбар е могло да се разбира и постройка, която съхранява и друга растителна реколта, тъй като наред с кошарите (котарите), често  имало в съседство и хамбарна постройка. Друг пример е и връх Хамбарташ, Амбарташ, използвано до 1942 година и превеждащо се още като връх Каменно хранилище. Новото име на този връх е Хлевен - името му произлиза от думата хлевен, която означава закрито заграждание за големи животни - говеда, свине, овце. Синоним на думата хлевен и плевня. От думата хлевен произлиза и името на село Хлевене, Ловешко.
image image
Свиркащ кладенец край село Хлевене, Ловешко
image

Елтепе
image

Мозговишки езера
image

Яловарника
imageimage



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465226
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031