Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2010 13:48 - Произход на титлата "василевс"
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2441 Коментари: 1 Гласове:
32

Последна промяна: 24.02.2011 15:18



Димитър Георгиев - Даков, 07.04.2010, 16:00

Частен анализ, втори допълнен и видоизменен постинг

Според официалната и специализирана литература етимологията на титлата базилевс е неясен. Частното разследване на произхода на думата ни връща  в Микенската епоха, когато за първи път думата се споменава като писменно свидетелство върху плочка, намерена при разкопки на разрушения при пожар Микенски дворец. Плочката е датирана между 15 и 11 век пред Христа.
Много лингвисти с право предполагат чуждоезичният и негръцки произход на титлата василевс. Плочката е с текст написана с линеарно писмо Б и е разчетена през 1952 от Майкъл Вентрис като най ранна форма на гръцки език, а титлата е дешифрирана като qa-si-re-u. Тук не се вижда никаква близост между qa-si-re-u и базилеус.

Но въпреки, че микенската титла qa-si-re-u не ни помага да разкрием произхода на титлата василевс и няма пряка лингвистична връзка, отново Микена ни помага да стигнем до правилния произход на думата и по точно някои архитектурни елементи от Микенския дворец. Разковничето е прочутата лъвска врата в двореца, за която ще стане дума по-долу в текста. От незапомнени имена лъвът е символ на царската власт в качеството му на безмилостен хищник и цар в животинското царство по заслуженото първенство на силата. С колапса на микенското общество навлиза титлата базилеис- basileis ( в множесвено число). Тази криза лесно можем да определим веднага след управлението на Агамемнон (наричан от Омир анакс- върховна титла на владетел в качеството му на "цар на царете"), когато след неговото дълго отсъствие през Троянската война, трона е узурпиран от царицата Клитемнестра и любовника й Егист. След разярилата се социална драма и убийството на Агамемнон, вероятно обществото е разделено на два лагера -единия подкрепящи мъдрата и справедлива Клитемнестра, която командва в отсъствието на Агамемнон, и другия, засвителствала уважение на Агамемнон и неговите плячкосани богатства. Възможните социални размирици в Микена не са останали като исторически отразени събития от това време. Но възможните бунтове са довели до преразпределение на индивидуалните отговорности в групови с по-голям социален контрол върху управниците. Това обяснява защо първото споменаване на титлата базилеус е в множествено число. Очевидно с тази титла са се ползвали няколко управника едновременно -подобен институт на управление се запазва и в Атина, където управлява съвет от 10 мъдреца - архонта. В това отношение Атина наследява политическото устройство в пълна степен от древна Микена.
Най-новата теория, изложена за първи път в този постинг е основана върху съчетанията на историческите сведения от епохата на Микенското царство и строги етимологични закономерности по произхода на думата василевс. Титлата базилевс е различна от wanax. Критерий в това отношение е Омир, който използва в своите оригинални творби -  Илиада и Одисея, думата василевс като титла за владетел от ранга на водач, главен предводител, а в други случаи със значение на цар.
В етимологичен аспект титлата василевс произхожда от думите βάση- основа и λέων (leon) - лъв на старогръцки (на новогръцки λιοντάρι - лъв), в превод на титлата като "основен, главен лъв" - най-главен, най-важен, разполагащ с цялата власт.
Аристотел също търсил разликите между тиран и вазилевс. Според него основната разлика е, че василевса е притиснат от законите на социума, докато тирана налага дори вредни за социума мерки и може да си позволи да експлоатира мирното население под своя власт. Още по-сложнистават различията при съпоставката на суверен, тиран и василевс: северен е независим владетел върху дадена територия, който има властта на налага авторитарни закони, които не са в ощърб на социума, василевса е притиснат от законите на социума и се движи по общите правила, но в политически аспект е независим, докато тирана не се влияе от правилата на социума и може да върви срещу неговите интереси.



Връзката между античната дума василевс и нашето съвремие се открива с българското име Васил и гръцкото име Василиос, които произлизат от думата василевс.
http://www.islandstrolling.com/mainland/peloponnes/photo/mycenae_leon_gate.jpg
Mycaena - Greece: Микена - Гърция
http://www.varchive.org/dag/lionga2.jpg
Фриигийска гробница и скален къс с гравирани лъвове - Arslantas
http://www.butrint.org/images/explore/13/lion-relief.jpg
Лъвски барелеф от двореца в Бутринт, нападнал вол
http://www.ancient-wisdom.co.uk/Images/countries/Greek%20pics/deloslions.jpg
Лъвската тераса от остров Делос
File:Hattusa.liongate.jpg
Лъвската порта на хетски дворец в Турция
http://www.turkeyholidaysguide.com/wp-content/uploads/2008/12/lion-gate2.jpg
Корум Богазкале, Турция
image
image
image

imageimage
Лъвските изображение са царски символ на властта, надмощието и силата.
Показаните нахоски са от Националния Музей на Атина.





Гласувай:
32



1. анонимен - bitcoin
18.09.2011 16:25
lvzyrst r9jh9ti nu3sif9 afshxvf urakz9a.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14464936
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031