Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2010 13:18 - Фалшифициран ли е Омир?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2005 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 22.06.2010 17:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как литературата може да изкриви политическия континуум? Можем ли да обвиним Омир в неискреност и видоизменяне на обективната реалност. Със сигурност не. За нуждите на литературата не е необходимо да се говори с политически термини или обосновки. Но дали все пак Омир не е променен в политическо отношение от по-късни гръцки автори. Със сигурност да. И ето ви доказателството.
Никъде Омир не пише за Троянската война. Той пише за сблъсъка на троянци и техните съюзници траки със коалицията на ахейци, данайци, мирмидонци и други елинизирани съседни тракийски племена.  Изводът, че става въпрос за Троянска война е във връзка с превземането на Троя, но така гърците не печелят войната с траките, а надмогват единствено троянците и превземат Троя - един от многото тракийски градове, изправил се пред техните икономически интереси. Нещо повече - тази битка те въобще не печелят дори когато успяват да построят своя гръцки Амфиполис и множеството си полиси в земите на траките.
Безспорно това не е троянска, а тракийска война. Първата останала в историята война между Азия и Европа, между изтока и запада. По-късно походите на персийски царе ще са реваншистка и наказателна акция за Гърция, тъй като новия съюзник на траките е Персия.
Реално в историята е имало враждуващи градове, но тези конфликти не са били кръщавани с името война. Не съществува Троянска война, съществува тракогръцка война, описана в Илиада от Омир.
Като наследници на тракийски земи в района на Троада, наричана в античността още Troas, персийците приемат политически поход на реванш срещу гърците и почти успяват да смажат Атино-спартанската коалиция. Тази инвазия смазва гръцкия етнос и забавя процесите на елинизация в региона, с което можем да считаме, че е била налице трако-персийска коалиция.
Тъй като основни извори за гръко-персийските войни са от страна на гръцките хронисти, ние не можем да бъдем сигурно в обективността им и особено на сведенията на пристрастния Херодот. Походите на Дарий следва да се приемат като тъсене на широка коалиция срещу гръцките неприятели. Автор: Д. Георгиев- Даков

image





Тагове:   Омир,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. moniboneva - Прав си аполон тази война е била т...
14.06.2010 16:25
Прав си аполон тази война е била тракийско-гръцка.Не са го изопачили Омир. По скоро всеки го разбира, според епохата.Например, прочутата битка ,край Анхиало я наричат Ахелойската битка. Така е обозначена в историческите хронологии.Българите и гърците са я водили на друг, военен отчет в поредицата си от войни.Същото се отнася и за Троянската война. Омир така я нарича с голяма вероятност, целта му е била по художествено звучене на творбата. Трябва да признаеш ,че така се запомня по лесно! Отколкото, поредната тракийско-гръцка война.
цитирай
2. apollon - Всички в хор твърдят, че Омир писал ...
14.06.2010 17:13
Всички в хор твърдят, че Омир писал за Троянската война, а той човека хал хабер си няма. Никъде не става дума за подобна война - други така я кръщават.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467442
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031