Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 02:24 - Фалшификат или закономерно изменение на езиковата фонетика е топонима Тракия
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 981 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.06.2010 02:50


Името на траките и Тракия

Името е исторически обусловен топоним, придобил широко разпространение след Троянския конфликт. Вероятно преди да влезне във война Троя била град на регионално обединени сили.
Ето каква била историята на възникването на името на Троя. Племето разположена на юг от бесите и на изток от киконите и заемалото долното течение на река Марица, било твърде войнствено. В началото те колонизирали близкия остров Самотраки, а по-късно и съседния Имброс. Не след дълго влиянието им се разпрстряло и върху остров Лемнос. Във връзка с тези обстоятелства и с течение на годините това племе се превърнал в морски пелазгийски народ, който трупал опит във водите на Егея. Скоро след заселването на островите установили, че на островите периодично се появявали кораби и с времето племената на трите острова се превърнали в морски пирати. Тяхната лесна печалба била така обилна и солидна, че на място на своите на-чести плячкосвания, те построили град, а с богатствата могли да спечелят и привърженици от новия малоазийски бряг, където се установили новите заселници. Племето нарекло себе си траоуси, тъй като пирати разрушавали и смазвали всичко по пътя си. С течение на времето градът се разраствал и променял, а градът наречен със звучното име Троя, се превърнал в първата в света голяма морска митница за товари през Пропонтида и Еуксина. Така с времето пиратската дейност била постепенно заменено от плащането на налози за преминаването на корабите - една древна практика, която съществува и до ден днешен. Името на града произлязло от тройния съюз на трите най-близки острова.   Градът на трите пиратско-островни общности постепен станал главен град и дал името на областта около него - Троас.
Ние обаче не следва да се заблуждаваме, че племената на трите острова наистина са носили името травси, тъй като това име е късноантичен гръко-римски вариант на тяхното реално име. След като разгневили гърците, троянците се опитали да купят широк кръг от съюзници, с чиято помощ да запазят своите стратегически придобивки. Неизбежният изход бил прекия военен конфликт. Старият Илион носил древното име Троа, а ригеона около него Троас,който бил част от васалната на хетите държава Вилуса - Wilusa. Едни племена наричали спрямо своите езикови особености премената около Троя и тези от отстрещния Егейски бряг близо до устието на Марица трауси (Trausoi), а други троаси.
Родствени до траките били киконите, които им се притекли на помощ по кръвна линия по време на Троянската война. От съюза между тези две съседни тракийски племена, някои гърци (Плутарх, Лукиан) взели повод, още повече, че те били с близка култура и започнали да ги наричат тракикес  Θρᾳκικός.
Така родовоплеменното обединение на троянци(травси) и кикони било наречено от врага тракики или накратко траки и постепенно се разпространило върху цялата севернотракийска племенна общност, която била чужда на езика и племенните традиции на ахейските племена.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471685
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031