Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.05.2010 19:03 - Франките крадат от аварите символите на своето благородство
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 8268 Коментари: 3 Гласове:
1

Последна промяна: 23.05.2010 14:02


След залеза на варварски Рим,настъпва нова по-страшна и тъмна епоха на неуките и лениви крале на Запада. Всичко което Запада взел за себе си, било взаимствано от изтока. В този смисъл необясним е стремежа на Запада да заличи своите корени заети от изтока и се стреми към политическо робство на народите на Изтока. В този смисъл колкото и неоправдана да е съпротивата на народа на Афганистан към западната инвазия, колкото и изостанали и неразвити да са обществата на Изток,би следвало тяхната съпротива да бъде оправдана на фона на все по-огромното желание на Запада да контролира тези държави и народи. 
Както знаем катастрофално е влиянието както в миналото, така и до ден днешен на политиката на Запада в района на Балканите, което показва неразбиране, арогантност и тенденция за асимилация.
С превземането на Аварския хаганат от династията на Каролингите разширява империята на франките до границите на България.
В този постинг напълно се отрича възможността аварите да са взаимствали културни елементи и символи от франките, тъй като лилията и грифонът са типични ориенталски символи.
В този смисъл тези символи са взаимствани от франките при завладяването на Аварския хаганат. По-късно тези символи отново се завръщат по нашите земи по време на Латинската империя когато стават и част от модата в културните изображения както в България, така и на територията на разпадналата се Византия, макар да не са въобще ги напускали, както показва снимката със златното колие от съкровището в Преслав. 
Така нареченото Fleur de Lie е много често срещан елемент в символиката от времето на цаарете Калоян, Борил, Иван Асен II и другите управници на Второто българско царство чак до падането на България под турско иго.

image



Хералдическата лилия, която е символ на благородните фамилии  на Запад присъства както в аварските ваходки от Врап, така и в образци на тракийското изкуство.
image
Можем да видим символа на хералдическата лилия върху елементи на съкровището от Врап.
image
  • image
Ясно се вижда приликата между елементите.

Като представители на типични източни култури, народите на авари и българи унаследяват и следват традициите на приемственост на по-старите от тях културни достижения. В този смисъл грифоните от Врап и Преслав са типични ирано-персийски елемент и това доказва връзката на културата на аварите и българите с ирано-персийската култура.
При този анализ използването на разграничението между авари и българи е условно, тъй като се счита, че няма основание двете общности да се разглеждат като два отделни етноса, а като съюзници, живели векове наред в смесени държавни съюзи и претърпели значителна генетична фузия. Банатия като част от територията на Аварския хаганат е доказателство за древно българско поселение в древната държава.

Тук ви представям и притотипи на френската лилия от образци на тракийското изкуство:
image
image

image

  Пак от Стрелча е и златният нагръдник на воин с гравирани един срещу друг лъвица и глиган.
image
Амфора от Кукова могила - същите фитодекорации разгледани в текста.
image 






Гласувай:
2



1. iliada - Добър вечер ,Аполон!:)
22.05.2010 23:29
Хералдическата лилия или позната още като fleur-de-lis е хералдически символ, която често бива асоциирана със династията на френските крале и испанската монархия. Хералдическата лилия е неофициалният символ на Франция, но поради връзката ѝ с френската монархия, тя никога не е изпозлвана като официален знак на Френската република. Хералдическата лилия често е наричана още и като "Френска лилия", въпреки че тя е широко използвана през Средновековието. Хералдическата лилия е символ и на шотландското движение. Тя е изобразена на герба на босненския крал Твръдко и представлява историческия герб на Босна и Херцеговина. В християнството хералдическата лилия е символ на Света Богородица.
цитирай
2. анонимен - Щ.Младши:
19.10.2010 04:57
Лилии са изобразени и върху част от изделията,намерени в гроба на Княз Кубрат
/VIIв./,т.е.-няколко века преди те да се появят във Франция.А кои са самите
основатели на Франция? Това са Франките/Фраките,без носовката/,т.е.-Траките!
За сверка,другото им име Фръзи,използвано в Средновековна България означава Блъзи/Пруси,Руси,Бризи,Брити,Бриги,Блъги,и т.н./,а Траки=Фраки/Фриги,Бриги,
Блъги/.Сиреч-мотивът на лилията е изконно Тракийски/Блъгийски/,а не френски!
цитирай
3. apollon - радвам се, че си обърнал внимание на ...
19.10.2010 14:56
радвам се, че си обърнал внимание на статията - тук обаче се сравняват найстарите източници
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471069
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031