Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.05.2010 18:07 - Лингвистичен произход на българския град Турда в Румъния. Геология на солниците в Турда
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3558 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 15.05.2016 16:58


Димитър Георгиев-Даков
История на Турда:
Най-старото селище на мястото на град Турда е основано от даките и се е  наричало Patavissa (Patavissa, Potaissa; Patreuissa (Patreuissa) - както е посочено в Географията на Птолемей III , 8, 4).

Със завладяването на Дакия от Рим Potayissa става римски град и по-късно е колония, където резидира Legio V Makedonika 166-274 г.  Саксонските германците пристигат в града през 11 век.Солните мини са работили в областта още от праисторически времена. След унгарските завоевания, солните миниTurda се споменават за първи път в 1075 година. Градът е разрушен по време на инвазията на татарите през 1241-1242. През 1568, тук за първи път в Европа е провъзгласена свободата на всички религии.
Лингвистичен анализ: Съвременното име се формира в епохата преди аваро-българското поселение в областта на Трансилвания от 6 век от новата ера. Името Турда има  билингвален българо-дакийски произход. Образувано е от корена турн със значение "стърчаща крепост", "крепостна кула" и дакийското окончание деа, което е производно от дева. Селища с подобно видоизменено селищно окончание от епохата на античните даки се намират в имената на Драсдеа и Терадеа, което дори се променя в Терада. Така прототипът на града със смесено българо-дакийско поселение на територия на вътрешна Трансилвания е Турдеа(Турндава). Градският статут на селището е утвърден още от късноримската епоха, когато от римски град се превръща в римска колония. Преводът на градското име е "град-крепост". Крепостните стени са положени от времето на римското владичество по тези земи във връзка масираните инвазии на варварски скитски племена. В този смисъл не може да има съмнение, че селището е утвърден град със статут на крепост.
В лингвистичен план Турдеа лесно преминава в Турда, с което се обяснява произхода на градското име.
Смесесният езиков съства на градското име е закономерно обусловен от смесеното българо-дакийско поселение, формирано от средата на 6 век с инвазията на аварите, а по късно е затвърдено от новите завоевания на Крум и Омуртаг в териториите на Аварския хаганат. 
Най-близкото антично селище до град Турда е дакийския град Marcodava в епохата преди римската инвазия в региона.
Геологичен анализ: Този анализ се провежда, за да обясни механизмът на формиране на солни депозити в покрайнините на град Турда, с които той е известен още от античността.
Преди милиони години вътрешността на Трансилвания била дъно на море. В продължение на много години то било захранвано от реките по склоновете на високата планина Карпати и от топящите се ледове.
Морето заемало територията на вътрешното трансилванско плато, заградено от Вътрешните Източни карпати и Южни Карпати. След продължителната геологична и орогенна регресия вследствие издигането на Карпатите, вътрешното море разкъсало своите скални граници и било подложено на оттичане. Преди да настъпи процеса на оттичане дълго време затвореното вътрешно море било подложено на засушаване и оводняване, което довело до масивни солни отлагания и до формирането на солони залежи, които векове наред били използвани за добив на сол. Счита се това довело за невероятната прогресивност на градския живот и сравнително добра материална обезпеченост.

Допълнение:
Въпросът за българската сол е изключително важен във политическо отношение.
През 892 г. немският крал Арнулф (887-899) изпраща дипломатическа мисия в двора на княз Владимир в Плиска. Намерението на краля е да изиска от българската държава да спре доставките на сол във Велика Моравия, с чийто княз Святополк Арнулф се намира в положение на война. Не е известно по какъв начин българската сол пречи на военните действия на Арнулф, нито какъв е изходът от преговорите. Фулденските анали единствено съобщават, че след осем месеца пратениците на Арнулф се завръщат у дома.
Съюзът през 892-893 между княз Владимир Расате, немския крал Арнулф (887–899) и папа Формоза (891–896), насочен срещу Великоморавия. България поема задължението да не изнася сол за Великоморавия от солниците си в Трансилвания. Тази политика на княз Владимир Расате с известна антивизантийска насоченост е съпроводена с опити за езическа реакция.
Авторът изказва благодарности на Симеон Георгиев за последните допълнения от исторически характер по въпроса за важното политическо значение на солта от Турда.
image
image
image
image






Тагове:   Румъния,   град,


Гласувай:
2



1. анонимен - Щ.Младши:
18.09.2010 04:30
Турда=Гарда/Града/.
цитирай
2. knyazvojvoda - Турда = твърда
15.05.2016 16:09
Турда = твърда
цитирай
3. apollon - Радвам се, че тази статия ви е нап...
15.05.2016 16:55
Радвам се, че тази статия ви е направила впечатление и може би вашето предположение носи своите истински корени, но бих искал да ви напомня за едни праисторически халколитни солници край Провадия, които показват, че използването на солта и търговията с нея е праисторическо занятие, далеч преди българи и авари да нахлуят по тези земи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470815
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031