Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.04.2010 22:34 - Един разказ за прасетата, тракийските гробници и археологията
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1253 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 28.04.2010 00:27


Нали знаете как ровят прасетата. Много по-добре ровят и дивите прасета корени и грудки. Ето такова е отношението на науката към тракийските гробници на нашите балкански ширини. Само защото са изградени от пръст изпитваме необходимостта да ги заравним - да пренесем само златните късове в НИМ и от мястото където са положени археологическите обекти да остане едно разорано, изядено от прасетата-багери място.
Ще попитате, къде са пресатата, ще попитате кои са прасетата? И няма да можете да получите отговор, тъй като са анонимни. А прасетата са толкова много, във толкова много гори и поля, че техния брой е неизброим. Те са толкова едри и угоени, така затлъстели, че все ще намерят сили да извинят със други аргументи своите затлъстели мозъци.
Знаете, че прасетата нямат имена. Тяхната дейност не може да се запази регламентирана, защото имат право да ровят изполя, изгори, из улици, из градове, из обществени организации и музеи. Тези, които намират ценности от древността, също могат да бъдат прасета ако търгуват с тях, ако разрушават, ако зазиждат, ако ги правят част от своите хотели, ако рушат старини, камъни, древни постройки.
Ако в България могилите, които са запазени само в единични случаи, за това също можем да обвиним прасетата.
Във света на обективното няма значение дали прасетата имат образование или са без такова, защото прасето винаги си остава прасе.
Разбира се ако на вас ви хрумне което и да е прасе, ровещо върху тракийските могили в кокретиката на проблема, вие няма да сбъркате да го разпознаете като заподозряно да принадлежи в едно общество, което не цени историческото си наследство и което се оправдава в недостиг за средства и в недостиг на воля. Това общество безпорно е обществото на прасетата, презиращи себе си в типичния дух на свинската природа.
Например на прасетата върху тракийските могили не може да се наложи закон за иманярството, защото те не ядат културни ценности, а само грудки.
В тази връзка ви питам колко могили са изравнени до основи от прасетата официално и по официален начин, някой води ли статистика на прасетата? Има ли подобни практики в света?
Всяка култура по света презира прасетата, лошо е когато една култура се превърне в кичозна халтура, олицетворяваща себе си с прасетата. А после много се чудят как така от всеки камък в Гърция се прави сензационен исторически паметник, който иначе при други обстоятелства, се използва от прасетата за къщен зид, огради и натрошаване на по-малки камъни.





Тагове:   разказ,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14526303
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930