Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2010 11:26 - Институтът по тракология сам си реже заплатите
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2149 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.04.2010 14:20


Въпрос към данъкоплатеца - Може ли по цял ден на биуро да стои и за отрицателна (нищо) работа, заплата после да му се брои?
image

Въпрос към проф.К. Йорданов - директор на института по Тракология

Какво е вашето лично мнение и коментар като специалист за последните открития по отношение на тракийската писменост? Има ли основателни доказателства за това твърдение?
Вероятно имате предвид д-р Гайд, който от дълги години работи в САЩ и очевидно е един научен спекулант. Много ми е неприятно да казвам това, но той очевидно иска да хвърли бомба в науката с твърдението си за най-ранната писменост в света, разчетена в плочка от Градешница. На тази плочица, намерена през 1969 г. от Богдан Николов и представляваща малка плоска паничка, има 20 чертички, драски и някаква стилистична човешка фигура в знак на поклонение може би пред боговете или небесните сили. Датировката на плочицата първоначално беше 3500г. пр. Хр., а сега стана 4000 г. пр. Хр. и то посредством свръхнови изследвания. Как да говорим за писменост от преди 7 хил. години? Освен това не може култура като тракийската да се самопознае и да се самоназове. И след това в отрязък от 2000–2500 години да изчезне, за да може траките да бъдат познати и назовани чрез странични наблюдатели – Омировия епос, а преди това в т.нар. линеар Б-криптограми – условно да ги наречем прото- или ранноеладска писменост в Крит и Микена, която е от ХVІ–ХІV в. пр. Хр. – върху които има надписи за търговски отношения и само незначителен брой имена на хора, местности, реки и др., които лингвистите и криптографите вече 50 години възпроизвеждат през Омировия гръцки и класическия гръцки език. Това, което са открили и доказали учените, е сигурно, докато при д-р Гайд всичко е пълна мистификация. Той продължава да твърди, че тази писменост е пренесена в Египет и египетските жреци посредством нея изграждат своя език и култура, което е повече от абсурдно. Бащата на историята Херодот пише история в 9 книги. В 5 от тях описва най-големия световен конфликт между Изтока и Запада. Цялата му втора книга е посветена на Египет – той е бил там, говорил е с техни жреци чрез гърци, които знаят местния език, обаче нищо не споменава за траките. В четвъртата си книга обаче им посвещава подробен разказ. Ако е имало траки в Египет, той нямаше да ги отмине току-тъй, нали?
Траки има в Египет, но по-късно, когато участват в армията на Александър Велики и дори дават своя принос в изкуството на войната с нововъведението на късото копие и лекия щит. Има и тракийски роби в елинските полиси (градове-държави), но пак късно, не през ІІІ–ІІ хил. пр. Хр., а около средата на І хил. пр. Хр.

Според мен тракийска писменост няма, още по-малко пък тя е дала основата на египетската. Траките са безписмен народ, но това не намалява техния принос в историята и културата на Европейския югоизток.

А според мен вие проф. К. Йорданов не следва да получавате заплата, вие всъщност при такова едно изказване, изпитвате ли морално удовлетворение от взиманата от вас заплата след изказаната теза, че траките са безписмени.

Като българин ме е срам от вашето мнение и напълно подкрепям закриването на института по Тракология, защото като данъкоплатец не желая да плащам за вашето бюро.

Щом като траките нямат писменност, тогава за какво да ви плащам аз заплата на вас като данъкоплатец господин професоре?
При това вие говорите от името на цял един институт, в качеството ви на негов ръководител и говорител.
Дори да бяхте казали, че траките пишат на гръцки нямаше да е толкова обидно, но че са безписмени, това е направо възмутително предвид на целия набор от инскрипционни исторически свидетелства.

Рядко се среща в науката да съществуват толкова назадничави и мракобесни лични мнения, които да връщат цял един народ в пълната тъмнина. И траките, както и останалите народи, са имали образовани люде, които са могли да пишат, но за жалост иманярите им трошат от незнание кареамиката и е по-добре вашта заплата да отива за разкопки, та да се спаси останалото културно наследство на траките, отколкото да слушам мнението ви и да залъгвате цялата общественост, че траките са безписмени.

Уважаеми г-н професоре, спасете няколко тракийски вази с надписи, за да може да не твърдите така авторитетно, как траките не са могли да пишат. Напротив - писали са даже и на гръцки, даже и на финикийски, и дори на пеласгийско-медитерански.

Винаги в науката ще има онзи тип изследователи сравними с персонажа на "Тома Неверни", които за да са сигурни в писменността на траките, ще се съгласят само тогава, когато жив трак му се подпише на бюрото.

Поради тази причина Румънския институт по тракология от години наред пропагандира, че изконната земя на траките е Дакия. Поради тази причина гръцката наук открито пропагандира, че траките са имали най-процъфтяващите тракиски градове и култура на Егейското гръцко крайбрежие. Сякаш в България не е имало нищо!!!! В света съществува и научна пропаганда, а на наша територия собствените ни учени отричат собствените ни корени и собствената ни древна писменност.  Каквито са ни учените, така ни е и културата, такава ни е историята.

Бих искал да дам пример за отличен румънски учен - Сорин Олтеану, който в своите тракологични интереси изучава писменните свидетелства на българските траки по нашите земи и ги цитира в своите разработки.

Сега разбирам. Може би директорът на Института по Тракология, очаква своите чуждестранни колеги които да наложат и да потвърдят тезите - има ли или няма тракийска писменност. Но не - професът е сигурен, че така няма.

Още уникални тракологични скандали с български учени
Проф. Казимир Попконстантинов: Овчаров подвежда медиите

Овчаров подвежда медийте, каза носителят на Хердерова награда проф. Казимир Попконстантинов. Това е поредната обида за археологията, така се обезценява трудът ни.
Вчера кърджалийският вестник “Нов живот” съобщи, че надписите върху камък, за които архиологът Николай Овчаров заяви, че са късноантични, всъщност са на не повече от 60-70 години. Според репортерите на вестника върху камъните са изписани имената на местни селяни на латиница “Ниязи Кезим” и “Мехмед”. С това опровергаваме предположението на мастития учен, че тези названия може да са свързани с древното име на Перперикон. За да бъдем сигурни, че не грешим се обърнахме към един от най-авторитетните български специалисти в епиграфията проф. Казимир Попконстантинов, с голям принос в проучването на Плиска и Преслав, също на паметници във Велико Търново и на други места из Североизточна България. Бил е заместник-ректор на Университета във Велико Търново, декан на Историческия факултет и дългогодишен ръководител на Катедрата по археология. Носител е на Хердерова награда от 2004 г., на Кирило-Методиева награда Академичната годишна награда на БАН за развитие на славистиката и старобългаристиката. Има 89 публикации. За пореден път колегата Овчаров изказва твърде прибързано мнение, коментира проф. Попконстантинов. В последните години неведнъж установяваме, че негови тълкувания и заключения за надписи от българското средновековие 12-14 век са некомпетентни. Това не е изненада, защото той не знае нито старобългарски, нито латински, нито старогръцки език. По-лошото е, че със своята некомпетентност подвежда медиите и те разпространяват фантасмагориите му. Същото е и в случая с новооткритите надписи от Перперикон. Благодаря на вестник “Нов живот”, че реагира, като изпрати качествен илюстративен материал, за съжаление и единствен. Тълкуването на надписите на репортерите от вестника е правилно без да са епиграфи-специалисти. Единствената ми забележка е, че името, което са разчели като “Ниязи Кезим” трябва да се чете “Ниязи Касим”. След като човек без специална подготовка вижда, че става въпрос за текст с латински букви е твърде странно, че колегата ст. Научен сътрудник 2-ра степен в Археологическия институт при БАН – Овчаров /той не е професор/ твърди, че от този надпис може да се съди какво е името на Перперикон.
От репортажите по медиите излиза, че надписите са намерени на самия път, а доколкото разбирам са били в ниви. Това са надписи, които са от средата на миналия век, като се има предвид, че Ататюрк въвежда латиницата в писмения турски език през 30-те години на 20-ти век. Възможно е да са от 30-те или даже от 50-те години преди колективизацията. Не искам да коментирам изказванията на Овчаров за пътя, че оттам минавали легионите, Александър Македонски, златото, монетарници и прочие. Това е поредна обида за археологията. Така се обезценява трудът ни. С основание се нарича чалга-археология. Поздравявам “Нов живот” че винаги сте имали обективна позиция по въпросите в археологията, но в повечето случаи медиите разпространяват безкритично всякакви твърдения. Редно е да се обърнат за мнение и към други специалисти, когато се хвърлят подобни сензационни твърдения. Овчаров заслужава най-сетне да получи публичен шамар.
 

Овчаров сбъркал турски надпис с античен Валерия Фол: Ако той вземе награда за тракология, ще бъде голямо недоразумение - кавга за наградата за тракология
И накрая десерт с камъни -
image

 












Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14526772
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930