Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2010 11:35 - Магерницата на Белащинския женски манастир е от 1020 г. - най-старата в България
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1468 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.04.2010 12:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Магерницата е място в манастир, където се приготвя храната; манастирска кухня, готварница. Възрастта й е от 1020 година. За малко през 2007 не е бутната, а сега вече е видоизменена изцяло от неуки строители реставратори. Вътре са направени безогледни съвременни промени като мивка и умивалнически плот, въпреки че магерницата близо хиляда години е пазена непокътната.
Това е най-старата магерница. Камъкът от който е направена не съществува в околността и предствавлява порьозна скала. За жалост строители без реставраторски умения са изтъргали повърхностния слой на опушената магерница, за да придобие белия вид на снимките в момента. Процепите между камъните и фугите са замазани с цимент, което е пълна гавра с каноните на реставраторските умения. Невероятно, на факт. В манастирите всичко каквото решите местно действащата свещенническа част може да бъде направено. Никаква светска власт не може да бъде намесена. Това се е случило преди около две три години. Така и днешен етап продължават да се извършват непрофесионални дейности върху старините, оцелели до ден днешен въпреки хората, но не можещи да се справят със съвременния необразован човек.
Магерницата е автентична сграда от основаването на манастира. Древните архитектурни особености на сградата са взаимствани от строежа на тракийските гробници. За разлика от тях кръглите римски сводове имат масивен и отвесен градеж на римските тухли, поради което много често те са нестабилни и падат. Това е причината до ден днешен да няма масивен римки купол, който да се е запазил. Това е и причината купола на Света София в Константинопол да пада неколкократно и да не достига в оригиналния си вид до наши дни.

Магерницата в Рилския манастир  - десет пъти по-млада:
image
Кръглата магерница на Белащенския манастир на солизната възраст от 1020 година. Направена е от кръгла зидария от специално издялани камъни с порьозна структура.
imageimageimage
imageimageimage

Информация за манастира
Източник: http://www.bulgarianmonastery.com/bg/belashtitsa_monastery.html
Манастирът „Св. Георги Победоносец” е изграден от византийския военоначалник Никифор Скифи, който през 1014 г. в битката при Беласица планина (Македония) се явил неочаквано в тила на храбрия цар Самуил и с това допринесъл за победата на Василий ІІ, взел голяма плячка и много пленници.

През 1018 г. императорът на Византийска империя, Василий ІІ, назначил своя пълководец Никифор Скифи за управител на тогавашната Филипополска област със седалище гр. Филипополис (сега гр. Пловдив). Богатите и плодотворни пловдивски полета се нуждаели от работници, които да обработват добре земята, за да изкарват повече блага за всички. Управителят Никифор Скифи се обърнал към императора Василий ІІ да му изпрати 15 000 от Самуиловите войници, пленени при Беласица планина. Императорът му ги дал, а те основали селото, което нарекли Беласица, а по-късно Белащица.

Никифор Скифи имал голям дворец-крепост (съществувала до 1650 г.) на юг от селото (сега се нарича Белащица), останки от която има близо до хилядолетен чинар.

През 1020 г. на 1000 м. на юг от своя дворец Никифор Скифи съградил манастира и го посветил на св. Георги Победоносец. Като малък Никифор Скифи се наричал Никалай – българин от Стара Загора. Като дете на 11 годишна възраст той бил отведен като роб в Цариград и обучен за византийски войник. Тридесетгодишен участвал в битката при Беласица планина като военачалник и заповядал да ослепят дори собствения му брат, за да не издаде българския му произход. Майката Венцислава била на 76 г., когато видяла този ужас, сторен на българите и големия й син Драгомир и изрекла думите: „Проклет да бъдеш, сине, да не живееш дълго за това, което направи!”.
Никифор Скифи разбрал за майчините думи, но не се разкаял. Отмъщението дошло над българоубиеца Никифор Скифи, убит на 22.12.1029 г. при Беласица планина, когато и византийската армия била победена.

През 19 и 20 в. религиозни българи и гърци са достроявали и облагородявали сградите, двора и църквата на манастира.
Манастирът е обявен за паметник на културата и представлява комплекс от черква, параклис и жилищни и стопански сгради. В момента в него живеят три монахини и две послушници.
На 6 май, празника на патрона на манастира, пред портите му се събират множество сергии и тълпи поклонници, но през останалото време е много тихо и спокойно.

Посещението в манастира може да се съчетае с пикник или туристически преход, тъй като е обграден от широколистни гори с много поляни и потоци.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470560
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031