Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2010 11:02 - Порядъчен хаос - великият хаос
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1654 Коментари: 2 Гласове:
3



Натрупването на безпорядък не води до подреденост. Това е съществено за несмесването на понятията. Подредеността е привиден хаос, тъй като хаосът да характер, точно място и време за проявление на елементите. Хаосът е забележим от близка и далечна перспектива, като най-добре личи в близка перспектива. Хаосът е основна храна и среда за проявлението на "условния порядък". Стремежът за подреденост в хаоса създава условия за двигателен хаос около "подредените системи". Порядъкът е високоенергетична форма на равновесен хаос.
Дори най-подредената молекула на света - ДНК, е пълна с хаос. Как може да докажем това?
ДНК дължи своята по-висока подреденост на високата си енергоемкомст. Чудна е възможността за репликация - и тя не е перфектен процес: едно на 3000 копия е дефектно. На тази база възниква поворяемостта, която е най-голямата степен на подреденост в живата материя.
Да разгледаме хаоса в ДНК. Той е забележителен. При зачеването на всеки нов човешки индивид се получа геном от 20000 гена, от които 10 са напълно нови поради дефектност на генетичната система от функционален характер. Съчетаването по случаен принцип на майчините  бащини гени, водят до уникално сборуване на ДНК, което я прави независим и индивидуален комплекс - генетичен конгломерат. Явленията като кросинговър и генетични аберации - непрекъснато променят индивида със всяка изминала минута от неговия живот и водят до създаване на ансамбъл от клетки, които генетически се различават без значение от интегритета на целия организъм. Дължината и състава на ДНК е подложен на непрекъснат ежеминутен хаос без прекъсване. 
Всеки вид има хаотично различие на ДНК дори от най-близките си родственици.

Живата материя дължи своето функциониране на по-високата си подреденост от околната субстанция. Но като цяло тя е пълна с хаос, който се открива дори в привидната й подреденост. Следователно не можем да говорим за понятието подреденост - то е фиктивно, фикционно, алюзионно, илюминаторно. В този смисъл е истинско предизвикателство да се даде обяснение на подредеността и като опит за такова усилие можем да я определим като по-ниска степен на хаос, поради канализиране процесите на внос и износ на енергия. 
След като се опитахме да достигнем до идеята, че навсякъде около нас е хаос все по-трудно би могло да се обясни как хаоса води до регулярности и закономерности. Всеки хаос се подчинява на физическите особености, на които е подчинен. Подчинението на различни физически сили и закономерности създава степени на по-голяма или по малка степен хаос. Така силите и тяхното съчетание само намаляват степените на хаос. В свободата на хаоса се намират съчетания с по-малки степени на хаос с намаление на тяхната енергия. Колкото повече енергия - толкова повече хаос, колкото по-малко енергия, толкова повече порядък и там някъде по средата се намира хаоса на самия живот.


image


Тагове:   хаос,


Гласувай:
3



1. анонимен - :)))))))))
31.03.2010 13:37
След прочитането на материяла се успокоих ,защото в момента е около мен , в мен и изобщо пълен хаос,ама толкова голям ,че започна леко да ме дострашава.....тък то си го имало навсякъде,но трябва да го сведем до порядъчен:)
Започвам да се старая , а на теб благодаря от сърце!:)
цитирай
2. apollon - наистина написания по-горе ком...
31.03.2010 20:28
наистина написания по-горе коментар излъчва богата душевност и чувство за хумор. Разсмях се и мога да предполагам автора на написаното - вече имам подозрение :)))))))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14519772
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930