Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2010 16:09 - Правото на избор на атеиста Хипатия от Александрия. За произхода на фанатизма.
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 4108 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 28.02.2010 16:17


Църквата е политика. Църквата не може без политика. Един от най-големите грехове на църквата като институция е, че не предоставя правото на избор на хората да вярват или не в  бога. Тя е тази, която заклеймява свободата и многообразието, като така сама противоречи на тези божествени категории. Защото именно в свободата и многообразието е най-голямото величие на Бога. Стремейки се да наложи не волята на Господ, а своята собствена църковна и превратна воля срещу волята на човека, църквата лишава от право на избор обществото извън нея и разкрива своята фанатична природа. В този смисъл християнството е толкова фанатично, колкото исляма, юдеизма и всяка една останала религия, тъй като в сляпото преследване на вярата се ражда нетърпимостта към различното и неправилно, неканонично мнение.
Истинската чиста религия не се основава на догми или правила, а на приемане на различното мнение и на разбирането на различията. В действителност атеизма и религията си остават вечни врагове, като религията  изключва напълно правото на атеизма да се съмнява - това са два диаметрални противоположни образеца и начини на човешко мислене.
Фанатизмът се явява в днешен аспект и основен корен на терористичното мислене. В днешно време фанатизма е най-силно проявен в политика, религия и корпоратичното мислене. Оказва се, че фанатизмът е нужда от действие и реагиране на големи общности да желаят материалните и диховни ценности на други съседни човешки общности. В племето фанатизма на отделните членове е градивен и съотнесен със шамана, гуруто или водача, дава по-силна и плътна интеграция към общите цели и към стремежа за власт, мощ, по-добър живот, по-добри придобивка - с това фанатизма се отплаща на своите последователи. Фанатизмът както и всичко останали човешки схващания, когато е врегнат в стройна социална структура, има механизми за възнаграждаване на своите последователи. Така камикадзетата стават герои и отиват в рая, фундаменталистите терористи печелят вечен живот с цял харем жени, християните борци за вярата стават светци и герои в очите на обществото. Националистите получават подкрепа от своите организации и празнуват свои националистически чествания. Щом си фанатично отдаден на идеята, структурата от която си част се грижи, за да бъдеш възнаграден.
Най-ужасно е корпоративното мислене, което желае да те постави в пълно подчинение на интересите на корпорацията, да научи всички твои тайни стремежи и желания, за да може да владее и манипулира твоето поведение.
В основата си фанатизма е егоизъм, желание за съвършен и незаслужен по обичайните правила живот, той е неразбиране на противното мнение, интенцията да виждаш само своя бъдещ живот, без този на останалите. Фанатизмът е социален егоизъм.
Каква е историята на Хипатия? Един блестящ за своето време учен, астроном и математик, тя е учител по философските системи на Аристотел и Платон. Дъщеря на Теон -управител на библиотеката в Александрия, тя е най-ерудираната жена в тази част на римската империя. Като учен се опитва да докаже въртенето на земята и достига до идеята за елептичната форма на движение на големите небесни тела - планетите. Открива математическия закон, че сумарните радиуси на окръжности с два центъра са константа. По-късно идеята е доказана от Кеплер. Като учен основния научен метод на Хипатия бил съмнението, което й коствало и живота, тъй като не могла да приеме идеите на християнството и останала атеист до края на живота си. Била убита с камъни от коптите християни по поръчка на светеца Кирил - най-кръвопролитния и кръвожаден светец в историята на Християнството.
Истинският ужас на фанатичните доктрини и одисеята на Хипатия са разкрити във филма за нея - Агора (2009).



Гласувай:
5



1. iliada - Честита Баба Марта,apollon!&|
01.03.2010 07:25
Бели небесни мечти,
червени блестящи лъчи,
утринно слънце изгрява –
ново начало ти дава.

Честит ти и 10 000-я глас!:)
цитирай
2. анонимен - По темата :))))
02.03.2010 13:07
Толкова да съм съгласна с някоя статия не е бивало скоро. Подкрепям всяка една дума от написаното. Гледала съм филма и ми се щеше да напиша нещо подобно, но не бих могла да го формулирам толкова добре. Затова скромно ще подкрепя написаното от теб.
цитирай
3. apollon - Ако ми кажеш коя си ще си умра на кеф.
02.03.2010 17:13
Ако ми кажеш коя си ще си умра на кеф.
цитирай
4. анонимен - Фантаичният атеизъм и пропагадното кино
14.03.2010 18:15
Порпагандното кино излгежда дава плодове. С такъв религиозен фанатизъм надъхва тълпата, че тя е готова да дава възмездие. (действителността и разума нямат значение)

Така навремето ни просветиха с "Време разделно" и оправдха и настроиха за последвалият възродителния процес, какво ли ще следва сега за християните? Пак нови гонения в името на хуманизма?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466845
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031