Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2010 14:41 - За какво мечтае детето у министъра без порфейл Божидар Димитров
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1621 Коментари: 2 Гласове:
0



Очевидно мечтае за Велика България. Ето и неговата статия. Може би тя е пример колко е вредно историците да бъдат политици и как бляновете са далеч от реалността.

Проф. д-р Божидар ДИМИТРОВ

Край Вардар управляват цар Роман и крал Стефан Душан.
От крепостта тръгват всички въстания срещу византийците.!!!!!!!  Върху крайното южно възвишение на планината Скопска Черна гора се е издигала една от най-големите и прочути български средновековни крепости - Скопие. Тя има своя античен предшественик - римската твърдина Скупи. Крепостта е превзета вероятно още от готите в IV век, през VI век е възстановена от Юстиниан Велики и отново покорена от славяните в началото на VII век.

Те обаче скоро я изоставят, тъй като високите и хладни полета на Северна Македония не са атрактивни за тях, и се насочват към равнината пред Солун. Няколко десетилетия руините на крепостта обрастват с тръни и храсти, докато през 680 г. тя е населена от българите на хан Кубер.

Те издигат отново стените на крепостта, разширявайки я значително в западна посока. Нейните близо стотината декара заградена площ превръщат Скопие в една от най-големите твърдини на Балканите. И съвсем закономерно след сливането на двете български държави през 811 г. Скопие става център на комитет, т.е. областен град, а впоследствие най-неочаквано и... столица на България. След като през 971 г. Преслав пада под византийска власт, цар Борис II и брат му Роман са пленени и отведени в Цариград. През 980 г. двамата бягат от Византия, но български граничар убива по погрешка Борис II. Роман е отведен във Видин, където била резиденцията на Самуил. Там последният наследник на Крумовата династия е тържествено коронясан за български владетел и за резиденция му е определена именно Скопие. Гарнизонът под негово командване взема участие в разгрома на армиите на Василий Българоубиец при Щипоне (Ихтиман) през 986 г. Но неизвестно как в 992 г. цар Роман е пленен отново от византийците. С това първият "столичен" период на Скопие завършва. Новият български цар Самуил избира за своя столица Охрид.

Скопие, осъществяваща връзката на Охрид с българските крепости в днешните Източна Сърбия и България, е укрепена допълнително с нови бойни кули. Крепостта се сражава отчаяно, отбива всички византийски обсади и отваря вратите си едва когато вдовицата на последния български цар Иван Владислав обявява край на войната. Съгласно споразумението на Василий Българоубиец част от българската аристокрация запазва управлението на крепостите и именията. Скопие остава под властта на кавхана - втората по важност длъжност в българската държавна йерархия, и този факт още веднъж показва значението на крепостта. В 1072 г. управителят на крепостта Георг Войтех вдига освободително въстание и "изравя" един сръбски княжески син - Константин Бодин, чиято баба е от Самуиловия род. Под името цар Петър II младият юнак зацарува в Скопие, станала за втори път столица на България. Този път - за по-малко от година, тъй като Георги Войтех и цар Петър II били разбити от византийците.

Във времената на Асеновци крепостта отново е опора на държавата ни в крайните югозападни предели на царството. Но през 1257 г. след една успешна за българите война младият български цар Михаил Асен лекомислено оставя преговорите за мирния договор да се водят от един от висшите си придворни, руснак по произход. Подкупен от императора, той включва клауза, според която Скопие и областта й трябва да се предадат на Византия. Областният управител Константин Тих обаче отказва да изпълни тази част на договора. Той удържа зад крепостните стени византийската обсада и с внезапен излаз разгромява напълно войската, дошла да заеме областта. След това разгромява и нахлулите от север сърби. Възхитеното търновско болярство спретва заговор срещу Михаил Асен, който е убит, а на овакантения трон е поставен решителният скопски болярин. Двайсет години управлява Константин Тих, успешно се бие с византийците, но срещу татарите е безпомощен и в 1278 г. е убит от Ивайло. А Скопие е завзета от сърбите и близо век е тяхна крепост, за известно време дори и столица на крал Стефан Душан.


Тагове:   Какво,


Гласувай:
0



1. анонимен - студент
18.02.2010 16:01
Професор Божидар Димитров не е казал, че мечтае за някакви стари граници на България.
В същото време в Скопие стотици учени,платени от държавата, пишат енциклопедии, книги с претенции за научност, изследвания, статии, учебници, пълни с какви ли не измислици. Които влизат в директна конфронтация с българската наука. И не само. Лъжата срещу истината.
Тези измислици, превърнали се в държавна идеология на македонизма, подкопават основите на българската държава.
Няма да могату но не са толкова безобидни.
Утре пред вратите на ЕС трябва да се бием като диваци, за удивление и потрес на цяла Европа.
Божидар Димитров не иска това. Иска с македонците от Вардара ако не бъдем братя, поне да сме почтени партньори.
И да избегнем навреме една срамна балканска крамола.
цитирай
2. apollon - И аз бих искал да сме два обединени ...
18.02.2010 16:07
И аз бих искал да сме два обединени народа - но проклютието върви още от Куберт и Аспарух. Тажи вражда тлее с годините. И аз бих искал македонците да са почтени - те обаче са се влюбили с античния македонизъм и в подвизите на Александър Велики. Заслепени са. И за жалост не боравят никак добре с историята.
Само че политическите грешки не се оправят от историци, а само с политически средства и чрез дипломация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14469973
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031