Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2010 02:20 - Асоциации за Омир и тракиеца Тамирис
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3117 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 24.10.2010 15:34


Заради слепотата и на двамата, а така и също и заради сходствата в имената, Тамирис и омир се смятат за едно и също лице в опитите да бъде разплетен Омировия въпрос. Омировият въпрос обаче продължава да съществува.
Нека да уточним, че Тамирис е тракийски поет и певец, наказан според мита да бъде сляп с отнемане на дарбите му да пише стихове и да свири. Също така е нужно да уточним, че като тракиец името му има финикийски произход, състоящо се от Tham - двоен и aur - на финикийски светлина, оттам и аура - излъчване, сияние (на гръцки αὔρα и оттам на лат.  aura  означава полъх, ветрец, повей). Оттам Тамарис като име е със финикийското значение "двойно лъчист". Син на Ариопе (белоликата нимфа на планината Парнас, превежда се още като среброликата заради снега на върха на планината) и Филамон, като чрез баща си е свързан с потомството на Аполон, Тамарис следва наистина да се възприема за трак така както го описват древногръцките автори. Самото потекло свързано с Аполон доказва тази теза. Фактът, че името на тракиеца Тамарис има финикийски корени не бива да е смущаващ - траките са установявали далеч по древни контакти с финикийците като доказателство за това намираме в скалните инскрипции в Ситово. По подобие на търговския обмен и гърците усвояват финикийската азбука в аспекта на културния и езиков обмен. 
Нещо важно и характерно ни дават съчиненията на Херодотовата история (Hdt. I. 205 p.) за името на Тамирис, който ни предава мнението на Софокъл (древногръцки поет и драматург), че гръцката публика намира името за звучащо като типично варварско. Херодот продължава своите разсъждания и разкрива, че това мнение на публиката на Софокъл е въз основа на асоциацията с истинското варварско име на Томирис (Tomyris), роден от прочута за времето си Масагетска царица.
Това в още по-голяма степен разкрива богатството и различните звукови варианти на името Тамирис.
Защо товага Тамирис да не е бил самия Омир? Тази възможност е изключена, тъй като самия Омир говори за Тамирис в своето произведение. Легендарният Тамирис е споменат в Илиада в стих  ii. 595:

Музите, гдето отдавна срещнали Тамир

от Тракия и го от песни лишили.

„Илиада“, II, 595–596.

Тамирис живее далеч назад в епохите преди появата на Омир.
Дали може Омир да е трак по произход: тезата е малко вероятна, ако допуснем, че Омир е от съюзническите тракийски племена на ахейците. И въпреки това  проелинистичните позиции на творбите Илиада и Одисея, дават възможност ясно да се отхвърли тракийския произход на твореца относно осветляването на Омировия въпрос.
Но все има едно нещо, с което този постинг би бил полезен на четящите го. И то е, че Омир си е избрал името на Томирис, който както и Омир е сляп и поет. В знак на съпричастност и сходна съдба, автора на Илиада е пожелал да избере псевдонима си по подобие на тракийския поет и бард, прочут с гордостта и силата на таланта си, готова да се опълчи срещу божествените Музи.
Къде е доказателството? То е в имената им, които без разязнението на Херодот нямаше да бъдат възможни. Паралелите между Όμηρος и Θoμυρις в инскрипцията на името предложена от Херодот са красноречиви, въпреки, че όμηρος на гръцки се превежда като заложник - в качеството си на поет Омир е могъл да има името, което сам си избере. Д. Георгиев-Даков


image







Тагове:   Омир,


Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14520495
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930