Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2010 14:06 - Тракийските съкровища от Дуванлии, Луковит, Борово и Рогозен са принадлежали на един владетел (Thracian treasures from North Bulgaria belongs to one king)
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5941 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 16.01.2015 23:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Без съмнение обединеното съкровище от Дуванлии, Луковит, Борово и Рогозен принадлежат на най-богатия и велик владетел на траките мизи. Кое ни кара да мислим за подобна съвременна развръзка? На първо място това е единната школа от майстори ювелири, която е  могла да си позволи само малък брой владетели. На второ място е единственото съчетание в земите на Тракия от древността на сребро и злато в Европа. Сребърно-златни съдове са намирани като единични находки в погребения в Синдос и Кожани, но не и като масово проявление в съкровище или като производство на друга ювелирна школа. И тъй като Хемус разделял земите на Балканите на северна по-студена земя и южна по-топла, не изненадва, че предпочитанията на траките към благородния метал е бил отражение на климата, живота и човешката космогония от земите, които те заемали. Така в Северна България преобладава среброто, а в Южна България златото, като това деление все пак е условно, но трайно изразено като тенденция. На трето място е невероятната прилика между елементите на отделните съдове, както и между самите съдове. Такива прилики са фрапантни и показват общ произход на съкровищата като цяло. Каква е била причината да бъдат разпръснати из цяла Северна България.
Причината във всички случаи е преразпределението на съкровището между отделните парадинасти на областта. След варварските нашествия на Филип II котисовата хазна била заграбена, наред с богатствата на цялата тракийска аристокрация на земите от двете страни на Хемус. При връщането си от скитския поход, Филип претърпял поражение от трибалите и всички тракийски богатства останали в пределите на траките. Въпреки множеството надписи ясно упоменаващи притежанията на съдовете от Котис и Саток върху съдовете от Рогозен, би било логично да допуснем, че те били наследявани като царска семейна реликва и били наследявани от всеки следващ монарх и допълвани с нови такива. На кой тогава е било притежание това огромно тракийско златно сребърно съкровище? Отговорът е логичен - съкровището е резултат от усилията по събиране и опазване на царските съдове като знак на битийна, родова и религиозна приемственост. Датировката на съзовете от Рогозен също предполага, че те са изработени и колекционирани между 5 и 4 век пр. Хр. Безпорно най-значимият владетел, от който започва натрупването на царските ценности е Терес I.
Макар Рогозенските съдове да ни разкриват имената на множество владетели - Котис, Керсеблепт, Саток, Дидюкаймо, това не пречи по-късното династично съкровище да е обогатявано с нови съдове и предавано по наследство, защото ювелирния почерк е един и същ наред със неизменната школа на царските ювелири.




image
Дуванлии
image
Борово
image
Рогозен
image
Летница
image
Луковит
image
Рогозен - орел с риба в човката си
image
Летница - Грифон върху елен - рисунъка на перата на грифона са с еднакъв рисунък като съда с орела и рибата от Рогозен.







Гласувай:
4


Вълнообразно


1. iliada - Красиви предмети
04.02.2010 15:58
и уникални,а като се замисля върху вида на метала от който са изработени -най-вероятно съм от Южна България!:)))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14470815
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031