Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 23:59 - Обединен постинг за българския сфинкс и красотата на "лъвската глава"
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 10298 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 19.01.2010 00:24


imageНа хълма с връх Лъвска глава в древността се е намирало селището Ранули, което днес превеждам като „градът на жабките“.image
Можете да видите всичко изброено от красивия ландшафт на местността.
Върху гледката на този огромен тракийски мегалит, естествено създаден от природата и по иронията на съдбата, Странджа, едно от последните месета в древността, където  живеели лъвове в непристъпните й лонгозни гори, вие можете да се насладите отдалече. Там естествено са се извършвали религиозни мистерии, непонятни за нас. Но както винаги в България това място е непроходимо – държавата не желае да прави от него бизнес, защото трябва  да се реставрира огромна площ от руини и постройки. за това са нужни пари, които няма желание да бъдат отделени. Защото ние самите не желаем да знаем историята си – една от най-древните на света, а imageдори и да проявим интерес, някой с невидима ръка ни пречи. Няма път до руините на град Ранули, Няма път дори до устието на Ропотамо. До там стигат само кметове бракониери, пазени от полицаи.
Дистанцията на снимките е от порядъка на 400 метра.
image

Името Ранули има римски произход и произлиза от латинската дума ранула (ranula), която означава малка жаба.

Основание да се приеме такова иронично и умалително  название на крепостта е непосредствената близост на крепостта до сладководните води на река Ропотамо. Изпълнената с живот река е огласяла крепостните стени и градския живот на това място.
Името Ранули може да се преведе като „градът на жабките“ като умалителната форма на латински касае не същността на селището, предвид неговите огромни размери, а се пренася върху семантичната база на основната забележителност на селището – близостта му до реката.

image Скодоумието очевидно е пречка да достигнем до идеята за консервация на архитектурните и исторически imageпаметници на страната.
Неизвестната етимология на река Ропотамо, макар и с уточнен гръцки произход, все още предизвиква интерес. В този анализ се подържа становището, че името на реката пряко отговаря на конкретните ландшафтни характеристики на реката. Вълнуващи и в античността, и днес са обласлите с растителност хълмисти брегове на реката. Дърветата покрай речното корито на Ропотамо и днес на много места образуват свод на реката, а от короните им се спускат лиани, които формират лонгозните околни гори. И днес този ландшафт е своеобразно красив. Ето защо бихме отхвълили възможността името Ропотамо да значи гранична река или планинска река от гръцките думи όριο „граница“ и όρος - планина, тъй като и двете възможности не отговарят на конкретни реалности съотносими за реката. Феноменалната красота видна от всеки фотос край реката твърдо убежава всеки етимологичен анализ, че името на реката произлиза от съчетанието на гръцките думи за "красива река", след последваща синкопа на първата гласна. Тази синкопална промяна най-вероятно е заради преминаване на името от една езикова култура в друга. Така в крайна сметка името Ропотамо е образувано от думите οραίος -хубав и ποτάμι „река“.
Римското селище Ранули, както и по-древните тракийски поселения покрай устието на река Ропотамо са едно солино свидетелство, че нейните води са били ценени като източник на прясна вода и красиви гледки. Тя е една от малкото реки, които се вливат на изток по посока на слънчевия изгрев. По всяка вероятно скалния мегалит лъвската глава е използван за астрономически наблюдение и за религиозни обреди, тъй като той предоставя на върха на възвишението равен терен за подобни цели.
В заключение мегалитния комплекс на лъвската глава и ландшафтната красота на устието на река Ропотамо, са използван в миналото за религиозни церемонии, астрономически цели, а в непосредствена близост до местността са установени древни тракийски и в последствие римски поселения.
За жалост няма снимки на скалния феномен от към десния бряг на река Ропотамо.
image   imageimageimage



Тагове:   постинг,


Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14509495
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930