Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2009 20:30 - Едно прекрасно изживяване
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1061 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 31.12.2009 11:49


Днес, 29.12.2009 имах радостното преживяване да премина през римския тунел, по който е стъпвал Апостол Павел. Виждат се изтърканите стъпали, чиито каменни плочи за почти изтъркани от ходилата на античните пловдивчани. И колкото и да бе силна балканската смрад, аз се чувствах щастлив.
Разбира се половината от тунела не е оцеляла до наши дни и се е срутила заради огромния наклон на скалата по която се спуска. Запааазената до днес част от тунела е оцеляла като по чудо, но ние българите понеже нехаем за най-големите си светини, сме оставили и този път оцелялата част без реставрация, без сеизмично проучване, без археологическо изследване, без оценка на риска от срутването на древното съоръжение. Кое е феноменалното и все още неразкритото в съоръжението, чийто стъпки са огласяли ходилата на светия апостол, покръстил огромно множество от езични народи? 
Успоредно на тунела вървят две тръби, снабдявали крепостта с чиста питейна вода от река Марица. Водата се е отвеждала в огромна вкопана в земята цистерна, облицована с камъни, над която се е издигала базилика и така водата преди да бъде употребена за пиене е била освещавана в храма. Наистина уникално съоръжение, което се среща твърде рядко в античния свят. Крепостните стени на хълма Небеттепе стоят без табела, без сериозни проучвания - оставени на грижите на природата - липсата на огради поне не загрозява ландшафта, но липсата на охрана, прави кучетата и скитниците обитатели и антиценители на тези старини.
Считам, че културните среди в България и правителството на България, трябва да поискат официално да се извини на България, че Библията в частта й където приръстват сведения за българския народ и града Филипопол е фалшифицирана и имената на Филипопол и филипополци са заменени с имената на град Филипи и неговите жители филипяните.
Такова извинение на българския народ дължи и нашата Българска Православна църква. Подобно извинение дължи и Вселенския Патриарх в Константинопол.
Именно римския тунел на Небет тепе е доказателство, че в основите на тепето е било пристанището на града по река Марица - тогава значително по-пълноводна и плавателна за разлика от днес.
Нека веднъж да се извинят всички институции на истрадалия и често лъган български народ.

image

 

 

 
 







Тагове:   едно,


Гласувай:
2



1. skribezium - Аpollon,
31.12.2009 08:43
Къде са ти снимките, приятелю от това приключения в потайностите на Стария град?
Дай насоки и аз да се провра и премина по този подземен тунел. Да не би това да е отвора на Небет тепе, във който постоянно има един сух клон, предпазващ хората от пропадане?
цитирай
2. apollon - Скрабо Скарабо Страбо Скрибеций ...
31.12.2009 11:53
Скрабо Скарабо Страбо Скрибеций Тулий Варон - въпроса ти ми прозвуча твърде нагло - може би съм искал преживяването ми да бъде твърде лично, а не от всеки личен момент да правя обществен тоалет.
И въпреки това съм се постарал да ти дам ориентир - с една едничка снимка. При по-добра постройка на въпроса можеше да има поне още няколко снимки - защото така българина не знае както трябва да пита и няма обноски?
Като например къде са ти снимките?:)))
Весели празници
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14525759
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930