Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 21:40 - Ужасяващата статия на Сергей Лесной - Кои са гетите?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6715 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 07.07.2011 18:51


В една австралийска статия "Пересмотр основ истории славян", отпечатана в Мелбърн, автора Сергий  Лесной твърди абсурната теза, че между гети и славяни не съществува разлика.
Германистките тенденции да се изкарват траките германи са достатъчно нелепи и абсурдни, за да не са толкова гнусни, колкото твърденията на един панславист, при това отпечатан чак в Австралия, Мелбърн, че гетите са славяни. В историческата наука не може да се твърдят подобни абсурди, че траките са гърци, германи, славяни. Траките са само и единствено траки. Нито Соdus Argenteus, нито панславизма, могат да твърдят подобни безумия. Макар лингвистичната наука да е до ткава степен прибързано заключила, че тракийския език е мъртъв, когато на територията на техните земи са налице достатъчно тракийски топоними, не би могло да се твърди, че траките са мъртъв народ, когато са оставили такава колосална материална култура, която още стои по полетата на Балканите и чака иманярите да я разграбят. Няма друга култура, която така държавнически да бъде разграбвана и безмилостно притопявана, именно заради измислиците на панславистите, че траките са славяни. Един ужасен ужас и парадокс. Ако искат да видят чисти славяни, нека панславистите да дойдат и да видят поселенията на родопските помаци - те са чисти славяни. Авторът дори се е престарал и е наблегнал, че Котис, Скорил и други имали славянски имена. МОже би австралийската жега обърква ума.
Понеже са изговорени всички възможни лъжи за българската нация, аз никак няма да сгреша, ако емоционално и неаргументирано, твърдя, че най-голямото звено в състава на българския етнос съставлявали траките. Първо защото част от тях се покорили на римската власт и политика, второ защото огромна част от забегналите гети при скитите се завърнали по домовете с тях. 
Нима присъствие на траките като мнозинство, не е причината Аспарух да разположи войските си на бившите територии на племето гети. Нима завръщането по домовете на одрисите, не е причина Тервел да получи като подарък от Юстиниан областта Загоре - центъра на Одриската държава. Център който одрисите са търсели да възвърнат чрез политиката на своите нови господари - българските ханове. Това е била и желаната нужда старите собственици на земята да се завърнат в своите родни земи.
Нима преминалите на север от Дунав южни тракийци не са желали да се върнат по домовете свободни от римско и ромейско иго. Нима не е тази причината България да се разшири дотам докъдето Тракийския свят се е простирал от дълбока древност. Нима съюзът на траките със скитите е бил на празен, когато общите усилия довеждат до патриотичната борба по връщане на старото си наследство. Нима от Хан Крум до Цар Петър не е достигнато великото разширяване на Тракия по всички точки на древното обитание на този народ. Нима не стига Симеон до вратите на Константинопол, за да присъедини последните фригийски земи на траките. Нима не завзема и Тесалия, и Илирия, и Дакия. Нима пред Роман Лакапин в царската кореспонденция Симеон не изтъква историческата привилегия да владее земите на Византия, в които неговия народ живее от хилядолетия.
Уплашени от патриотизма, гърците не са могли да унищожат най-добрия полемик на България - Симеон.
И някакъв руски панславист, ще публикува измишльотините си в Мелбърн. Ако това го прави щастлив, нека го прави в Австралия. Но зиези-нет да публикуват специално разработките му и да ги представят като оригинални мисли това е нелепо за нашата свята история, която хиляди фанариоти са опитвали да променят от позицията на силните.
За тази част от историята не може и няма никога да се намерят сведения. Защото това е логиката на неписаните политически правила. Автор: Д.Георгиев-Даков



Гласувай:
2



1. mglishev - А всъщност небето е синьо, водата - ...
21.12.2009 21:52
А всъщност небето е синьо, водата - мокра, германите са германи, траките - траки и славяните - славяни.
цитирай
2. apollon - :) чудесно чувство за хумор - най...
21.12.2009 22:09
:) чудесно чувство за хумор - най-трудно се описват народи - етнографията е непостижима за античността наука
цитирай
3. balkanec - Сергей Леснов е съвсем прав
01.04.2011 12:26
и не е панславист.
Преди да бъдат обявени "славянски" "седемте славянски племена" всъщност у старите автори са седем гетски племена.
Венетите са тракийски народ, обявен за "славянски".
И т.н. и т.н.

Виж изследването на Сергей Леснов - "Откуда ты Русь" - нормандска теория за произхода на руснаците. Този човек не е панславист.
цитирай
4. balkanec - Сергей Лесной за България
01.04.2011 12:30
Чисто легендарна е историята на Теофан, че по времето на Константин по брега на Азовско море живял Кубрат (има всички основания да се смята, че е живял на територията на съвременна България). След смъртта му неговите петима наследници се разпръснали. Най-големият брат Баян останал там, където се е родил (?), вторият – Котраг – преминал Дон и се заселил на отвъдния бряг. Четвъртият брат отишъл в Панония, където попаднал под властта на аварите (защо е трябвало да ходи там? Нали българите бяха подчинени на аварите?), най-младият брат отишъл още по-далеч, чак в Италия. А третият брат, на име Аспарух, пресякъл Днепър и Днестър и се заселил на брега на долния Дунав.
Съвършено очевидно е, че нарисуваната картина е фантастична и не може който е да е народ да прекосява просто така половината европейски континент. Европа не е била вакуум, за да можеш да я прекосиш като в приказка. Историята е малко вероятна и като се имат предвид географското разположение на българите във всички останали сведения, които се потвърждават и от локализацията на други народи - например на аварите, които са били в Панония - значи и българите са живеели там. Географското виждане на Теофан за реки и морета също подлежи на жестока критика.
Картината е била съвсем друга. След смъртта на Курт, държавата се е разпаднала. Една част от нея е била взета от аварите. Част от бягащите (от Панония) българи са преминали в близката северна Италия. На един от синовете на Курт, а именно Аспарух, му се е отворила възможността да укрепи териториите на юг от Дунав, които са си били населени вече с българи."
1. Името на българите се споменава на Балканите още от 4 век и те са си живяли там непрекъснато до Аспарух. Общоприетото схващане, че чак през 679 година българите дошли на Дунав, “покорили” “славяни” и образували “ и образували “ханство” е пълна нелепост.
2. Още бащата на Аспарух е имал огромно царство, което е обхващало земите на Балканите и по Дунав. Българи са живеели и на юг от Стара планина.
цитирай
5. apollon - Сергейчо е фантастичен историк ...
01.04.2011 13:09
Сергейчо е фантастичен историк като съвременните български съчинители на тракийска история изсмучена от пръстите, от нищото по-точно
цитирай
6. анонимен - Сергей Лесной е много сериозен историк
07.07.2011 18:45
проф Ганчо Ценов твърди същото ...кое му е ужасяващото ?
цитирай
7. apollon - ще ви отговоря когато имате лице ...
07.07.2011 18:46
ще ви отговоря когато имате лице -тоест име
цитирай
8. анонимен - Sergej Lesnoj e mnogo seriozen istorik
07.07.2011 18:47
Четете Ганчо Ценов Четете Юрий Венелин Иловайски и ще разберете .....това са историци които никой не смее да оспорва ...
цитирай
9. apollon - всеки има право на мнение -ако Се...
07.07.2011 18:49
всеки има право на мнение -ако Сергей и Ганчо са светили на събитията бих могъл да им вярвам безрезервно - нека не сме фанатици на чужди размисли
цитирай
10. apollon - това показва колко не сте наясно с ...
07.07.2011 18:50
това показва колко не сте наясно с блога и как сте напълно нов тук
цитирай
11. merlin68 - всеки има право на мнение -ако Се...
14.08.2011 22:47
apollon написа:
всеки има право на мнение -ако Сергей и Ганчо са светили на събитията бих могъл да им вярвам безрезервно - нека не сме фанатици на чужди размисли


Интересно е на кой "светил" на събитията вярваш:) Освен това историята не е въпрос на вяра, тя не е религия.
Лесной, е изключителен учен и ако не му вярваш, то не е зле да помислиш върху това което пише, преди да го наричаш фантаст.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471069
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031