Прочетен: 7138 Коментари: 4 Гласове:
Последна промяна: 20.12.2009 18:20
Макар да я използвам за салата в комбинация с настърган морков, бяла и черна ряпа, наскоро опитах този земен плод и на фурна. Изненадата ми беше приятна, тъй като той, по начина по който беше приготвен като картоф с олио и червен пипер на фурна, напълно наподобяваще на ипомеята или сладкия картоф. Така открих, че на вкус сладкия картоф и земната ябълка са идентични. И двата зеленчука са полезни за диабет.
Всъщност българина отглежда това великолепно растение за своите кози и коне, без да знае, че с него може да облекчи своя диабет, намалявайки нуждата от внос на лекарства и инсулин. Ползата за диабетици е значителна.
Също така малцина хора зная, че динята, сладкия картоф и земната ябълка са най-богатите на фруктоза хранителни източници.
Основната полза на растението като храна е, че е източник на полезна енергия, намалява нуждите от глюкоза и инсулин, почти нее източник на мазнини и е богат източник на растителни влакнини. Венечните листчета на цветовете в изсушено състояние, могат да се използват като чай и имат противовъзпалително действие, характерно за голяма част от представителите на семейство Сложноцветни.
Земната ябълка (Helianthus tuberosus) е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа (сем.Астерацее). На външен вид много наподобява слънчогледа: стъблата достигат 3 м височина, листата са яйцевидни, заострени, груби, широки 7-10 см и дълги 10-20 см. Цветовете са ярко жълти, 4-8 см в диаметър, появяващи се от август до ноември.
Синоними: земна круша, топинамбур, конска земна ябълка (защото се дава на конете), германски картофи, земен артишок, земен слънчоглед, захарен картоф. Погрешно е кръстена топинамбур на името на индианско племе от Бразилия, които посетили Париж три години след пренасянето на растението в Европа (около 1610 г.).
Произлиза от Северна и Средна Америка (Мексико). Смята се за културно растение на индианците от времето преди Колумб. Днес е разпространена в почти всички континенти. Отглежда се главно в Северна Америка, Русия, Австралия и Азия. В Европа земната ябълка е изместена от картофа още през 18 в. В момента има известно стопанско значение само в Южна Франция и Холандия.
В Средна Европа земната ябълка често пъти подивява и може да предизвика проблеми, измествайки други растения. Самата тя има малко естествени врагове. Размножава се вегетативно чрез грудките.
Хранителна стойност и лечебни качества: 100 г грудки от земна ябълка съдържат само 30 ккал., освен това:
вода | 78% |
белтъчини | 2.4% |
мазнини | 0.4% |
въглехидрати | 17.4% |
баластни вещества | 1.6% |
калций | 14 мг |
желязо |
3,4 мг |
натрий | 4 мг |
витамин А | 2 мг |
витамин С | 4 мг |
Грудките са много подходящи за диабетици, защото съдържат 16% въглехидрати под формата на полизахарида инулин (внимание: “инулин“, а не “инсулин“!). Инулинът представлява разтворими фибри и е единственото вещество, което се състои 95% от фруктоза. Това обяснява повечето му положителни ефекти. Фруктозата е способна да участва в същите обменни процеси както и глюкозата, като я заменя пълноценно в такива ситуации, когато глюкозата не се усвоява от клетките, както при захарния диабет. Разпадането на фруктозата не изисква присъствието на инсулин, което позволява да се избегне "енергийния глад" на клетките и да се нормализира обмяната на веществата при хора, страдащи от такова заболяване. Редовната употреба на инулина помага за: намаляването на нивото на кръвната захар и повишаване на физиологическата ефективност на инсулина; намаляване нивото на холестерола в кръвта и развитието на сърдечно-съдови заболявания; нормализиране на въглехидратната и мастната обмяна при болни със затлъстяване и помага за намаляването на излишната телесна маса; възстановяване на нормалната чревна флора и потискане на вредните чревни микроорганизми.
Грудките се ядат сурови или сготвени. Препоръчват се при диабет, затлъстяване, запек, подуване и газове на корема. От тях се произвеждат таблетки за дъвчене или сокове, подходящи за диабетици и хора с наднормено тегло, чисти и смесени сокове с други плодове, фруктозни сиропи, фармацевтични продукти, хранителни добавки и алкохолни напитки (ликьори, дестилати).
20.12.2009 19:29
15.03.2010 18:17
15.03.2010 18:20