Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2009 18:07 - Земната ябълка / Helianthus tuberosus - един малък разказ за едно голямо растение
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7138 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 20.12.2009 18:20


Земната ябълка / Helianthus tuberosus

Макар да я използвам за салата в комбинация с настърган морков, бяла и черна ряпа, наскоро опитах този земен плод и на фурна. Изненадата ми беше приятна, тъй като той, по начина по който беше приготвен като картоф с олио и червен пипер на фурна, напълно наподобяваще на ипомеята или сладкия картоф. Така открих, че на вкус сладкия картоф и земната ябълка са идентични. И двата зеленчука са полезни за диабет.
Всъщност българина отглежда това великолепно растение за своите кози и коне, без да знае, че с него може да облекчи своя диабет, намалявайки нуждата от внос на лекарства и инсулин. Ползата за диабетици е значителна.
Също така малцина хора зная, че динята, сладкия картоф и земната ябълка са най-богатите на фруктоза хранителни източници.
Основната полза на растението като храна е, че е източник на полезна енергия, намалява нуждите от глюкоза и инсулин, почти нее източник на мазнини и е богат източник на растителни влакнини. Венечните листчета на цветовете в изсушено състояние, могат да се използват като чай и имат противовъзпалително действие, характерно за голяма част от представителите на семейство Сложноцветни.

image Земната ябълка (Helianthus tuberosus) е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа (сем.Астерацее). На външен вид много наподобява слънчогледа: стъблата достигат 3 м височина, листата са яйцевидни, заострени, груби, широки 7-10 см и дълги 10-20 см. Цветовете са ярко жълти, 4-8 см в диаметър, появяващи се от август до ноември.
 

 

Синоними: земна круша, топинамбур, конска земна ябълка (защото се дава на конете), германски картофи, земен артишок, земен слънчоглед, захарен картоф. Погрешно е кръстена топинамбур на името на индианско племе от Бразилия, които посетили Париж три години след пренасянето на растението в Европа (около 1610 г.).

Произлиза от Северна и Средна Америка (Мексико). Смята се за културно растение на индианците от времето преди Колумб. Днес е разпространена в почти всички континенти. Отглежда се главно в Северна Америка, Русия, Австралия и Азия. В Европа земната ябълка е изместена от картофа още през 18 в. В момента има известно стопанско значение само в Южна Франция и Холандия.

В Средна Европа земната ябълка често пъти подивява и може да предизвика проблеми, измествайки други растения. Самата тя има малко естествени врагове. Размножава се вегетативно чрез грудките.

Хранителна стойност и лечебни качества: 100 г грудки от земна ябълка съдържат само 30 ккал., освен това:


вода
78%
белтъчини 2.4%
мазнини 0.4%
въглехидрати 17.4%
баластни вещества 1.6%
калций 14 мг

желязо

 3,4 мг
натрий  4 мг
витамин А  2 мг
витамин С 4 мг
















 

 

Грудките са много подходящи за диабетици, защото съдържат 16% въглехидрати под формата на полизахарида инулин (внимание: “инулин“, а не “инсулин“!). Инулинът представлява разтворими фибри и е единственото вещество, което се състои 95% от фруктоза. Това обяснява повечето му положителни ефекти. Фруктозата е способна да участва в същите обменни процеси както и глюкозата, като я заменя пълноценно в такива ситуации, когато глюкозата не се усвоява от клетките, както при захарния диабет. Разпадането на фруктозата не изисква присъствието на инсулин, което позволява да се избегне "енергийния глад" на клетките и да се нормализира обмяната на веществата при хора, страдащи от такова заболяване. Редовната употреба на инулина помага за: намаляването на нивото на кръвната захар и повишаване на физиологическата ефективност на инсулина; намаляване нивото на холестерола в кръвта и развитието на сърдечно-съдови заболявания; нормализиране на въглехидратната и мастната обмяна при болни със затлъстяване и помага за намаляването на излишната телесна маса; възстановяване на нормалната чревна флора и потискане на вредните чревни микроорганизми.

Грудките се ядат сурови или сготвени. Препоръчват се при диабет, затлъстяване, запек, подуване и газове на корема. От тях се произвеждат таблетки за дъвчене или сокове, подходящи за диабетици и хора с наднормено тегло, чисти и смесени сокове с други плодове, фруктозни сиропи, фармацевтични продукти, хранителни добавки и алкохолни напитки (ликьори, дестилати).

image
image

image




Тагове:   диабетици,


Гласувай:
2



1. анонимен - Винаги съм харесвала цветовете му
20.12.2009 19:29
а корените съм опитвала ,но не съм знаела колко са ценни.Някъде четох за кръвната група и храните които се препоръчват за храна ,но според това писание - това раснение не е най- подходящо за мен
цитирай
2. анонимен - за т.н. гулия
15.03.2010 18:17
Специалист съм в хранителните технологии-биохимия и микробиология на храните и ви препоръчвам в дневния прием да участват и грудките на това растение. Похвално е, че фирма "Чародейци-07", гр.Първомай предлага брашно, фин прах и чипс, произведени от топинамбура.
цитирай
3. анонимен - т.н.гулия
15.03.2010 18:20
Отказвам коментарът да бъде показван в блога!!!.Благодаря за разбирането и ви желая успех!
цитирай
4. apollon - благодаря ви за мнението и съвета ...
16.03.2010 14:12
благодаря ви за мнението и съвета към читателите - но може би е по-добре да се представите като име, зада може някой да се обръщат директно за съвети към вас
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14527676
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930