Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.12.2009 14:18 - Робствата на Бай Ганьо
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 693 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 18.12.2009 15:23


Бай Ганьо не се разбирал с хората и му било много лесно да схваща бедите си като последствия от чужди грешки и външни обстоятелства. Когато бил трак и участвал на страната на троянците в прочутата 10 годишна Троянска война, той харесвал да бъде роб  било на траките, било на гърците. Когато дошли римляните, на него отново му харесвало да бъде римски роб. Изградил си философията, че много власти и империи се сменят, издънват се просто и се сриват, а той остава. Така властите се сменяли, неговата философия, че все някога тези власти ще се провалят и разгромят, оставала. После дошли византийците. И на тях станал роб. Доста боляри от рода на Бай Ганьо станали ромейски наместници дори. После византийците взели, че нацяло изчезнали. На тяхно място дошли техните приятели - турците. Бай Ганьо решил по неволя да се подчини, за да запази живота си. После дошли руснаците. Братушките били толкова добри, мъкнели някакви камъни и книги от манастирите, от които Бай Ганьо нищо не разбирал, но те били толкова добри, че Бай Ганьо решил да бъде русофил и да ги обича до края на живота си - те били братушки и било истинско удоволствие да бъдеш роб на такива братя. После барутшките станали комунисти и Бай Ганьо решил да стане партиен роб на голямата червена партия, която имала прекрасни бъдещи перспективи и те нямало да залязат. После Бай Ганьо като видял, че бащата на народа е предаден от партията, така се ядосал, че решил да си направи членската книжка синя - сложил я в индиго и тя посиняла, но от дългото носене в джоба, тя пак станала червена.
Мъчно му било на Бай Ганьо, толкова робства бил прекарал и все се оказвал по-силен от властта, но не бил виждал онова огромно робство, за което е мечтал през целия си живот. А пък и без това вече познавал своите собствени политици, те били негови братя, познавал ги, били от неговата плът и кръв, не било честно повече да ги обвинява за щяло и за нещяло. Замечтал се за едно голямо робство, което не било идвало досега. Затова Бай Ганьо решил да стане европейски роб на евробюрокрацията. Поне били чужди, можел да ги плюе като си е дома, а на обществени събития би могъл да седне на тяхната богата софра и похапне като хората. Как да не е хубаво да си роб - нямаш вина, не пречиш на никой, роб си си и си гледаш рахата.
Тази философия извирала от една мъдрост, развита през годините в съзнанието на Бай Ганьо. Да си роб му било по-лесно и по-леко, като гледал незавидната съдба и терзанията на господарите си. Господарите се грижели той да е нахранен, да не му липсва нищо, защото иначе Бай Гьньо веднага почвал да говори за своите права и свободи, с които можел да върти дори и търговийка със своите мускали. Не била голяма печалбата, но и господарите не го товарили с непосилен данък. Затова господарите били нервни, а Баю Ганьо бил спокоен. Затова жената на Бай Ганьо препускала леко в двора на стопаните, а господарката през деня гледала плахо и жално с едното око балканския левент Бай Ганьо.






Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14468834
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031