Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2009 15:44 - Неяснотите в името на бог Посейдон
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 728 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 15.12.2009 19:19


Неяснотите в името идват от самите гърци, които в древни дорийски текстове изписват името като Потейдан като най-ранен вариант, а останалите варианти са свързани с Посейдон. Самите неясноти говорят, че самите гърци не са наясно с наименованието, а щом това е така, следователно богът в тяхната религия е приемуществено чужд по произход.
Как можем да си обясним тези разминавания от страна на самите гърци.  Първи за проблема говори изследователя Charles Anthon, който установява, че ранното гръцко название на Посейдон е Потейдан.
Посейдон е записан на древен гръцки (дорийски) език в надпис като Poteidan (Ποτειδᾱν), от който ние имаме още един пример, в името на Potidжa, написана Poteidaia (Ποτειδαία) в надпис, който сега е в Британския музей. Потидея е името на град на Халкидиките - колония на коринтяните от 600 година пр. Хр., който по късно е преименуван на Касандрея (в днешно време близо до древния град се намира град Неа Потидеа). Името, според някои автори, съдържа същия корен в първата сричка, както намираме в ποτός и ποταμός и има същия препращане, по всяка вероятност до вода и плавността. (Mьller, Proleg., p. 289.) (Mьller, Proleg., Стр. 289.)
Всъщност налице е още едно съвременно селище с подобен корен в името - селището Потос на остров Тасос.
Това дава основание да се изгради етимологична хипотеза, свързана с името на Посейдон, че първоначалната територия в която се заражда култа към Посейдон е именно територията на влияние на тракийското племе едони, разполагащо се между реките Струма и Места и разселило под името мигдони по земите на запад от Струма. Това ни кара да си мислим, че не напразно името на Посейдон има близост с името на племето едони. Очевидно той е бил прочут мореплавател - едонец, който е сложил началото на култа към божеството.
В крайна сметка не могат да бъдат противопоставени двете имена Потейдан и Посейдон. Възможно е , двата различни корена на двете име да бъдат изразявани общи черти от култа към морския бог. Митологическата концепция за подчинеността на речните богове в царството на бог Посейдон, говори за ясната представа, която древните са имали, че реките и потоците пораждат моретата. В тази връзка името Потейдан произлиза вероятно от думата потос, чието точно значение не е запазено днес, но тя влиза в състава на думата потамос- река (оттам и името на река Ропотамо). Очевидно гръцката дума е взаимствана от тракийската дума "поток". Това наистина отговаря и на основните божествени атрибуции на божеството. Посейдон е бог на моретата, на свежите източници на вода(реките), на конете и на земетресенията (не напразно Бентесикиме - богинята на големите и дълбоки морски вълни, е негова дъщеря). Посейдон е върховното водно божество и в тази връзка е неговият втори алоним - Потейдан. Вероятно в древността е възможно култа да се е разделял на морски -Посейдон и на речен - Потейдан и това произлиза от различните корени в двете имена.
Нужно е да уточним една строго тракийска черта на бога, което го прави по скоро бог на траките, в последствие взаимстван от съседите им гърци. Прочута е любовта на Посейдон и на траките към конете. Това несъмнено е твърде далеч от народностните традиции на гърците в древността, в качеството им на морски народ.







Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14516248
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930