Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2009 14:21 - "Циментираните", "разкрепостените" и "познаващите себе си"
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 13.12.2009 16:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Трите крайни типа хора според желанията и възпитанието

Тъй като не могат да се опишат плавните преходи относно вътрешната възпитателна цензура, ще опишем крайните варианти: "циментираните", "разкрепостените" и "познаващите себе си".
При циментираните няма емоции в дълбочина, няма отношение към шегите, няма пориви за желания. Ако е налице желание, то предизвиква безпокойство. Тези хора не живеят собствения си живот, те имитират други животи. Нищо несъзнавано не може да стигне до съзнанието им. Машиналното им имитационно поведение на живота на другите ги карат да постигат нещата, без вътрешно да ги осъзнават като желани. И затова ги наричаме циметирани - никакъв вътрешен порив не стига да външно проявление. Често бащата или майката са такива и предават този техен модел на децата си. Средата на техния живот е абсолютно циментирана от желания. Обикновено тези хора са предразположени към затлъстяване, тъй като несъзнатите физиологични нужни заместват съзнаваните желания и пориви, които при тях липсват. Удоволствията се трансформират в несъзнавани еквиваленти. Щастието при тези индивиди е непостижимо далечно, защото те сънуват, че живеят. Щастието може да се каже, че е не е неоходимо, защото каква е позвата и необходимостта от щастие на този, който сънува. Убита е всяка форма на спонтанност. Няма хрумване на идеи. Има голо съществуване в един предметен свят, чийто ориентир е имитацията на живота на другите.
Всяко желание ако не е привнесено от вън и се заражда почудо в тях отвътре, предизвиква болка и силна тревожност.
Разкрепостените. Всичко при тях е желание. Всяко породено желание е на прага да види бял свят. Всяка идея при тези хора,дори и най-странната може да изпита честта да бъде осъществена. Няма неудобства, страх и стрес. Няма цензура на желанията. Зароденият околплоден мехур на всяко желание, трябва да види бял свят, трябва да донесе емоция. Животът е скоросмъртница, скорострелница. Няма забрани, всичко може и е позволено, не защото е разрешено, а защото те самите си го позволяват без никакви спирачки. Тези хора са извор на идеи, някои от които могат да бъдат опасни както за околните, така и за тях самите. Това са личности, които каквото и да правят, дори и нещо невинно, винаги ще се намерят във вулкана на неприятностите и ще бъдат заплетени в неподозирани за тях самите проблеми. Общуването с подобни индивиди е като контакт с опасен и зловреден чуждоземец. Либералността им е изцяло подсъзнателно детерминирана - няма никакви табута и забрани.
Желанията при разкрепостените пораждат екзалтация и психомоторна възбуда. Те са своеобразното гориво и адреналин, с който те съществуват.
"Познаващите себе си" са хората, които изпитват съзнателното съдържание на всяка зародила се в тях идея, порив и желание. Всеки психичен процес е подложен на съзнателен вътрешен диалог между различните психични инстанции.  Често тези хора изглеждат многолики, тъй като в процеса на търсенето на себе си, откриват неговите многобройни страни и могат наистина да създават впечатление на многостранни личности. Всяка желание преминава безболезнено през съзнанието - оценя се като необходимост, ползи и рискове и претърпява хармонично разглеждане - съд, което ако не пречи на нормите на останалите се предприема и екзекутира в действие. Желанията идват и си отиват сякаш са свободни граждани, дори когато имат престъпни мотиви. Либералността е изцяло съзнателно мотивирана.
image






Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466623
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031