Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 19:28 - Миграционната политика на траките в рамките на Балканите
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 935 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 23.12.2009 02:29


Митовете, че понтийските градове били гръцки колонии са интересно преувеличаване от страна на едностранната истирическа визия. Както показват аналите, те били съюзни градове на траки и гърци, които в симбиоза живеели в първоначално различаващите се, а по-късно общи поминъци. Не бихме могли да кажем, че гърците колонизирали градовете и ги правили свои гръцки колонии, както и че строяли нови градове. Това се случвало с благоволението на местните траки. Не гърците, а траките решавали да строят колонии- градове. Доказателствата са много и достатъчно. Така например фригийския град Биза е в основата на новите северни колонии Урдобиза и Бизоне.  Това било пример за колонизация на Северното Черноморие от южночерноморски градове. Обратното явление за колонизация от север на юг също било налице. Така жителите на Одесос са най-вероятните основатели на южния понтийски град Салмидесос.
Навътре в Мизия и в земите на одрисите били построени градски колонии на морските богати понтийски метрополии като Bolbabria, Poltymbria, Alaaibria, Skedabria, Maskiobria. 

Типичен пример в това отношение е тракийското име на Пловдив -Филипдева и неговото старобългарско азбучно спелуване Пълъпъдъвъ. Името Филипдева следва да е възникнало във времето между 343  и 76(107). Името дева дошло с вероятната помощ получена от северните траки в Мизия и Дакия, за да възвърнат контрола на града. Тракийското поселение във Филипопол не било прекъсвано през епохите и възможно южните траки в града да са приели свои северни събратя, за което по-късно да се е появило традиционното за севера име дева. За подобно сътрудничество, което в последствие се превърнало в нещастие, говори самият поход на царя на готите Книва нападнал богатствата на Филипопол и превзел града отвътре с предателство, вероятно заради мултинационалния му характер ( в състава на жителите на града влизали и дако-готи, за което свидетелства името на града). Филип бил пословичен с любовта си към конете, като така запалил и сина си Александър към прословутия му Буцефал, хранен с месото на осъдените на смърт люде. Преобразуванията в македонската фаланга и конница постигнати от филип дали възможност на Александър Велики да приложи многократно в битки нововъведенията на баща си. Името Филип означава "обичащия конете", което напълно съотвествало с предпочитанията на Филип II.






Гласувай:
3



1. panazea - Чудесен постинг!
10.12.2009 12:06
Привет за това , което правиш! Ти мислиш , че сме опоненти , но това не е така ! И двамата търсим истината ! Различаваме се само по това , че аз приемам братята за българи и те превеждат за нас българите свещеното писание !
А като се докаже , че траки , българи,мизи , бриги , фриги , гети , готи , илири са различни имена на сродни племена , всичко си идва на мястото!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14508536
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930