Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2009 14:02 - Мраморно море - разкриването на една загадка от космоса и земята
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3400 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 22.07.2011 10:44Морето Мармара в днешен аспект не е представено с истинското си име. Сегашното му име е плод на погрешна транслитерация между различните езици. Древното му гръцко име е Пропонтис, което значи Предпонтийско море. Очевидно името мраморно се налага след падане на Константинопол под турска власт и след незнаачителна смяна в един от звуковете в името. Това само показва, че колкото и да е консервативен езика, той дава своите почти незабелязани грешки в имената сред идните поколения. Точното име на името е било с римски произход и е звучало Маrе мaris,  което в точен превод звучи "море сред моретата", което най-точно отразява неговата истинска същност и по блестящ начин описва същинската географска позиция на вътрешното море между Егейско и Черно море. Феноменално е как промяната i ---->a може да измени коренно първичното семантично значение на името и от "море сред моретата" името да придобие значението на мрамор. Така на турски морето звучи по този начин
: Marmara Denizi, а на гръцки: Θάλασσα του Μαρμαρά. Самото гръцко наименование е съставно и ясно показва отлики от характерната гръцка ономастична традиция, особено когато гърците са така силно културално привързани в процеса на наименоване на своите топоними.
Доказателството за сензационното разкритие на истинския семантичен характер на реалното име на морето сес състои в неговата точна географска характеристика - "море сред моретата", която напълно точно се покрива от ричския вариант на името на морето. Не трябва да забравяме колко добри мореплаватели са били римляните и колко точни са били те своите географски познания от една страна и от друга колко точно са възприемали турците старите топоними в новозавзетите територии в своята Балканска инвазия и едва в по-късен етап след около 2-3 века е настъпила традицията за турско наименоване на местните топоними.
Силно се надявам статията за истинското име на Мраморно море да е предизвикала у вас реален интерес, такъв какъвто аз имах докато пиша статията.
Погрешна е представата, че богатството на шисти и мрамор в Мраморните острови във вътрешността на Мраморно море са дали неговото име - мраморно, защото също така е известно, че тези острови също са богати и на гранит - скала съвсем различаваща се от мрамора във визуален, физичен и геологически смисъл. Да не говорим, че никъде по света не е застъпена практиката да се кръщават цели морета на името на един от техните острови.
Феноменално е как историците са правили толкова дълго тази грешка на наричат морето между Егейско и Черно море мраморно, но очевидно са били подведени от направен отдавна лингвистичен пропуск, който съществено се е отразил по-скоро на семантиката, отколкото на звученето на името. Примерът с мраморно море само показва колко крехко може да бъде едно съдържателно истинско име в ръцете на чужд народ или завоевател.

Площта на морето е 11 350 кмІ. Дължината му от най-североизточната точка до най-югозападната е 280 км, а ширината му на най-широкото място е близо 80 км. Въпреки малката площ, средната дълбочина на морето е около 494 м, като най-дълбоката точка се намира в центъра на морето и е на 1355 м дълбочина. Пропонтис е старогръцкото име на морето. То идва от про-преди и понтис-името на Черно море в древността и на едноименна област в Мала Азия. Името Пропонтис има и новогръцки вариант - Пропонтида.   Д. Георгиев - Даков


image
На сателитни снимки се вижда тъмното течение, което навлиза от Черно към Мраморно море - това е така, защото големите реки, които се вливат водят до непрекъснат положителен внос на речна вода в затвореното море. В Босфора има две течения - повърхностно и много силно (от Черно към Мраморно море) и дълбоко и много слабо (от Мраморно Море към Черно море). Това е така заради разликата в солеността на двете морета. Именно това дава възможност явлението на нахлуване на води от Черно в Мраморно море да бъде забелязано от космоса. Макар явлението да  е характерно за разтворите, то може да се забележи и от сателитни снимки. Това явление носи името Тиндалов ефект - дължи се на опалесценцията и образуването на водни колоиди при смесването на солените води на Мраморно море с по-слабо солените води на Черно море, в резултат на което се променя пречупването на светлината и водите стават по-тъмни опалесцирайки. Можете да зебежите явлението на снимката ако се вгледате внимателно на мястото на Босфора. Явлението е уникално, защото макар да е характерно за разтворите, то може да се наблюдава  от сателитни снимки от космоса.


 

Гласувай:
5
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 11660801
Постинги: 5237
Коментари: 10178
Гласове: 18605
Архив
Календар
«  Февруари, 2021  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728