Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2009 21:18 - Габриел Гарсия Маркес - последно писмо
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3607 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 30.11.2009 12:04


Ако Бог забравеше за момент, че съм една парцалена кукла и ми подареше късче живот, може би нямаше да казвам всичко, което мисля, но със сигурност щях да мисля всичко това, което казвам тук.

   Щях да спя малко, да мечтая повече, защото за всяка минута, когато затваряме очите си, губим 60 секунди светлина. Бих продължил, когато другите спираха, бих се събуждал, когато другите спяха. Бих слушал, когато другите говореха и колко бих се наслаждавал на един хубав шоколадов сладолед!

    Ако Бог ми подареше късче живот, бих се обличал просто, бих лежал по очи пред слънцето, оставайки непокрито не само тялото си, но и душата си.

    Боже, ако можех, бих изписал омразата си върху леда и бих чакал да изгрее слънцето. Бих изрисувал върху звездите с вдъхновението на Ван Гог едно стихотворение на Бенедит, а песен на Шерат би била серенадата, която бих подарил на Луната. Бих поливал със сълзите си розите, за да почувствам болката от прегръдката им...

    Бих накарал всеки мъж и жена да повярват, че са мои любими и бих живял влюбен в любовта. На хората бих посочвал колко грешки правят, като мислят, че спират да се влюбват, когато остареят, без да разбират, че остаряват, когато спират да се влюбват! На малкото дете бих дал крила, но бих го оставил само да се научи да лети. На възрастните бих показал, че смъртта не настъпва в резултат на преклонната възраст, а в резултат на забравата. Научих толкова неща от вас, хората...

     Научих, че всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят, че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон. 

     Научих, че когато новороденото за първи път стисне в малката си длан пръста на баща си, го пленява завинаги.

     Научих, че човек бива оправдан за това да гледа другия отвисоко, само когато трябва да му помогне да стане.

     Винаги трябва да казваш това, което чувстваш и винаги да правиш това, което мислиш.

    Ако знаех, че днес би бил последният път, когато щях да те гледам как спиш, бих те прегърнал и бих се помолил на Господ да мога да стана пазител на душата ти.  

    Ако знаех, че това ще бъде последният път, когато те гледам как излизаш от вратата, бих те прегърнал и бих ти подарил целувка. Ако знаех, че това е последният път, когато ще чуя гласа ти, бих записвал всяка твоя дума, за да мога да ги слушам отново и отново. Ако знаех, че тези са последните моменти, когато те виждам, щях да ти казвам “обичам те” и нямаше глупаво да мисля, че ти вече го знаеш.

    Утре-то не е гарантирано за никого – нито млад, нито стар. Днес може да е последният път, когато виждаш хората, които обичаш. Затова не чакай повече, направи го днес, защото ако утре-то никога не дойде, със сигурност ще се разкайваш за деня, когато не намери време за една усмивка, една прегръдка, и беше много зает, за да направиш действителност последното им желание. Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш “извинявай”, “прости ми”, “моля те”, “благодаря” и всички думи, изразяващи любов, които знаеш.

 

 

 

   Никой няма да се сети за скритите ти мисли. Поискай от Господ силата и мъдростта, за да ги изразиш. Покажи на приятелите си какво означават за теб.





Тагове:   писмо,   маркес,


Гласувай:
3



1. анонимен - ...
30.01.2010 15:29
Една малка подробност-това е поема,казва се "Марионетката",автор е Джони Уелш.Маркес не пише лирика,а само романи,разкази и статии.Тези които качват това и пишат,че е негово,изобщо не познават творчеството му... Самият той казва,че не е "пред умиране",но това,което може да го убие е,че хората мислят,че може да напише нещо толкова "сладникаво",по неговите думи.Не казвам,че не е мъдро и красиво,но не е негово.Прочетете нещо от него и ще разберете.
цитирай
2. анонимен - ....Елица
10.01.2011 20:28
Малката настолна библия на Маркес-поне за мен-много е
затрогващо,чисто и истинско-да събереш в две страници
смисъла на човешкото съществуване
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465946
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031