Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 15:38 - Устието на река Ропотамо и връх "Лъвската глава" в авторски снимки
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 16034 Коментари: 18 Гласове:
8

Последна промяна: 16.01.2015 20:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мога спокойно да оприлича лъвската глава като българския Сфинкс, както сами виждате на снимките.
На хълма с връх Лъвска глава в древността се е намирало селището Ранули, което днес превеждам като "градът на жабките".
Можете да видите всичко изброено от красивия ландшафт на местността.
Върху гледката на този огромен тракийски мегалит, естествено създаден от природата и по иронията на съдбата, Странджа, едно от послентие месета в древността, където последно са живеели лъвове в непристъпните й лонгозни гори, вие можете да се насладите отдалече. Там естествено са се извършвали религиозни мистерии непонятни за нас. Но както винаги в България това място е непроходимо - държавата не желае да прави от него бизнес, защото трябва  да се реставрира огромна площ от руини и постройки. за това са нужни пари, които няма желание да бъдат отделени. Защото ние самите не желаем да знаем историята си - една от найдревните на света, а дрои и да проявим интерес, някой с невидима ръка ни пречи. Няма път до руините на град Ранули, Няма път дори до устието на Ропотамо. до там стигат само кметове бракониери, пазени от полицаи.
Дистанцията на снимките е от порядъка на 400 метра.
imageimageimageimageimageimageimageimageimageimageimage
Авторски снимки на Димитър Гергиев-Даков.

Името Ранули има римски произход и произлиза от латинската дума ранула (ranula), която означава малка жаба. Основание да се приеме такова иронично и умалително  название на крепостта е непосредствената близост на крепостта до сладководните води на река Ропотамо. Изпълнената с живот река е огласяла крепостните стени и градския живот на това място.
Името Ранули може да се преведе като "градът на жабките" като умалителната форма на латински касае не същността на селището, предвид неговите огромни размери, а се пренася върху семантичната база на основната забележителност на селището - близостта му до реката.
image






Тагове:   връх,   река,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. анонимен - Много добре си уловил
27.11.2009 16:12
Лъвската глава.
Лятото доста често минавам по този път, но в движение е трудно да усетиш очарованието, което излъчва тя. Като малка доста често ни водеха от училище на екскурзии из Ропотамо и горите около него. Тази година успях да отида пак и останах доста разочарована от гледката, която ме посрещна - почти нямаше лилии, на места доста отпадъци, но все пак си остава едно от последните девствени късчета по Черноморието...............
Благодаря за прекрасните снимки.
цитирай
2. apollon - благодаря за актуаланото ти мнение ...
27.11.2009 16:20
благодаря за актуаланото ти мнение Дарлинг - радвам се, че имашвъзможност да обръщаш внимание на специалните неща около нас - това е дарба и тя ти носи неподозирани блага в живота ти - повярвай ми
цитирай
3. tili - Открай време ми е много любима гледка!
27.11.2009 18:33
Дори като пътувам до Самоков имам чувството, че зад някой завой ще се покаже Лъвската глава. И Ропотамо с комарите едно време - прекрасни места, благодаря!!!
цитирай
4. apollon - така е - и ти си наблюдателна Тили - ...
27.11.2009 18:38
така е - и ти си наблюдателна Тили - зад видимото се крие невидимо, да не говорим за видимото, което не се вижда добре
цитирай
5. rosmistral - ЗАЩО
28.11.2009 02:16
ЗАЩО ВИНАГИ ТРЯБВА ДА СЕ ДОКАЗВАМЕ....
ЗАЩО ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ПРЕГЛЪЩАМЕ УНИЖЕНИЯ И ТО ОТ НАРОДИ,ЛИЧНОСТИ,КОЙ ЗНАЕ ЗАЩО НАБЕДЕНИ ЗА ВЕЛИКИ .....
БЛАГОДАРЯ ТИ,ЧЕ СЕ СТАРАЕШ ДАПОДЪРЖАШ НАЦИОНАЛНОТО НИ САМОСЪЗНАНИЕ...
ПРОЧЕТИ ПОСЛЕДНИЯ МИ ПОСТ И ЩЕ МЕ РАЗБЕРЕШ..
цитирай
6. анонимен - Лъвската глава
28.11.2009 09:08
Браво на автора! И снимките са чудесни.Всяко лято минаваме често по пътя край Ропотамо, от който се вижда "Лъвската глава" Не знаех, че има и древно селище горе. Как можем да се изкачим до върха?
цитирай
7. apollon - не знам - това е най-непристъпното ...
28.11.2009 09:24
не знам - това е най-непристъпното място опасано от лонгозни гъсти гори

Благодаря на всички, които имат вкус към красивото и споделят моите лични интереси. Споделените интереси карат човек да се чувства приобщен към нещо неизказано.

Мога спокойно да оприлича лъвската глава като Българския Сфинкс
цитирай
8. анонимен - анонимен
28.11.2009 20:38
Всяко лято, пътувайки към Южното черноморие, на това място гледаме за "Лъвската глава" и показваме на внучката, която ни казва: "знам,винаги ми ги показвате тези скали".Не знаех за древното селище. Прекрасни снимки!
цитирай
9. breeze - Качвал съм се на Лъвската глава
29.11.2009 09:38
През комунистическо..:) Поведох със себе си и две немски семейства. Да, едната жена дори беше бременна, разбира се не във седмия месец. Имаше тогава в началото една пътека,наречена,Вълчановата пътека. Но тя беше в основата на върха, после имаше само тръни камънаци храсти, дървета,скали и катерене.Изкачвахме се от югозапад, но погледнато от високо,югоисточното изкачване може да бъде по-лесно защото е повече с гориста местност. Впрочем не бяхме на лъвската глава а над нея,на самия връх. Там има едно равно скалисто местенце около шест кв.метра. Имаше вчупени глинени парченца...казват че е имало пост за наблюдение на местността. Само от там се вижда най-добре устието на Ропотамо. Мисля че първата снимка е направена от там,но не виждам рибарските лодки от ляво а в далечината от ляво е плажа Аркутино. От дясно има някаква постройка която днес я няма. Струва ми се че снимката е правена много отдавна, около осемдесет години,ако ли не тогава е от друг ъгъл. При слизане когато бяхме успоредно на лъвската глава видяхме едно сърненце на нея,късмет,някой го засне....но се отказахме да отидем до скалата понеже умората вече бе с нас а трябваше да се връщаме пеша чак до моста на Ропотамо по брега на реката, обрасъл със сазлък. Ако е имало селище то е било в подножието,или в югоисточната страна.
Поздрави!
цитирай
10. apollon - благодаря за разказа - лек ден и р...
29.11.2009 10:03
благодаря за разказа - лек ден и роздрави от мен - никой няма интерес да показва красивите и вълнуващи исторически места, заради интереса на обикновения човек - това е жалкото

обясних ви че гората е лонгозен тип и е непристъпна- снимките са правени от далечина с голямо увеличения на зуум опцията.
цитирай
11. natali60 - тук, в Китай,
29.11.2009 11:16
хората създават история и там, където я няма... Строят фалшиви старини - имитация на древност!
А ние си имаме истински и прекрасни исторически места, за които никой не се грижи...
Благодаря за красивата разходка! :)
цитирай
12. apollon - Ако с нещо съм допринесъл след една ...
29.11.2009 11:28
Ако с нещо съм допринесъл след една година тази лъвска глава да бъде посещавана от туристи, за мен ще бъде едно прекрасно удоволствие, защото си представям как чуждите, а също и българските туристи биха се наслаждавали на скалния лъв - на внушителния български Сфинкс - всъщност нашата държава е по-заета да бракониерства в лицето на местната власт - визирайки кмета на Созопол, отколкото да прави възможното, че природата и нейните забележителности да стигат до хората и да им носи радост
цитирай
13. gerganasp - Лъвската скала
29.11.2009 19:22
явно траките са почитали лъва.
При нас е не само глава , а скала и откриха светилище. http://alexooo.blog.bg/turizam/2009/05/14/skalnite-nishi-do-dolno-cherkovishte.334524 - 6-та снимка
цитирай
14. анонимен - Лъвската глава
01.07.2011 21:27
Скалния лъв всъщност е купчина от огромни безразборно пръснати каманаци - големи колкото жилищен блок и ако си отгоре идея си нямаш кое точно е лъвската глава. Явно природното чудо изглежда на лъв само от точно определен ъгъл и то отдалече , иначе от близо са си обикновенни каманаци.
цитирай
15. анонимен - dest-Лъвската глава
01.07.2011 21:48
gerganasp- горд съм че съм българин и много обикалям из родината ни но лъвската глава - човек наистина трябва да се качи на скалите както направих аз, но това са камъни, много голями и няма нищо общо със свинкс или каквото и да е. Мястото е непрестъпно и едва ли се е ползвало от траките и най-вероятно може би за скривалища на хайдути, но за пребиваване не става- човек наистина трябва да го види за да го разбере. А Беглик Таш е най-голямата археологическа измама, дори събират 2лв такса. По камъните няма следи от присъствие на човек, единствено което има човешка намеса е един каменен трон - седло издълбано в камък, един голям камък разбит на парчета от взривове и следите от дупките за взривовете се виждат в горната част на изправената половина. В тази местност където е Беглик Таш и Ранули на всякъде ги има тези огромни камъни и човек където и да разчисти земята ще направи такъв Беглик Таш. По думите на археолозите по какъв начин са решили, че има слънчев часовник те отговарят, че не са решили но привлича туристи. Над лъвската глава има следи от керамика и основи на малка постройка дали е било църква защото има нещо наподобяващо олтар и една плоча до него, или наблюдателна кула археолозите трябва да кажат и да го изследват а не да създават измислени стоун хендж.А феновете на Вълчан Войвода си имат техни си теории за местата но това е много дълга тема :)
цитирай
16. apollon - Съгласен съм, наистина се вижда от ...
01.07.2011 22:56
Съгласен съм, наистина се вижда от определен ъгъл

Разкажете и за дългите истории
цитирай
17. анонимен - Лъвската глава
13.09.2012 14:15
Главата се вижда освен от към пътя за приморско и вътре в резервата като лъвска, демек има два профила и двата са на лъв. Ходил съм доста пъти врял съм се в дупките в скалите. Вътре кухините са използвани за ритуални цели и е било обсерватория, което показват звездните карти издълбани в скалите.
цитирай
18. apollon - Благодаря ви за гледната ви точка и ...
13.09.2012 16:47
Благодаря ви за гледната ви точка и коментар.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471010
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031