Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2009 15:18 - Мраморна плоча на здравоносните божества в Пловдивския археологичен музей: една от най-ценните късноантични находки на музея. Тълкуване на изображението-снимка
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3900 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 17.11.2011 14:55


Авторска статия на Димитър Георгиев - Даков

Фриз на здравеносните божества от Филипопол с изобразени (от ляво на дясно) , Йазо, Панацея, Телесфор, Асклепий, Хигия,  Акесо, Махайон, Падалейриос, (III в.) като Епионе и Аглая не са изобразени на древната плоча.
До Махаон и Подалирий стои Акесо, която като богиня на лечението на раните и болестите e представена с връзка за ръце.
image

Има дълбока символност и мистичност в подредбата на божествата в този конкретен ред. От ляво здравоносните божества са подредени запозвайки с Луна - римската богиня на Луната. Земният спътник Луна са влияели във вярванията на древните и според фазите на Луната са чертаели здравето и бъдещето на болните. Луната е символ на вечерта - древните лекари били наясно, че вечер заболяванията се обостряли. Затова богинята Луна е изобразена в качеството й на здравоносно божество.
Плътно в десен край стои римското божество Сол Инвиктус - непобедимото слънце, като източник на топлина, здраве и слънце. В това откриваме дълбокото вярване на римските лечители, че светлината лекува. Каква потресаваща символи и древна мъдрост, за която съвременния и твърде образован човек често забравя или неглижира. Божеството Сол в Рим има митраистичен произход. Неговия символ е копието, което както по подобие на Митра богът мятъл към някоя скала, пробивало я и от нея потичал животворно поточе, както гласи историята в мита. 
До Луна стои панацея, която опирайки се на нея в гръб държи Телесфор, с което крайната цел в лечението е гарантирана - пълно оздравяване. Малкото момче Телесфор е символа на живота, младостта и надеждата за нов живот. Панацея с другата ръка държи чашата с лекарство, подадена й от Асклепий, сина на Аполон в дълбокото значение, че красотата лекува и че здравето и красотата вървят ръка за ръка. Хигия не участва в преки взаимотношения с другите божества, но пази своята идея, разположена в непозредствена значимост до Асклепий. Тя дава шансове на болните и здравите да бъдат изцерени . Никое от божествата не влиза в контакт с нея, във взаимозависимост, но без нея здравето е немислимо.
В гръцката митология, Епиона е съпруга на Асклепий и майка на Панацея, богинята на лекарствата, Хигия, богинята на здравето. Тя е вероятно също е майка на известните лекари Machaon и Podalirius, които са споменати в "Илиада" на Омир.
Без гръко-римския култ към съпругата на Асклепий не е възможно пълното обхващане на гръко-римския здравен пантеон. Епиона е богиня на успокоение на болката.  Тя е съпруга на бог Asklepios-лекарство, и майката на редица от малките богове на изцелението, включително Hygeia (добро здраве), Panakeia (вселекуваща) и Iaso (Изцеление).
В гръцката митология  Подалейрос (Podalirius или Podalarius, на гръцки: Ποδαλείριος) е син на Асклепий. С Махаон, брат му, той води тридесет кораби от Тесалия в Троянската война на страната на гърците. Като Machaon, той е легендарен лечител. Той излекувал Филоктет, титуляр на лъка и стрелите на Херкулес, необходими за края на войната, с които гърците да спечелят войната. Така най-големият троянски стрелец Парис бил убит от лъката и стрелата на Филоктет.
Семейството и потомството на Асклепий е превърнато в божествен култ и обожествено, с което още веднъж отличилите се граждани на Елада били канонизирани в божества. Това именно се случвало само с хората с благороден произход - царе и герои. Геройството само по себе си неминуемо изисквало както божественост в произхода, така и божественост в делата. Геройството доближавало хората до боговете и ги правело равно на тях самите според древногръцките обичаи, вярвания и традиции.
Язо е богиня на лечението, средствата и начините за лечение. Тя е дъщеря и придружител на бога на лекарството - бог Asklepios.
image
Язо
От здравните божества липсва само Аегле. AIGLE (или Aegle) е богиня на излъчването на добро здраве. Тя е придружител на баща си, бог Asklepios и вероятно липсва, тъй като е от друга майка -Лампетия. Акесо е богиня на заздравяването  на раните и лечението на болестите. За разлика от сестра си Панакея тя представлява процеса на лечение, отколкото самото излекуване. Нейният колега от мъжки пол е Акезис.
imageХигия - спътница на Афродита - образ върху хидрия.

image Язо, Панакея, Телесфор, Асклепий, Хигия
image
Акесо, Махаон И Подалирий


Гласувай:
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 12795581
Постинги: 5291
Коментари: 10347
Гласове: 19070
Архив
Календар
«  Декември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031