Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.11.2009 20:50 - Психология на бедността
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2032 Коментари: 5 Гласове:
1



Бедните хора са бедни, защото не могат да мислят за себе си извън състоянието на бедност, не могат да си представят дори, че биха могли да изкарват – и да харчат – много повече пари.
Ето и някои от основните аспекти на психологията на бедността.

Злата съдба
Човек, който се е родил и израснал в семейство с ниски доходи, често прекарва живота си обвинявайки злата съдба за всичките си несполуки, вместо да се вземе в ръце и да промени статуквото.

Малко, но сигурно
Човек, който е носител на психологията на бедността, избира нископлатена, но сигурна работа – в болшинството от случаите в държавни учреждения и организации.

Консерватизъм
Психологията на бедността не позволява поемането на рискове и големи промени в живота. “По-добре да се задоволяваш с по-малко, отколкото да загубиш всичко” – така би звучало основното правило. Хората с психика на бедни никога няма да започнат свой бизнес, няма да отидат да учат второ висше на 40 години и в никакъв случай няма да се преместят в нов град (или държава) в търсене на нов живот след 50!

Ниска самооценка
За хората, носители на психологията на бедността, е характерна крайно ниската самооценка. Те не само не вярват, че не могат да живеят без бедност, но не вярват в себе си и собствените си възможности.

Пасивност
Бедните хора не искат (или не могат и не знаят как) да бъдат (про)активни. Те не четат обяви за работа, не проявяват инициатива да научат нещо ново, не търсят възможности да натрупат допълнителни умения и опит. Те са просто пасивни и инертни и поради тази причина – бедни.

Грешна постановка
Когато за нещо не достигат пари, човек с психология на “богаташ” би казал, че трябва да печели повече, а този, с психиката на бедняк – че трябва да харчи по-малко.
Хората, които забогатяват, насочват усилията, времето и останалите си ресурси да извлекат повече полза (и доходи), докато тези, които остават бедни, прахосват време, усилия и енергия да обикалят магазините и да сравняват цени, за да икономисат някой лев.

Именно психологията на бедността е тази, която пречи на много хора да бъдат богати. Като се съгласяват да работят за ниска заплата, доброволно обричат себе си на бедност. Ако нямаше хора, готови да работят за 250 лева на месец, никой нямаше да има наглостта да предлага такава заплата. Може би сами сме си виновни за бедността, защото се съгласяваме да бъдем унижавани.


Тагове:   психология,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. victoriavselena - Хубав постинг
03.11.2009 20:54
Доказано е, че и хора спечелили на лотария, но продължаващи да мислят бедно много бързо изгурват парите си. За това промяната трябва да дойде върво в съзнанието - да започнем да мислим богато.
цитирай
2. анонимен - Теоретично, като за нормално об...
04.11.2009 00:00
Теоретично, като за нормално общество, е добре написано. Но дали живеем в нормално общество?
цитирай
3. injir - До анонимен2
04.11.2009 04:46
Ne. Нашето общество е много измислено. Икономическите закони са малко отнесени и дошли от вихъра. В държава, в която ограбването на обществения капитал , е нещо възможно и ненаказуемо, не може да се движи нормално напред.Ако се движи, то е въпреки всичко. Представете си една каруца, чиито колела са с различна форма - квадратна, шестоъгълна, и т.н. ъгълна, понякога елипсовидна, но никога не е кръг. Ето, това е нашата държава.Такър - такър...
цитирай
4. анонимен - mnogo mi haresa postinga ti apol...
04.11.2009 08:53
mnogo mi haresa postinga ti apolone, radvam se 4e taka misli6...az ne vijdam ni6to lo6o v tova da pe4eli6 dobre..da podsiguri6 po dobar jivot na semeistvoto si, da moje6 da si pozvoli6 dosta ne6ta da si kupi6.....pro4etoh i stihotvoreniqta ti v prednite ti postingi....jelaq ti tazi lubov , koqto izpitva6 da e naistina istinska i krasiva lubov...
цитирай
5. анонимен - Прекалено голям е егоизма на бог...
05.11.2009 01:13
Прекалено голям е егоизма на богатите, за да мислят за бедните.............
Много е лесно да се каже, че някой се съгласява да работи за ниска заплата , ами като няма за висока???.........
В ежедневния си маршрут срещам акордеонист,възрастен - стари градски песни, хубаво свири..........на рибарско столче е сложил картонена кутия..........минавайки и в двете посоки пускам стотинки, лев, два...а репертоара го знам на изуст!!!!!!!!!!!!!! Дали той мисли богато??? И колко ли богат ще стане , ако мисли така ?????
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14529210
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930