Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.10.2009 15:21 - Произход на името на река Места
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2421 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 11.06.2010 11:07


Река Места има две имена със сходен произход - едно българско, Места, и едно гръцко Нестос. И двете имена произхождат от думата с гръцки произход - мнестра. Две имена съдържат тази дума - Клитемнестра и Хипермнестра. Гръцката дума мнестра има древен произход и означава зряла жена за женитба.Очевидно думата е съставена от мнеме - памет и естрос-страст, ярост. В този смисъл точния превод на думата е "жена, осъзнаваща своята зрялост и страст". В това отношение значението мнестра е коренно различно от значението на думата девойка, при която няма осъзнаване за зрялост. Като използваме съставните думи мнеме и естра, стигаме до точния семантичен превод на древната дума като "жена, осъзнаваща и помнеща страстта в себе си". С други думи очевидно става въпрос за жени от аристократичен произход, които са познавали страстта преди да се обвържат със страст, или вече омъжени са могли да имат свободно поведение и неограниченост в движението и проявите на обществото. Във всички възможни интерпретации става въпрос за зряла жена. В това отношение жените носещи името мнестра във всички случаи се различават от социалния статут на девойката. Друго добавно значение на думата мнестра е съпруга, но засега все още не може да се каже определено дали със значението на вярна или невярна съпруга е употребявана тя.
Съдейки по текстовете на Овидий и Псевдо-Плутарх за любовния мит между Родопа и Хемус, които били брат и сестра, но почнали да се желаят от чиято любов се родила реката Марица. В този смисъл името на реката Мнестра е в унисон с концепцията за любовта между околните планини, от която извира животворното любовно дете на реката. В този смисъл името на реката като "съпруга" на околните планини, създава концепцията за пренасяне на човешките взаимотношения в релефа на природата.
С времето реката е оформила два варианта на името от първоначалното Мнестра - Места , което идва от Мнестра-->Мнеста-->Места и гръцкия хидроним Нестос, които идва от Мнестрос--> Мнестос--> Нестос.
Видният български лингвист Иван Дуриданов изказва съображението, че реката произлиза от староиранския корен nes, който означава река (nadi -река) и дава примери за две реки в Гърция с подобен корен - Neda в Аркадия и Nedon в Месения. Тази лингвистична теза също заслужава внимание, но тя самата не обяснява преносът на староиранското влияние по земите на Балканите, освен по време на персийските походи на  Ксеркс и Дарий.
Името на река Нестос е употребявано по този начин от древността от най различни автори - Херодот, Тукидит, Аристотел, Страбон, Мела.






Тагове:   река,   места,


Гласувай:
2



1. анонимен - Щ.Младши:
13.09.2010 20:40
Съгл."Ангеловия анализ"Места=Меща/прех.Щ-СТ/,Меча/прех.Щ-Ч/,Теча/Течението/,
след диалектния преход Т-М.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466988
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031