Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 12:16 - Светата Анорексия, Света Булимия и синдромите на Барби и Кен
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2752 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 28.10.2009 07:21


Само културални са различията между постите на Средновековието и манията за килограми и сантиметри в съвременния консуматорски свят. Оказва се, че натрапваната култура и социални модели са тези, които формират във възприемчивите съзнания модели като Кен и Барби. При това в съвременен план се наблюдават нови видове Барби и Кен. Тези идеали на външни култ към естетически модели могад да не засягат само младата възраст, а всяка друга и дори зрялата възраст, особено когато е изградил свое разбиране за външния вид и неговата еститечска и природна целесъобразност. Така Барби и Кен вече не са само на 16 години. Тях можете да ги видите на 40, а може дори на 60. Друг тип Барби и Кен са тези, които вече са станали жертви на консуматорското общество (под консумизъм трябва да се разбира стремеж от страна на обществото към пълното задоволяване и презадоволяване на хранителните потребности на всеки свой индивид, като това става безконтролно и стимулирайки неговите хранителни нагласи). Хората спонтанно увеличили незабелязано за тях самите своите килограми в епохата на консумизма, виждат един в огледалото, че те не са същите, придобивайки нови широчинни измерения. Ударът върху Аза е директен в момента, който личността сама преодолее защитните си механизми и нарцистичните си нагласи. За хората с излишни килограми, теглото се явява стимул да навлязат в синдромите на Барби и Кен. Те стават Барби и Кен с цената на много усилия.
Но каква е разликата със средновековните пости. И досега в България хората от зряла възраст в своето мистично преклонение пред вярата и в тежък дисбаланс със страха от смъртта, продължават да практикуват постите като средство за очистване от греховете, като блаженство даващо жертва за душата и тялото, но получаващо неземна, небесна награда. В общи линии постите като физическо изтезание са единствената културално-религиозна практика оставила свързани католизма с православието и представлява една средновековна реставрация, както и достъпна непарична сакция за опрощаване на натрупаните грехове. Какво по-добро средство да породиш гузна съвест у вярващия като го накараш да се самобичува и самонакаже с средствата и запасите на собствения мазохизъм, вдъхвайки му увереност, че се прочиства и дори още повече, с циничния подтекст, че ставя свят човек.
Извратената културална концепция не е от най-достойните достижения на мисълта, но пък за сметка на това е чудесно средство за манипулация. Това само говори колко добър психоманипулант е църквата, а и нейните инквизиционни умения само за засилили представите за това колко огромен е запаза на мазохистична енергия у всяко едно живо същество.
Все още в литературата няма подобно разделение на булимията, но този термин плаче от допълнително разделение и детайлизиране на неговите особености. на първо място феноменът на булимията е феномен на свръхконсумизъм - най-разпространеното явление сред консуматорските общества, при което липсата на удовлетваряване на комплексните потребности се консумира от свръхкомпесиране на хранителния нагон. При булимията липсата на сексуална удовлетвореност е компенсирана от свръххранителен внос и удовлетвореност. Хранителното проникване в организма е сублимирано в своебразно сексуално проникване без страх от контакта (социален, личностен), а резултат по-скоро на социално алиениране и самота. Това е огромната разлика между булимията и анорексията като хранителни неврози. При анорексията е налице страх от външно проникване в прекалено интелектуализирания и апокалиптичен вътрешен свят. Този страх определя невъзможността за поемането на храна, заради страх от допир, от контактуване, заради страха от проникване и разрушаването на стерилния за аноректика вътрешен свят. В този вътрешен апокалипсис на анорексията пряко одъждествен не с либидо, а с чисто мортидо, страха към храната и храненето е отъждествен със страха от сексуалния контакт(ако сексуалният контакт е налице конменсаторно отказа от хранене протича още по-затегнато). Анорексичният индивид вегетира респектиран, но бестрашен пред смъртта и само интелектуалния вътрешен свят (строежа на пясъчни мисловни кули) е неговата опора в света. Всъщност термина хранителни неврози не е точен - точния термин е социо-дигестивна неврози, към които трябва да се причислява и затлъстяването. 
Булимията като разстройство в хранителното поведение съдържа в себе си два неразривно свързани компонента: булимия=хиперфагия+полифагия. Налице е несъразмерен контрол както на количеството, така и на честотата на хранителното поведение. Налице е хипертрофия на едно видоизменено либидо, деформирано от страха и ужаса от мортидото (смъртта). Очевидно става дума за естествена компенсация - в случай на фрустрация и незадоволени потребности, организма изпитва освен повишен физичен глад, а също и нов феномен на психичен глад, в който една потребност и удовлетворението от нея, могат да компенсират гладовете, възникнали от други потребности.
Относно съчетанието на признаците хипер и полифагия, можем да разделим булимията на инцидентна или спорадична, епизодична, в която след всеки булимичен епизод следва светъл период и перманентна. Най-трудно в теоретичен план е дефинирането на инцидентната булимия, но тя в никакъв случай не следва да се пренебрегва, защото нейното учестяване без значение от големината на периодите без булимични кризи, може да утъпка поведението на една ларвирана и протрахирана булимия. 
За целите на криничния подход и предвид усложненията от различен тип е редно да се въведе още едно деление. Според нефизиологичните последствия на приемането на голям обем храна булимията трябва да се разглежда като езофагеална, ентерална и комбинирана форма. Тези форми се определят от достъпността и индивидуалните практики на отделните болни и от способа за отделяне на прекомерното количество храна. От психологическа гледна точка можем без риск от превратно и погрешно тълкуване да разглеждаме булимията и анорексията като болестно, нефизиологично поведение на мазохистичния характер, в което агресията е придобила изцяло облика на автоагресия или е избрала втори външен фокус на агресивност, но като цяло облика на страданието е автоагресивен.
При езофагеалната булимия обема на излишната храна се вомитира, усложненията са от страна на патологията на езофага, Язви на Барет, кариеси, улкуси по назофаринкса, вътрешно кървене, диспепсия. При ентералната булимия големия обем на храната след преяждане се евакуира ентерално с помощта на очистителни, а усложненията са от страна на язви на колона, колит, гастроптоза, гастропареза, гастрално разширение, диспепсия.
Гладуващите с пости през Средновековието, за да прибият свят облик и съвременните хора с анорексия и булимия не се различават в своето страдание, въпреки огромните културни различия между тези два периода. Това само затвърждава вярването, че хранителните поведенчески разстройства са жертва на лицемерието на обществото пред своите собствени проблеми и проблемите на индивида. Едно лицемерие в полза на прикритието на истината, на проблема и в името на съществуването на държавата и на обществото като цяло, макар и неговото погрешно верую.
Света Анорексия и Света Булимия обрекли себе си в безбрачие и самотност в името на чистото си съществуване и в очакване на божествения контакт, очакват своето мортидо за Света Анорексия и либидо за Света Булимия в ена алюзия далеч от парещата, чужда и неосъществима реалност, но разпънати на кръста на страданието по невъзможността да бъдат удовлетворени в своите объркани и неясни потребности. Затова днес Барби и Кен са разпънати като светци на красотата и идеала за външна красота, като мъченици на потребности, неясни за самите тях.





Тагове:   анорексия,


Гласувай:
3



1. iliada - Apollon !!!!
27.10.2009 13:46
Интересна статия и не съм се замисляла за свързването на постите редукцията на теглото още повече при хора с доста висока възраст ,но звучи правдиво:)
Хубав ден - аз специално от статията огладнях!:)
цитирай
2. apollon - приятна хиперфагия :) храната ...
27.10.2009 13:51
приятна хиперфагия :)

храната е живот
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466845
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031