Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2009 14:43 - Произход на името на град Венеция и на името Виниций
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1035 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 08.01.2010 04:11


Димитър Георгиев- Даков

Името на град Венеция е загадка. То не е ясно дори за самите италианци. Колко жалко е наистина перлата в короната на цяла Италия да бъде неизвестна спрямо своя лингвистичен произход. Най-малката държава в света, която благодарение на своята икономическа и флотска мощ е успяла да владее хиляди пъти по-големи и васални територии. Единствената и най-малка страна в света, която в своята военна история е устояла и побеждавала в стратегически план флота на Османската империя. Възраждайки спомена за древен Рим, наследявайки най-добрите традиции, разполагайки с най-добрия опит, градът държава взема полисното начало от гърците и военното майсторство на Средиземноморието и Рим. И не последно място, може би най-голямото достойнство е във слушването на собственото наследство относно практиките на дожите спрямо изпълненията на повелите на "Владетелят" от прочутия Николо Макиавели.
Никой не знае на кого е кръстен градът? Може би и в това мистерията, в която този град винаги е успявал да плува над водите на бурното море и да оцеля в такъв грандиозен план, че да превърне себе си в град държава.
Едни смятат, че заради живелите в околностите на града етруски и заради племената със славянски произход венеди, градът е кръстен именно като Венетия или Венеция - град на венедите, но според мен тази тези е исторически и географски абсурдна. Нещо повече, тя е просто аналогична, в което не прозира никаква лингвистична точност на корелацията венеди-->Венеция. Също е абсурдна тезата за връзката на името на града с богинята на любовта Венера, като тук вече няма дори и лингвистична връзка, колкото развратът и карнавалите на Венеция да са били на почит в цяла Италия и за самите венецианци.
Загадката на името на град Венеция се състои в името на едно растение, което по перфектен начин разрешава дилемите за произхода на името на града в пълната му цялост.
image
Името на растението носи думата, която произлиза името Венеция. Това е растението Lathyrus venetus. Прилагателното venetus е в корена на името на град Венеция. Прилагателното име се превежда като морско син, което е и централната ландшафтна особеност на потъналия в морето град. Няма как тази ландшафтна и микрорелефна особеност на града, което го прави единствен по свойта природа да не е била водеща в главите на кръстниците на Венеция.
image
Прилагателното венетус е близко и до асоциацията за идващ в морето, което се свързва с миналата форма латинския глагол идвам -  veni, свързан с поговорката ""Veni, vidi, vici" - "Дойдох, видях, победих" с алюзията за името на Венеция като "град идващ от морето" или "дошъл в морето". Възможно докателство за това е англо-саксонската форма на името Venice.
По същата схема не можем да твърдим и да сме изцяло уверени, че името Виниций, произлиза от латинската дума за вино - vinum. Името може да произлиза от Venicius - идващ, побеждаващ, настъпващ. В този смисъл гръцкото име Николай стои по-близо до Виниций, отколкото Винка и Винко, които са доста редки имена. В този смисъл е малко трудно да си представим съзнателното кръщение на една тема в лоното на виното. По скоро името Вениций и неговия аналог Виниций, трябва да се разкодира и осмисля като победител.
Дори един от най-често употребяваните древни езици като латинския може да бъде неясен. Това е защото в ойконимната практика често някои звуци се видоизменят под напора на лесния изказ и изговор, в резултат на което дори ясни по произход имена с времето придобиват нови звучения, нови значения, нови реминисценции.







Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14465026
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031