Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2009 23:19 - Причини и лечение на косопада
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2268 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 05.11.2009 22:49


Основните причина за косопад са недостатъчен прием на минерали, ексцесивна себорея придружена с пърхут, мазна кожа на скалпа, високо ниво на тестостерона, наличие на инфекции във фоликула и скалпа и силни емоционални преживявания от дистимен характер. Забележете, че генетичните фактори стоят едва след всички изброени фактори като честота и значимост. Трябва да се отбележи, чевисоко ниво на тестостерон при мъже и жени е свързано с повишената мастна секреция като двата фактора са взаимосвързани и присъствието дори на единия води след себе си до селектиране на пропионова флора в скалпа.
Необходимо е да се спомене, че всеки човек, който не отделя специални грижи за косата си, а има проблеми със нея, след време задълбочава проблема си. Друга заблуда е че механичните стимулации на кожата на скалпа ускоряваш косменото опадване. Напротив, масажирането с твърд предмет като гребен особено при къси коси и най-ползотворния способ за допълнителното кръвоснабдяване с кръв на тази част от тялото на човек, както и за подобряяяване здравината на косъма. Друг основна заблуда е че честото манипулиране и миене на косата създава риск за по-бързото опадване на косми от скалпа. Пациент със ексцесивна себорея е необходимо ежедневно да измива косата си с подходящите за това средства, тъй като отнемането на излишния себум е единствения естествен начин за регулиране на неговото екзокринно отделяне.
Често пъти пациента не обръща внимание на задължителното противогъбично и антибиотично третиране на инфекциите на скалпа, за да бъде ерадикиран проблема с косопада.
И тъй като не бих понесъл хората да страдат от незнанието си, бих споделил опита си за коригирането на този проблем.
1. Цефазел, който представлява стандартен селен-съдържащ препарат в терапевтични дози 2х1т за един месец и 1х1 за два месеца.
2. Богата белтъчна диета.
3. Рестрикция на употребата на мазнини в диетата.
4. Мерки за употребата на измиващи следства с антибактериални свойства и хума.
5. Ревалид 1х6 капс. след хранене на ден за 10 дни.
Едно допълнително пояснение не е излишно. Съчетанието на селен с АЦЦ увеличава десетократно неговата резорбция и трайната му инсталация в тъканното депо.
Най упоритите и неприятни форми на женски косопад
Това несъмнено са косопада при розацейна себорея, при акнеична себорея и при синдрома на Щайн-Левентал или известен още като синдрома на поликистозни яйчници. Тези типове женски косопад се лекуват трудно и упорито до настъпване на видим и задоволителен ефект. Обикновено косата в тези случаи е мазна, рядка и често пъти разредена до силно олисяване в определени зони на скалпа. Типично е най-силното оплешивяване при тях да се наблюдавав теменната зона на скалпа.
Тъй като най-трудно е постигането на ефект при синдрома на поликистозни яйчници, ще се опитам да дам решение на проблема в най-трудния и неясен вариант.
Съвременната схема включва Метформин, естрогенна субституция, овариални протектори, антитестостеронови препарати.
Косопадът е като цяло  периферен симптом на заболяването и общата разгърната картина на протичане на болестното отклонение демотивира пациентите да търсят ефикасни подходи за изход от ситуацията на фона и на нежеланието на специалиста за интердисциплинарен полед върху нозологията.








Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14516164
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930