Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2009 22:06 - Произход на името на град Бургас
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 12173 Коментари: 11 Гласове:
1

Последна промяна: 16.09.2010 00:10


Произходът на името на град Бургас е изключително сложен. Той стои на границата между сблъсъка на две различни цивилизации - България и Византия. През повечето време градът-крепост е бил владение на Византия като границата е преминавала най-често по линията на река Ахелой,  а самата река като граница е била зона на тежки сражения като в повечето случаи тези стратегически битки са печелени от страна на българите. От този превес на силите в областта на град Бургас възниква и гръцкото име населеното място през неговото византийско владичество от Средновековието (X век) - Пиргос. Името Бургас означава "град крепост", град кула", "град кале" и идва от близкото, но древно селище Бергуле с келтски произход. Бергула е античното име на  Arcadiopolis(Аркадиопол) и на съвременния турски град Люлебургас Възможна интерпретация на названието Бергуле е "град на галите".
Такъв град има и на територията на днешна Испания като съвсем сериозно се предполага, че негови създатели са българите от армията на Теодорих(Аларих), завзела Рим и довела до разпадането на Римската империя. Съставена от сборни племена и със значително присъствие на български конни войни , армията на Теодорих остава траен отпечатък в историята на Запад като на територията на Апенините и Пиринеите и до днес има запазени български топоними. Един тях е и испанския град Бургос. Името на испанския град е пълен аналог по произход, език и генезис на българския град Бургас. Името Бургус, Бургос или Бургас означава също крепост и има българоезичен произход. Оттук произлиза и съставното име за град-крепост на много германски градове през средновековието - много от тях завършват с окончанието -бург, което като аналогия е българския езичен вариант на гръцката дума за каре и крепост - пирг. Такова българско окончание имат и съвременните европейски градове като Хамбург, Страсбург,Мекленбург, Вюртенбург, Магдебург, Бранденбург, Ротенбург, Попенбург, Олденбург, Люнебург, Дуисбург, Сиегбург, Марбург, Фрайбург, Регенсбург, Вюртсбург, Диебург, Ашафенбург. Не можем даже да си представим колко и какво сме дали на цивилизацията на Европа, за да заслужаваме в днешно време нейното височайшо политическо презрение. Трябва да се прави разграничение между названията Пиргос и Бургас, защото те не са идентични, а са по-скоро две имена с разноезиков произход. Градове с името Пиргос има и днешна Сърбия и в полуостров Пелопонес в днешна Гърция, заедно с имената на няколко села пак там - Пиргос и Карапиргос.
Тази последица всеки средновековен град на Германия в Средна Европа да се казва бургус и да окончава на това име само показва какви са мащабните последствия на хунската инвазия и колко многочислен е бил българския народ в нея. Бургус или още бургос е транслитерираната западна форма за името "българин", което няма как да не е така, щом във всеки един език всеки народ по свой начин изговаря името на българите, защото не са срещали друга подобна култура и езикови особености преди това и самите те не присъстват в техните култури. Последното заключение обаче наистина се нуждаят от строги и последователни лингвистични изследвания.
В необичайното наименоване на германските векове вероятно датирано по времето на хунското присъствие в Европа се крие цял един нов и твърде необходим термин. Редно е да наречем имената на германските градове, завършващи на окончание бург с нова научна терминология. Редно е те да се наричат "градове бургуси".
В науката все още няма точно обяснение на трансформацията довело до замяната на окончанията -бург в - берг. Това е въпрос, който тепърва търпи анализ и научно обяснение.




image image



Тагове:   бургас,


Гласувай:
1



1. анонимен - хубаво разказано,
09.10.2009 22:50
само дето не помня около Бургас да има такива баири. Бургас в представата на хората е най-вече море и НХК (или както му е името сега).

Пиргос има и сега в Сърбия. По пътя към Белград, около Димитровград има указателни табели.
цитирай
2. анонимен - Че няма баири, няма, че едно равн...
09.10.2009 23:10
Че няма баири, няма, че едно равнополе, къде не може да се закачи погледът ти..това отделен въпрос....да не говорим, че това, което е написал отговаря на истината частично.има доста смислено обяснение относно редуцирането на гласните и съгласни в имото му. А това, че през IX в. там където е било Бургас са били само колиби...е доказно исторически..)))) Бургас винаги ще си остане един мега скучен, смотан и еснафски градец с претенциите на курортен град!!!!
цитирай
3. анонимен - Д ан 2
10.10.2009 09:30
Бургас не е скучен и еснафски град и никога не е имал претенции за курортен- Колкото до баирите само на 10 км се почват Айтоските баири , а на 30 км е Стара планина. На връх Трите Сестри, който се намира в кв. Банево са открити останки от стари съоръжения за вързване на лодки.
Никой не оспорва, че през 9 век тук е имало само колиби , но сега Бургас е 4 ти по големина град.
Можеше да се размине и без обидите , но явно някои хора в това им е забавлението - да сеят обиди в нета.

Аполон - благодаря за хубавият разказ за произхода на името на моят роден град
цитирай
4. apollon - И аз ти благодаря Дарлинг че защити ...
10.10.2009 09:58
И аз ти благодаря Дарлинг че защити града си и постинга с твоето честно мнение и заради достойната ти позиция те поздравявам с това:

Роб на сетивата

Д.Г.

В реката,
в езерата,
в житата,
аз сам стоя
пред тишината,
във сянката
на красотата.
И там изпитвам
глътки на горчивината,
която мене прави
роб на сетивата.
цитирай
5. анонимен - darling, на мен също
10.10.2009 11:27
ми е роден град и продължавам много да го обичам.
Очаквах в поста да има други снимки, оборващи подобни анонимни коментари, но това си е изцяло виждане на автора.
цитирай
6. анонимен - и аз като дарлинг първо се сетих за ...
11.10.2009 16:03
и аз като дарлинг първо се сетих за Айтоските баири наблизо е Карнобатската част на Стара Планина. Вярно е обаче ,че самият град Бургас е разположен на много равно място на самото морско равнище.На равно място до морето може да е имало само и единствено рибарско селище. Горе по баирите със сигурност е било един вид естествена преграда ,защо не и крепост.Вярно ,че Бургас не може да се равнява с Пловдив и Русе, които са културни средища и аристокатични градове. Но е далеч по чист град от столицата. Това е градът който носи основната печалба на страната 65%. Така, че Варна остава далеч назад, колкото и да се пъчи да бъде морска столица.На Бургас му липсва само културен елит такъв в миналото е имал.Причината е ,че всички успели ги изтеглят в София.Значи има доста талантливи хора в този град лошото е ,че не остават в него.Аполон не за всичко е прав но в основни линии е напипал нишката.Прав е да търси връзка межди гръцкото Пиргос и българската дума за с този смисъл.Но не е доказано дали сме хуни.Съществуват версии за източно-ирански произход и за това ,че българите са си отделно номадско племе.На мен не ми допада версията ,че сме татари.По скоро вярвам ,че бъгарите дошли от изток сме си българи и никакви други!
цитирай
7. geranul - относно Източната римска империя
13.10.2009 04:00
Макар името Византия да е доста популарно в нашите учебници по история, на практика в късната античност и средновековието такава държава не е имало - българите са водили войни с "ромеите", демек с римляните, а не с "византийците". От историческа и всякаква гледна точка е добре да се пише и казва Източна римска империя (за която говорят и самите хронисти), а не за възприетото по -късно през ренесанса по религиозни и политически причини измислено име Византия.
цитирай
8. анонимен - от Германията
17.11.2009 21:12
Интересна е тезата ти за Бургас. Но идва въпроса говориш ли немски и колко добре ? Познаваш ли народопсихолгията и историята на Германия. Дай малко по-задълбочено за немския Burg -дай малко от старонемски, среднонемски и до днес. Кога първо се среща. Няма нужда БАН да разработват темата. Днес с задълбочени по-знания по чужд език (в твоя случай немски и италиански) може също да чертаеш паралели между дадени найменования и да откриваш взаимовръки и накаря да не забравяме , че с Интернет може много неща да провериш и да дообогатиш знанията си по дадената лингвистика.
цитирай
9. анонимен - От Германия
17.11.2009 21:16
Как реши , че има трансформация от БУРГ В БЕРГ .Това са две различни по значение думи
цитирай
10. apollon - сладки мненияс лека доза пипер - не ...
17.11.2009 22:58
сладки мненияс лека доза пипер - не се хаби - аз се забавлявам
цитирай
11. анонимен - Щ.Младши:
16.09.2010 19:22
Тешел си е име от едно семант.гнездо с термини като Зидел/Зидар,Дигар/,Кастел/Къщел,Къщар/,и т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14522702
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19331
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930