Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2009 10:04 - Произход на името на река Камчия
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 3156 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 07.10.2009 14:40


Авторска статия на Димитър Георгиев - Даков

Етимологичният произход на името на река Камчия е сложен, поради което за първи път тук щу бъдат представени три нови теории за семантиката и произхода на името. В тези теории общ и напълно сигурен елемент остава факта, че в горното течение реката и до ден днешен е наричана Тича, което е характерно наименование на реките с ясно установен български произход. От своя страна това показва, че и съставът на името е сложен и се състои от два корена. Заради съставното име к корен Тича, тук се затвърждава мнение, че в близкото минало един от базионимите е бил не Камчия, а Камчая.
Едната теория изгражда името от двута корена на думите камъш - тръстика на турски и Тича със сливане в КамъшТча--->Камча---->Камчая---->Камчия. Тази теория е най неправдоподобна от всички останали, защото съчетава думи от турски и български произход, което не е типично, макар, че подобни примери за смесени търско-български думи са налице в българския език.
Втората теория изгражда името от думата камар, която на пущунски означава клисура. Камартича---->Каматча --->Камча. Но тя също има своята доза недостоверност.
Третата теория допуска произхода на българските глаголи искам и сакам за строго индо-ирански. В корените на тези глаголи присъства индийската дума за желание кама, като тя е използвана също и за наименоване на индийския бог на желанието Кама. Тя присъства също така и в наименованието на великата книга на Ватсаяна - Кама Сутра. Същата дума е послужила за семантична база и на името на река Кама, разкривайки древното вярване, че реките носят желанията на хората и отнасят посланията на хората. Чрез тази теория, която е най-достоверна от останалите, се разкрива че базионимът е бил съставен от два независими корена, които в последствие са се сляли. Базионимът е бил Кама Тича.  Можем да предположим, че българите са кръстили реката от най-първото си поселение по тези земи.
Очевидно реката е могла да има сакрално значение за местното поселение вливайки своите води срещу изгрева на слънцето.



image
Затова когато чуете името Камчия или си спомните за речните поверия и сте в близост до река, опитайте да си пожелаете нещо, стоейки край реката, което силно искате, за да може реката да ви го донесе и в същото време предайте нещо съкровенно като мисъл на любимия човек, който не сте виждали отдавна. Реката ще направи всичко това за вас, без ни най малко съмнение. Защото ако вярвате, тези неща ще се случат и ще достигнат до вас по пътя на реката.



Тагове:   Камчия,   река,


Гласувай:
1



1. анонимен - Щапаров Младши:
13.09.2010 20:47
Камчия=Качия/без носовката/,Тячия/Течия,Тичия,Течова/,т.е.-Тича/Теча,
Течението,Тичащата,Течната/!Сила е "Ангеловият анализ" и постига чудеса,понеже с лекота разтълкува и най-сложните имена.
цитирай
2. анонимен - Пак за Камчия
19.04.2012 17:04
от народните песни се знае за един сакрален уред - оловна камджия. Тая дума е обща за българо-турския говор на балканите. Та реката много лъкатуши из Балкана и хълмистите й околности са добре заселени с разни хора. Едната е доста бурна често през годината, защото има хем пролетно, хем есенно пълноводие- тя е луда камджия. ч е обеззвучено дж.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14516908
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930