Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 22:29 - Сензационни разкрития за произхода на богинята Афродита
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 2900 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.10.2009 19:00


Авторска статия на Димитър Георгиев - Даков

Общоизвестна е склонността на древните гърци да играят непредубедено ролята на културни плагиати и да взаимстват в своята разностранна митология митове и култове от чужди и съседни на тях народи. Траките не са единствените, от които гърците често са взаимствали. Друг народ, чиято култура също е плагиатски експлоатирана, това са хетите. Хетската държава се появява през 1800 г. пр. н.е. и процъфтява до около 1200 г пр.н.е., като през 14 век преди Христа нейното господство в близкия изток е скрепено чрез династичен брак с Египетския фараон Аменхотеп III  и впоследствие сина му Аменхотеп IV с хетската принцеса Тадухепа или по-известна с египетското име Нефертити. И до днес Нефертити се слави като най-красивата жена на древността. В дълбоката митологична древност прочутите царе и царици давали началото на култа към бога и неговото слизане на земята като човек и така се затварял цикъла на хармоничност на властите. човекът прехождал в бог, а бога в човек. Осъществявало се сливането на небесната със земната власт.
През 14 век преди христа по времето на Нефертити Хетската държава все още е в разцвет и остров Кипър е колонизиран както от хети, така и от гърци. Двете съприкосновения между двата народа станали на малоазийския бряг на Егейско море и на остров Кипър допринесли за културен обмен и взаимствания.
Сензационни се оказват две етимолоични открития, направени за първи път в тази статия. Египетското име на Нефертити не се превежда като "красавицата, която идва отдалече, оттам", а точен превод означава "хетската красавица", тъй като името й е образувано от Нефер - красива и египетското име на хетите - hititi или hitite. Точният фонетичен състав на името е Неферхтити като производно от Неферхитити.
Вторият важен етимологичен момент е залягането на личното египетско име Нефертите (Нефертити) в първообраза на богинята на красотата Афродите(Афродити). Така видоизмененото име Афартити и Афратити дало началото на името Афротити. Не е изключено гръцката дума анафора или нафора,която значи приношение, да има египетски корени и произход, тъй като за приношението избирали само най-красивите и добри неща от реколтата и добитъка, а понякога и човешки жертви с прочувствена красота.
Доказателствата за чуждия на гърците култ към Афродита са три: съществуват две версии за произхода на богинята, Афродита е по-древна по родословие от Зевс и най-важното - Афродита застава на страната на троянците, спасявайки Парис от гибел, а това е ясен белег за генеалоично пристрастие на богинята към народа на троянците. По това време хетите са съюзници на троянците. Това позволява и трактовката от историята на Илиада, при която хетската по произход Афродита може генеалогично да застане на страната на трояците - враговете на гърците.
Феноменално е колко много подхожда производното на Нафартити име Афартита но гръцката богиня Афродита. Ако приемем Троянската война като възлово събитие за трайното  озаконено присъствие на тракийските в гръцката митология като Дионис, Аполон, Артемида, то следва да подчертаем, че именно Нефертити царува няколко столетия преди тази война.
Обожествяването на Нефертити е напълно типично както за Египет, чийто наместник на бога Ра се явява именно тя. Нормално е този култ да се прехвърля с още по-голяма сила в държавата на Хетите - нейната родина. Заради присъствието на Ишара, Нефертити се отъждествява с Ишара, а не може да буди учудване и обратния процес.
На територията на остров Кипър където се заражда култа към Афродита както достоверно подсказва и самата легенда за раждането на Афродита, в този момент представят своето присъствие както гърците, така и хетолувийците. Взаимната трансференция на култове и откровенната практика по гръцката чужда приемственост на божества е формирало гръцкия мит с прототип на една действителна личност, покорила древността със своята неземна красота.
Значимостта и на първа дама в царския двор на Египет и упражняването на върховна аристократична власт близо 22 години създава цяла една епоха на нейно влияние и управление, озаконило супремното й присъствие в цели древен свят.
Както в този момент можем да се уверим по историческите граници на Египет и Хето-Лувия, двете държави са съседи скрепени със сполучлив династичен брак. Можем да проследим и преместването на култа към обожествената Нефертити - богиня на красотата и наместник на земното присъствие на бог Ра от Египет през Хето-Лувия и в последствие достигайки до всички крайни точки на този култ неустановени със сигурност от историческата наука - анатолските траки, хетите по малоазийското крайбрежие на Егейско море, крайбрежието на Черно море с делтата на река Дунав и не на последно място разбира се Кипър и Древна Елада.

image



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14505386
Постинги: 5337
Коментари: 10427
Гласове: 19330
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930