Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 02:00 - Произход на името на река Марица
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 6586 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 30.11.2009 13:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Макар Византия да се отъждествява в политически план с Рим и неговото достолепно величие, в никакъв случай Византия не провежда пряка реставрационна политика по отношение на културата, имената на градовете, а още повече за религиозните доктрини на нехристиянския Рим. Разделянето на империята между синовете на Теодосий първи и предаването на инсигниите на Ромул Августул на император Зенон, окончателно води до трайното отслабване на римските династични родове и тяхното заменяне с гръцки такива. Властта е узурпирана бавно постепенно и методично, като култа на гръцката митология търпи ретардация на фона на християнската теократизация. С други думи на фона на реставрацията на гръцката култура като цяло езическите гръчки символи и божества се детронират с премахване на тяхното обожествяване, но със запазване на културния си пълнеж. Вместо тях се издига абсолютният култ към мотеистичния християнски бог в един изцяло патриархален дух.
Единствено новопостроените от римляните градове могли да запазят имената си, още повече, че в тях живеело все още романизирано население. Навсякъде господствувал и се налагал със все по-голяма сила гръцкия език и писменност. Така Византия реставрирала както гръцката култура, така и гръцката политическа система, наред с разцвета на християнската ортодоксална система. Тя се оказала по-мощен колонизатор и културен хегемон от самия Западен Рим. Нещо повече, за да подчини множеството етноси и култури на своята територия, тя перманентно налагала елинистичната култура и се явявала своево рода "културен окупатор и узурпатор". Много от римските градове и крепости поличили своите еквивалентни названия на гръцки език. Така земите на Балканите постепенно претърпели някоолко културни робства - масова романизация по времето на Римската империя, масова елинизация по време на Византия, частична латинизация по време на империята на Латините, масова изслямизация по време на Отоманската Империя.
Целият този предговор се наложи, за да опровергае грешното схващане, че в реални условия Византия е провеждала проримска политика. Това е една огромна заблуда. Именно затова името на река Марица е споменато в този си вид чак през 1153.
За първи път името на река Марица се споменава от арабския географ и историк Ал-Идриси (1153). Според Идриси името на Марица се отнасяло първоначално до долното течение на реката. Според сведенията на Георги Акрополит, който твърди, че Хебър променя името си в Марица, тъй като в нея се вливали и други реки, които я превръщали в голяма река.
В действителност гръцкото име на реката е покрило и изместило отдавнашното римско име на река Марица, което тук се предполага, че е Марис. Името Марис буквално преведено е "река към морето" и е обозначавало долното течение на реката, докато горното е продължавало да се назовава Еброс и Иброс, като свидетелство за това е  наличието на един от първите притоци на река Марица, който и до ден днешен се назовава Ибър. Турските форми за името на реката Марич и Мерич удивително много напомнят за римския вариант на името Марис. Името Марич и до ден днешен влиза в състава на името на Маричините езера.
Вероятно заради влиянието на Византия римския вариант на името не се е запазил или в късноримската епоха не се е запазил. До нас достига непроменения римски хидроним Ромбос като име за река Марица.
Както показва една древна римска карта, името на река Марица като обозначение на долното й течение е логично да произхожда от географски обект в непосредствена близост до нейното устие и това е Maris lacus. Наличието на такива морски езера е чест феномен по крайбрежната ивица. Налице са планини с името Исмарус в близост до устието на реката. Така тази голяма река е започнала да се наимова по този начин.
image


 


Маричини езера- долни.
image





Тагове:   река,   теория,


Гласувай:
2



1. him - Въпрос?
05.10.2009 14:16
Снощи, гледайки BBC филма за Атила бях учуден да разбера, че едно от решителите сражения се е състояло около р. Вит. Днес попадам за пръв път на блога, има ли писана такава статия?
цитирай
2. apollon - Имам статии за Атила - бих се радвал ...
05.10.2009 14:44
Имам статии за Атила - бих се радвал да споделите впечатленията си от тях - можете да ги нарети като в гугъл напишете apollon и Атила
цитирай
3. анонимен - reka marica
08.10.2009 20:24
reka marica e edna ot nai-hubavite reki v balgariq
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466692
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031