Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2009 07:27 - Воювал ли е хан Крум с аварския хаганат? Напада или дипломатичеки присъединява хан Крум своята родна Авария? Как хан Крум заема земите на Дакия (Влашко)?
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 7022 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 28.09.2009 07:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В историята на ханска България съществува един основно неизяснен въпрос. Воювал ли е хан Крум с аварския хаганат или териториите му са присъединени към Крумова България? Напада или дипломатичеки присъединява хан Крум своята родна Авария?  Как хан Крум заема земите на Дакия (Влашко)? Въпреки, че хан Крум сам произхожда от управляващата династия на Аварския хаганат, двете съседни ханства са независими държави. Отслабената Авария от набезите на франките под предводителството на Карл Велики е имала нужда от защита в лицето на своя родственик хан Крум. Въпросът зададен по-горе не може да има равнозначен отговор. В качеството на защитник на съседите си и на своите родственици, хан Крум отива като спасител, но както често става се завръща като завоевател. Погромите предизвикани от франките са били значителни, за да може Крум да помага в реставрацията на една замираща и отслабена държавна администрация. Съпротивата към Крум обаче в някои области е бла значителна и той е водил битки, за да присъедини всички прилежащи към Авария територии. Тези битки не са били тежки и кръвопролитни, а по-скоро съчетани с дипломация на много места, именно защото от двете страни са стояли родствени народи. Само това е логическото обяснение хан Крум да присъедини такива огромни територии, които са два пъти по големи от самата Аспарухова България. По този начин хан Крум постига северното етнико-политическо обединения на близките народности. Това сливане е съпроводено от небивал подем по българските земи. Това е предпоставка за силно увеличаване мощта и човешкия ресурс на държавата и тези свежи човешки и материални ресурси са истинския двигател на победоносните завоевания на Симеон. Като Крумов наследник той още повече разширява завоеванията на прадядо си, присъединявайки предишни и загубени от аварите техни територия. 
С други думи северните териториални успехи по присъедияване на Авария са плод от военни операции, които имат сложен политически характер и издават изключителната политическа зрелост и опитност на българския монарх. Мечтата на Аспарух е сбъдната. Това само показва колко силна е българо-династичната приемственост между монарсите и как неуспехите на един се превръщат като цел на следващия поред, което напълно отговаря на византийската политическа тактика. Подобна последователност и политическа приемственост има и в имперския двор на Константинопол с малки и кратки изключения. 
Историческите данни показват, че Аспарух враждува упорито със съседите си авари от север. Доказателство за това са земните валове изградени на широк фронт в Дакия и пазещи северните териториални придобивки на Аспарух, които не са зависели от благоволението на константинопол, а са изцяло негово лично монаршеско постижение.
Защитата, експанзията на територии и реалното присъединяване на Авария говорят за сложния характер на военните операции, водени от Крум. Това са поредица от войни, които имат защитен, отбранителен, спомагателен и накрая завоевателен характер. в много от случаите територии са присъединявани изцяло с дипломатически средства.



image
Хан Крум със своята царска свита по време на пир. Вижда се как в лявата ръка държи своя трофей - черепа на византийския император Никифор, превърнат в чаша и обкован със злато. Целта е била василевсите да се страхуват от моъщия и силен свой съсед България.

Черепът чаша:
image

image
Миниатюра от Манасиевата хроника - батална сцена с хан Кром - изписано на рисунката.





Тагове:   как,   Хан,   авария,   напада,   дакия,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14467365
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031