Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2009 13:33 - Изповедта на проф. Геори Китов в книгата му "Александровската гробница"
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 1924 Коментари: 5 Гласове:
4

Последна промяна: 26.09.2009 13:40


В тази книга професора изповядва своята мъка и болка от похода на чиновниците, на бюрократите, на дребните души. Хората, които и до ден днешен се опитват да правят нещо биват спирани от тази великолепна машина. На мен обаче да ви кажа честно вече ми е все едно кой надделява в борбата за антики - България или иманярите. Ако попаднат в музеите, отркритите неща дълго пак не виждат бял свят, скриват се в морето от археологически архиви на музеи и пак не могат да бъдат видяни от хората. Сякаш някакви невидими ръце крият намерените ценности и ги пазят от погледите на хората. Имам вярата, че на този принцип действат и археологическите музеи - скриват най-ценните находки от проучванията под някакъв предлог за реставрация и хилядите там професионални оправдания и сбирките в музеите ти показват глинени парчета от керамика, от бутафорни, а не блестящи произведения на изкуството. Повечето сбирки на музеи са така бедни, залите украсени с постни каменни паметници, а най-ценните находки се пазят зад сейфове, с нагласата да бъдат все и все професионално обработени. Питам се също колко находки изчезнаха така и отидоха пак при босовете на иманярите. Колко директори на музеи бяха хванати да въртят търговия заедно с иманярите, колко експоната напуснаха редовните си държавни сбирки и попаднаха в ръцете на частни западни колекционери, които са готови да ги имат без оглед на сумата за плащане. Тогава ми кажете има ли разлика кой ще намери находките пръв? Няма никаква разлика. Понеже и до ден днешен не ценим своята история и наследство, въпреки, че в ръцете на колекционерите находките губят следите на своя произход, поне може светът да им се наслаждава и да знае за тях. Имянярите дават на света за пари всичко, което намерят и така то вижда задължително бял свят, а колекционерите се хвалят пред медиите с новите си придобивки.
След като ние сами унищожихме Георги Китов и му забранихме официално чрез колегията му да копае, какво по-добро свидетелство, че не ценим тези, които ни дават историята и идеалистично са готови на всичко, за да ни я покажат в борбата с непрофесионалистите. Но не можем вече да твърдим, че и иманярите не са професионалисти. Напротив, те са по-добре екипирани и въоръжени с най-модерна техника, заплащана от мутрите. Защо тогава Министерството на Културата да открива нови паметници и да ги оставя на професионалисти като Георги Китов да ги споделя със света и със обществото.  Нали за бездейството на някой също може да бъде платено при това без да има мотив, тъй като няма работа - хитро нали. Отдавна е известно, че иманярите имат богати покровители. Те са ангажирани с транспорта и пласирането на стоката. Не ги интересува какво и как съсипват, както и самото министерство не го интересува с факта, забранявайки на професора да копае. Що за общество се ние, когато най-видните ни личности хленчат с основание, че са малтретирани в своята дейност.
И защо след като има сайт www=perperikon.bg, да няма друг сайт www.istoria.bg, където човека българин да намери виртуално всичко за своята история. Защо? Защо? Защо майките на някой хора са родили толкова продажни синове?
Аз не виждам разлика между третирането на находките намерени от държавата и тези намерени от иманярите. Единствено тя се състои в опазването на произхода, консервацията и запазването на находките при професионалната обработка. Оттам насетне пътят и социализацията на находката по иманярски или държавен начин губи своето значение, щом като тези находки не могат да доведат до патриотични чувства, до историческо възпитание, до популяризация и достъпност на находките.
Радвам се на рисуваната култура на тракийците, защото техните рисунки няма как да бъдат пренесени от бюрократите в Бояна и си остават местни паметници на историята.
Така бе постъпено и със стенописите и мозайките на "Чрвената църква", която стои оглозгано и обелена от хората и времето да стърчи като недостоен скелет на една от трите най-стари църкви на земята.




Гласувай:
4



1. анонимен - и историята трябва да се преподава
26.09.2009 15:44
в музеите.
МОН да заделя средства за "уроци на открото", особено за малките! а не всичко да плащат родителите. За какво ни е тази държава дето не може да си опази децата и историята.
Какви са тези бг частни колекции по-богати от историческите музеи. Дали Британският Музей или Метрополитен или който и да е музей е такъв разграден двор!.
и все се питаме къде е БПЦ и бг училище?!

Сн С
цитирай
2. apollon - добро описание е разграден двор - ...
26.09.2009 16:01
добро описание е разграден двор - частниците са по-големи дерибеи от държавните чиновници - затова едните подчиняват други не със сила, а с пара, чиста пара, защото нямало мръсни пари според някой.
цитирай
3. анонимен - евтино се продаваме в България
26.09.2009 16:12
толкова ли сме дребни души!
а малцина в останалия свят биха продали историята си, дори обратното - те се борят да завладеят чуждата.
..вместо да свършват продажниците като че се увеличават..парадокс.
нямаме страх от Бог, да не питам отново къде е БПЦ.

Сн С
цитирай
4. injir - Да. Тъмна история.
26.09.2009 23:06
Да. Тъмна история.
цитирай
5. анонимен - za sajalenie vsichko e biznes-tova ...
27.04.2010 03:37
za sajalenie vsichko e biznes-tova e obiasnenieto.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14471501
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031