Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.09.2009 13:33 - Греховете и престъпленията към Историята на Паисий в 13 тезиса
Автор: apollon Категория: Изкуство   
Прочетен: 5295 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 10.03.2011 11:23


Тях можем да разделим на стари и съвременни. Без съмнение трябва да изтъкнем единствените българи, които са се отнесли почтенно с Паисиевата История - Христаки Павлович и Софроний Врачански. Това е най-важната исторична, българска и патриотична книга за възрожденска България, а и заради всеобщата културно-икономическа криза и за цяла съвременна България.
Стари грехове:
1. Безбройни поправки, тълкувания, преправки, неточни преписи, невинни и нарочни изменения на текста и фактологията.
2.  Българският народ е лишен както тогава, така и сеа от паетниците на своята собствена култура и историческа приемственост. Възрожденският българин е имал сведения за своето царство само от сведенията на Паисий. За период от приблизително три века и половина геноцида и културната катастрофа стигат дотам, че дори епоса не може да съхрани историческите факти, а ги митологизира и естествено преиначава. Убиват се първенците на българското общество и се лишава нацията от водачи.
3. Никакъв интерес относно съдбата на оригинала. Не са запазени и дори източниците за написването на книгата, а само тези, които са представлявали най-голяма трудност за намиране от автора: "Цезар Барони, Мавро Орбини".

Съвременни грехове:
1. На труда на Паисий историците гледат като наивистико-лаичен опит да се напише историята.
2. Няма съвременна позиция по тезисите изтъкнати от Паисий за причините по падането на България и Византия под турско робство.
3. Не се признават фактите в исторически план изтъкнати от Паисий, както разбира се не се и коментират.
4. Официално не се признават старите и новите фалшификация на ръкописа, позволявайки да се говори за тях с недомлъвки и така засилват фолклорния и мистичен образ на епоса в книгата.
5. Скандал по връщането на ръкописа на Гърция.
6. Книгата стана повод за политически спекулации и компетенции, вместо на научно внимание и критичност.
7. Не е издаден оригинала от университетско издателство, въпреки намеренията. Опитите за това са спряни конюнктурно, политически. 
8. Разминаването между фактите от Историята на България с тези от Паисиевата История, не са обект на диспут, а на свободно тълкувание. Така труда на Паисий хем се възвеличава и дори митологизира, обезсмъртява, хем се приема като наивистичен и некомпетентен опит за историография.
9. Няма онлайн сайт към НИМ или който и да било друг научен или държавен институт, който да предлага на българите онлайн достъп до "уж" преснимания оригинал.
10. Не се признава и факта, изтъкнат от Паисий, че са 500 години България е била под двойно политическо робство - под турско и под робството на гръцкото духовенство (Цариградската патриаршия), прикрито зад идеалите на Християнството.
Колко грехове трябва да изтърпи тази книга и колко гавра?
Но коя е най-гнусната от всички гаври? Просто е - тя каке името на книгата.
Нещо което историците вече трети век не правят като обходят библиотеките на Европа и намерят истината, йеромонах Паисий го е сторил до 1762, събирайки Мавро Орбини и "Цезар Барони". При това Паисий печели по-голяма битка, патриотичната пред историчната.
Истината е, че заглавието на книгата е подменено и то не е "История Славяноболгарская", а е "Царственик или История българска"  от първото и печатно издание през 1844 от Христаки Павлович. Ето защо по-честно е да наричаме историята на Паисий, Паисиева История. При това Христаки Павлович е един от най-изтъкнатите книгоиздатели и образовани хора в поробена България. Само една година след това през 1845 той издава в Белград "Граматика славяно – българска", като очевидно е знаел тънката разлика между Царственик с българската история и  неговата Граматика славяно-българска. Тази съществена разлика не му е дала основание да прекръсти оригинала на Паисий до който той самия е имал достъп в Атон собственоръчно на "История славянобългарская", което можем да бъдем сигурни, че Христаки Павлович е постъпил истински и пратриотично.
Поне можем да бъдем спокойни, че първите българи, които са чели книгата на Паисиевата История, са я чели в оригинал. Това можем да кажем със сигурност.
Момем само да се питаме кой се гаври с честната и святата истина? И кой смени и поправи името на тази бъларска книга-светиня?



image 1765 - копие от първи препис
Изведнъж е станало така, че преписът по-горе е останал по-добър оригинал от самия оригинал.
image 1762-чернова
Но я няма беловата. И тук е най-неприятната част, защото няма кой да покаже оригинала.




image


Паисий безспорно е ползвал безценни книги от времето на Второто българско царство - доказателство за това са титулните инскрипции.

За жалост обаче автора е заблуден капацитета и славянската доктрина на Мавро Орбини.






Гласувай:
4



1. miaa - Здавей Аполон,
22.09.2009 13:45
Честит празник! Ти си човек, патриот... с достойна позиция..Благодаря ти за хубавите и стойностни статии, които ни даряваш...А винаги има над какво да се замислим и какво да научим по пътя на живота. Паисиевата история е реликва, която трябва да пазим в ума и в сърцата си.
цитирай
2. apollon - Коя е най-гнусната манипулация с Историята на Паисий?
22.09.2009 22:47
http://apollon.blog.bg/izkustvo/2009/09/22/koia-e-nai-gnusnata-manipulaciia-s-istoriiata-na-paisii.401616
цитирай
3. анонимен - Подмяна???
07.03.2011 11:09
Дали никому неизвестният полуграмотен сирак, Паисий, въобще е знаел за съществуването на тази книга... или просто е набеден за неин автор. Не си ли задавате въпроса защо най ухажвания от Австроунгария, Русия и Наполеон кърджалия... Пазвантоглу е търсил грамотни български преписвачи. В продължение на три години Софроний Врачански е служил на Пазвантоглу именно като преписвач. След това Софроний Врачански се изявява като политик. А незнайно как целият род на Софроний Врачански се оказва замесен в тази история. Та от тук следва и въпросът.., Кои всъщност са първите свидетелства за съществуването на тази история.., тези на грешнаго Софрония ли??? И следващият въпрос.., Какво е писал в продължение на три години Софроний в крепоста на Пазватоглу - Видин??? Да не забравяме, че подобни истории например на Бакшев, съществуват и преди Пазвантоглу...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: apollon
Категория: Изкуство
Прочетен: 14466411
Постинги: 5335
Коментари: 10421
Гласове: 19320
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031